Berta Sándor

Jönnek a felszín alá rejtett mobilantennák

A berendezéseket műanyagból készített csatornafedelek alatt helyeznék el.

A Kathrein cég olyan antennákat fejlesztett ki, amiket a talaj alatt lehet elhelyezni és ezáltal akkor is elláthatók a települések mobilinternet-elérésekkel, ha a tetőkön már nem lehet újabb berendezéseket elhelyezni. Az ötlet a Swisscomtól származik, de közel sem volt egyszerű megvalósítani. Marcus Bergagard, a Swisscom illetékese elmondta, hogy a legnagyobb problémát az jelentette, hogy a fémből lévő hagyományos csatornafedeleken a jelek nem jutottak volna át, ezért más anyagot kellett keresniük és a választásuk a műanyagra esett.

Az egyik olasz gyártó vállalta a műanyag csatornafedelek elkészítését, amelyek nem csupán úgy néznek ki, mintha fémből lennének, hanem ugyanolyan teherbírónak is kell lenniük - akár 40 tonnát is el kell bírniuk, hogy akár egy teherautó is áthajthasson azokon. Figyelni kell arra is, hogy a közlekedés rezgéseket kelt, ami szintén gyengítheti vagy akadályozhatja az antennák jeleit. Erre a problémára is megoldást talált a Kathrein.


Az antennákat azokban a csövekben és aknákban helyezik el, amelyek a vállalat tulajdonában vannak. Svájc területén körülbelül 300 000 ilyen akna van. A megoldás egyetlen hátránya a kicsi, körülbelül 200 méteres hatótávolság, ami miatt elsősorban a belvárosokban válhat be. Bergagard kiemelte, hogy az ötlet nem volt új, de korábban senki sem valósította meg. Egy másik hálózati felszereléseket szállító társaság visszautasította a megbízást. Helmut Mühlbauer, a Kathrein projektvezetője hozzátette, hogy ők sem voltak biztosak abban, hogy sikerül megvalósítani az elképzelést.

Az első antennákat már felszerelték és tesztelik Bázel és Lausanne utcái alatt. Amennyiben a tesztek sikeresek lesznek, úgy Svájc 20 legnagyobb városában fel fogják szerelni a rendszert. Bergagard szerint egy akkora városban, mint Zürich száz antennát kellene telepíteni. Azonban nem csupán az alpesi országban érdeklődnek a megoldás iránt: Mühlbauer közölte, hogy nagyon sok megkeresés érkezik hozzájuk, ami arra vezethető vissza, hogy sok helyen van szükség új antennákra. Csak Svájcban tavaly 105 000 gigabájt adatot továbbítottak a Swisscom mobilhálózatában. Ez kétszer akkora adatmennyiség, mint 2014-ben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #2
    Az antennak altalaban azert vannak magas helyeken, hogy nagyobb teruletet le lehessen fedni veluk. Ha kisebb terulet, de nagyobb savszelesseg a cel, akkor is jellemzoen fejmagassag fole kerulnek. Ez a fold ala asasos megoldas gyakorlatilag par meteres mikrocellakat hoz letre es az antennak nem a pesten is megszokott helyekre, a villanyoszlopokra kerulnek, hanem az uttest ala. Ezzel csak annyi a gond, ha fembol keszult auto tartozkodik felette, akkor nem igazan jon at a jel, tovabba az antenna kornyeken a talajban sem lehet nagyon semmilyen femtargy, ami learnyekolna (pl. csovek, kabelek, vasbeton, stb.). Igy nagyon korlatozott a felhasznalasa, mind hatotav, mind helyszin tekintetben. Szerintem a magyarorszagi gyakorlat a kozvilagitas oszlopaival sokkal egyszerubb, hatekonyabb es olcsobb. Meg a bevasarlokozpontokban is inkabb az almennyezet ala kerulnek a mikrocellak, mig a metroban az alagutak tetejere huztak ki az antennakat. (ezzel egyebkent a metros gsm lefedettsegben megelozzuk Londont es New York-ot is)
  • András77 #1
    Basszus, nálunk még normális utak sincsenek, pedig városnak nevezi magát ez a település, aztán legalább a felén még földutak vannak. Jó dolog, hogy máshol meg az a probléma, hogy hova rejtsék el a mobil antennákat.