Gyurkity Péter

Jön az önmagát összeszerelő telefon

Megkönnyítheti a gyártók dolgát, ha az alapvető komponensek maguktól állnak össze.

Érdekes projektről közölt egy rövid videót az MIT Self-Assembly Lab egyik vezetője, aki évek óta azon dolgozik, hogy miként valósítható meg az egyes termékek automatizált összeszerelése. Próbálkoztak itt már a 4D-nyomtatással, egyes bútordarabok gyors összeállításával, most azonban a mobiltelefonokat veszik célkeresztbe.

A videó gyakorlatilag egy megfelelő sebességgel forgó tartályt mutat meg nekünk, amelyben az erre kiválasztott komponensek botlanak egymásba, végül pedig összeszerelt állapotban kerülnek ki onnan. A cél az emberi és a robot munkaerő teljes kiszűrése, vagyis az összeszerelés automatizálása, amely elsősorban nyilván a gyártóknak jöhet jól, már amennyiben a folyamatot sikerül lecsiszolni és tökéletesíteni. Az első körben egy meglehetősen egyszerű, inkább a kilencvenes évek fejlesztéseire hasonlító megoldással próbálkoztak, amely összesen három (előzetesen összeállított) darabból áll – ebből hatot dobtak be tartályba, ahonnan végül két készüléket vettek ki.


Arról nem szól a fáma, hogy ezen telefonokkal mennyiben bonyolíthatunk le hívásokat, a cél azonban nem is a megszokott funkciók rendelkezésére állásának bizonyítása volt, hanem az automatizálás megvalósítása. Itt vigyázni kell a megfelelő sebesség beállítására, a túl gyors forgás ugyanis megrongálhatja a komponenseket, míg az összetapadást egyelőre mágnesekkel igyekeznek elérni – ez később még változhat. Maga az ötlet egyébként egy másik MIT-mérnök projektjén alapul, amely a házilag összeszerelhető, 200 dollárt meg nem haladó telefon kialakítását tűzte ki célul.

A fentiekből rögtön kiderül, hogy még messze vagyunk az ipari méretekben történő alkalmazástól, ám mivel a különböző gyártók már jelenleg is hasonló alapokon választják el egymástól a hasznos alkatrészeket és a nem kívánt szemetet (törmeléket), számukra mindez nem járna hatalmas költségekkel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • alex1976 #10
    dolgoztam a Nokiában ,de ehhez foghatót sem látni mindennap.a porról nem beszélve
  • Daditsx #9
    Egy ember fele ennyi idő alatt összerakta volna. A másik, hogy mivel a centrifugába összeütköznek lehet sérül valami. Ez egy értelmetlen próbálkozás.
    Utoljára szerkesztette: Daditsx, 2016.08.31. 07:48:51
  • Wharyoo #8
    És akkor ezek után a (bio)robotoknak már csak a mágneseket kell beleszerelni az alkatrészekbe, hogy azok további 1 lépesben össze is tudjanak állni egésszé :D
  • orangez #7
    Ehhez komolyan MIT kellett? :D
    Egy tucat megfelelően beforgatott mágnes 3 műanyag lapkába, és húúú összetapadnak!
  • VolJin #6
    Nem látok benne fantáziát.
  • grobs #5
    Egyetértek. Egy robotnak adhatnak bonyolultabb elemeket is, kevesebbet eszik mint egy centrifuga, és nem kell a daraboknál arra figyelni, hogy "összeálljanak maguktól".
    Poénnak jó, de gyakorlati haszna nincs, és nem is lesz. Ennél még a biorobot is jobb és olcsóbb.
  • 0sm #4
    Szerintem felvették, ahogy egy mobil szétesik egy centrifugában, majd ezt lelassították, visszafelé lejátszották, végtelenítették és van odasüss.
  • M2 #3
    - Egy zacskóval kérek az iPhone 17-esből.
    - Van otthon centrifugája?
    - Igen, ezerkétszáz fordulatos.
    - Az jó lesz, fél óra alatt összerakja. Ha garanciális problémája van, csak verje szét egy kalapáccsal és centrifugázza újra.
  • kvp #2
    A robotok gyorsabbak egy egyszerubbek. Jelen esetben 4 cuszda , ami egymasra dobalja a komponenseket is egyszerubb, gyorsabb es 100%-os hatekonysagu lett volna, szemben az "addig keverjuk oket egy betonkeveroben, amig jo sorrendben nem tapadnak egymashoz a magnesek" technologiaval.
  • Jawarider #1
    Most még csak telefon "szereli össza magát". Majd aztán jön az 0.01mm * 0.01mm-es kocka amiből más gép lesz :)