Gyurkity Péter

A Qualcomm uralja a mobilchipek piacát

A nagyok közül viszont egyre többen saját megoldásokra váltanak a csúcskategóriában.

A tavalyi év utolsó napjaiban jelent meg egy érdekes összefoglaló a mobilchipek globális piacának harmadik negyedéves helyzetéről, amelyből kiderül, hogy mely cégek söpörték be az ezen termékekből származó bevételek legnagyobb részét. A Qualcomm előnye továbbra is nagy, ám a többiek jól látható módon igyekeznek ezt kikezdeni.

A Counterpoint Research anyagában arról olvashatunk, hogy a Broadcom ajánlatát nemrég elutasító, ám a küzdelem következő fázisára készülő cég a harmadik negyedévben a bevételek 42 százalékát mondhatta magáénak, ami kereken 1 százalékkal magasabb, mint az egy évvel korábbi adat. Ezzel egyértelműen ők uralták a piacot, hiszen a második helyezett Apple a saját Ax-chipekkel 21 helyett már csak 20 százalékot hasított ki ebből a szegmensből, míg a harmadik helyre befutó MediaTek részesedése 18-ról 14 százalékra esett vissza egy év alatt. A 8-ról 11 százalékra javító Samsung a maga Exynos chipjeivel a negyedik helyre volt jó, míg az ötödik helyet a Huawei Hi-Silicon márkája foglalta el, a bevételek 8 százalékával.


A fenti sorrend mellett legalább ilyen fontos tényező, hogy az említett gyártók mindegyike igyekszik még jobban a saját fejlesztésekre támaszkodni, ami különösen a csúcskategóriába szánt okostelefonoknál megfigyelhető. Jól látszik, hogy itt igyekeznek kialakítani a saját vertikális struktúrát, házon belül tartani az egyes komponensek tervezését és fejlesztését, ami persze rossz hír a Qualcomm-nak, hiszen így kevesebb terméket adhatnak majd el a jövőben. Az Apple, a Samsung és a Huawei a darabszám tekintetében 2015 óta 20-ról 30 százalékra növelte kombinált részesedését, vagyis ők szépen jönnek fel, miközben a Qualcomm és az Apple bírósági útra terelték vitájukat, aminek eredményeként a 2018-as iPhone-modellek modemjeit a MediaTek, illetve az Intel szállíthatja majd le.


A hangsúly a magszám növeléséről áthelyeződött a további funkciók beépítésére (és ezek dedikált chipek által való biztosítására), miközben a teljes piac forgalma a harmadik negyedben már meghaladta a 8 milliárd dollárt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!