Gyurkity Péter

Csaltak a szolgáltatók a lefedettséggel

Ezt gyanítják a tengerentúlon, mégpedig pontos mérésekre hivatkozva.

A mobilszolgáltatók alapvető funkcióként biztosítanak saját hivatalos oldalaikon a hálózati lefedettséget megmutató térképeket, amelyek elárulják, hogy az egyes technológiák az adott ország mely részein elérhetők. Az USA-ban (és máshol is) több esetben felmerült, hogy ezek nem mindig pontosak, most azonban már a szabályozó hatóság jelentette be, hogy csalásra gyanakodnak.

Az FCC által közzétett bejelentés szerint csaknem 21 millió mérést végeztek számos különböző helyszínen, összesen 37 eltérő állam területén. Ezek számos esetben azt mutatták, hogy az olyan nagy és a piac jelentős részét birtokló szolgáltatók, mint a Verizon, az AT&T, valamint a Sprint finoman szólva eltúlozták a 4G LTE platform elérhetőségét, a lefedettségi mutatókat és arányokat, aminek az lett az eredménye, hogy a negyedik generációs elérések nem mindenhol vannak jelen, dacára annak, hogy az általuk közzétett térképek ezt az adott környéken egyértelműen ezt jelezték. Ez nem pusztán azért kényes kérdés, mert ezzel gyakorlatilag becsapták a felhasználókat, de azért is, mert eközben komoly összegekhez jutottak (támogatás formájában), amelyek éppen ezt, vagyis a lefedettség kibővítését célozták.

Az úgynevezett Mobility Fund Phase II (MF-II) inverz aukció keretében a tervek szerint összesen 4,53 milliárd dollárt osztanak ki az elkövetkező 10 évben, pontosabban annak érdekében, hogy a vidéki, nehezebben elérhető, a sűrűbben lakott régiókhoz képest jóval kisebb bevétellel kecsegtető területeken. Ezzel igyekeznek biztosítani a gyorsabb elérések elérhetővé tételét, hiszen a szolgáltatók maguktól ezt nem minden esetben teszik meg, különösen ha ennek nem látják értelmét az anyagi szempontok alapján. A mérések alapján felmerül a gyanú, hogy a térképeket finoman szólva optimistán rajzolták meg, miközben a gyérebben lakott régiók felzárkóztatására kiadott pénzeket zsebre tették.

A Verizont korábban már érte hasonló vád, akkor egy oklahomai régió kapcsán hangzott el, hogy hamis adatokat juttattak el az FCC-hez, miközben a lefedettség nagyjából a fele volt annak, amit ők állítottak. Az FCC most vizsgálódik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!