Gyurkity Péter

Járdába épített fényjelző az okostelefont bámulóknak

Egy holland városban már el is készült a megoldás, amely a baleseteket hivatott megelőzni.

Az elmúlt években olvashattunk már érdekes fejlesztésekről, amelyek az okostelefon kijelzőjére tapadó gyalogosokat voltak hivatottak segíteni. Itt felmerült a számukra kijelölt külön sávok alkalmazása is, most azonban a fényjelzőket egészítik ki egy olyan megoldással, amely a figyelmetlen járókelők számára is könnyen észrevehető.

A holland Bodegraven-Reeuwijk városka illetékesei döntöttek a szintén ottani HIG Traffic Systems cég platformjának alkalmazása mellett, ennek eredményeként pedig néhány kereszteződésben már meg is jelentek a rendszer fő részét képező LED-sorok. A megoldás viszonylag egyszerű, hiszen mindössze annyi történt, hogy a hagyományos lámpák mellett a járdába építettek be egy hosszabb vonalat, amely LED-ek révén mutatja számunkra a lámpa aktuális állapotát, ugyanazon színeket alkalmazva. Ez már azok számára is könnyen látható, akik lefelé, az okostelefon vagy bármilyen egyéb hordozható kütyü kijelzőjére bambulnak, nem figyelve a körülöttük lévő környezetre.


A „+ Light Line” névre keresztelt platform minden tekintetben lemásolja a megszokott lámpákat, így villogásával figyelmeztet a közelgő színváltásra is, amire szintén szükség van. Egy helyi képviselő elmondása szerint azt tapasztalják, hogy a helyiek egyre gyakrabban és egyre nagyobb mértékben szögezik tekintetüket a telefonokra, az utcán gyalogosan közlekedve különböző játékokkal, zenével, valamint üzenetküldő alkalmazásokkal múlatják az idejüket. Ez nagyon is komoly veszélyforrás, hiszen balesetek tucatjait idézheti elő, természetesen nemcsak a járókelők, de a kerékpárosok körében is.

A megoldást egyelőre néhány forgalmasabb, iskolákhoz közeli kereszteződésben alkalmazzák, de a cég szerint a remélt siker esetén szélesebb körben is elterjedhet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • wraithLord #15
  Feltalálták már azt a zúgó hangot adó rendőrlámpát vakoknak. Az miért nem jó, ha már valamit akarnak csinálni... Igaz, sokszor meg kell néznem, merre van zöld, mert azt nem nagyon tudom megkülönböztetni hang alapján. :D
  A perifériás látással azt is lehet látni, hogy mi van körülötted, mégsem tűnik fel az ilyennek. Sőt, ha nem mész úgy, mint a púpos öreg néni, még a közlekedési lámpát is látod vele. Tehát a szem perifériájáról jövő ingerek kb. egyenesen a kukába mennek, nem nagyon tudatosulnak. Valszeg ugyanígy fölöslegesen zúgna a rendőrlámpa is, egyik füleden be, másikon ki, ahogy mondanki szokták...
 • VolJin #14
  +1
 • Tetsuo #13
  Egyértelműen működik, hiszen perifériás látása mindenkinek van. A piros csíkra meg hamar betanul az ember.
  A baj ott van, hogy hozzászoknak az emberek és ahol nincs ilyen csík, ott már bajba is kerülnek. Ahelyett, hogy ahhoz szokna hozzá, ne sétáljon a telefonba belemerülve - vagyis, gyakran nézzen körül.

  Dzsindogu vagy hogy mondják japánul azt, ami meg akar oldani egy problémát, de másikat idéz elő vagy tetézi az előzőt... kábé így működik a modern társadalom.
  Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2017.02.21. 14:36:51
 • kvp #12
  Ez egy nagyon olcso megoldas, kvazi egy fenycso vagy oled csik az oszlop melle a jardaba, amit a lampa elektronikaja vezerel. Viszont meglepo modon tenyleg mukodik! Nallunk ilyet telepitettek a 4-es metroba a draga peronkapuk helyett es teljesen jol bevaltak a napi uzemben. (vilagit: ne lepd at, villog: lepj hatra mert vonat jon, elalszik: lehet be- es kiszallni) Raadasul a fel vilagot megeloztuk a technologival ugy 2-3 evvel.

  ps: A telefonon futo alkalmazas tenyleg jo otlet lenne, de a lokalizacios gondok, az adatkoltsegek es a szoftvertamogatas hianya miatt ma meg nem annyira realis. AR rendszerek es onvezeto autok elterjedese eseten viszont akar be is valhat a virtualis lampa, amikor csak a robotautok es az AR szemuveget viselo emberek latjak a virtualis kozlekedesi jelzeseket. (a jelzok, a felfestesek, a tablak, gyakorlatilag minden ilyen csak a virtualis terben letezne, cserebe mindig frissen tartva es jo allapotban, soha nem kerulve takarasba, a valodi latasviszonyoktol fuggetlenul)
 • NEXUS6 #11
  Szerintem egy megfelelő feszültségű áramütés hatékonyabb lenne!
  XD
 • dzsagon #10
  Elvileg a hüjéknek pusztulnia kellene.
 • Ferrer #9
  Jólvan, kapsz egy kis simogatást a buksidra, hogy téged nem fertőztek meg ezek a sátáni dolgok. Meg gondolom tévéd sincs, csak azt most kifelejtetted :)
 • Frank99 #8
  a sok idióta baromnak, annak. nehogy véletlenül a környezetet, a napfényt, a felhőket nézzék, á nem.
  én azt verném agyon, aki ezt a szart kitalálta (okostelefon)

  akik este egymás mellett ülnek fiú és lány, és telefonon üzengetnek. Darwin díjas az összes.
  elmebeteg világ.
 • wraithLord #7
  Én inkább azt hoznám fel a logikád ellen, hogy egy idióta okozta balesetnek általában minimum két résztvevője van, és nem mindig az jár rosszul, aki okozza a balesetet.

  Persze, ha figyelmen kívül hagyjuk azt az aprócska problémát, hogy eleve nincs értelme az egésznek, mert aki nem figyel, az nem figyel a járdába épített fényre sem (max addig, amíg újdonság). Egyrészt felesleges pénzkiadás, másrészt többé-kevésbé érvényesülhet, amit említettél: az idióták negatív szelekciója. Plusz azé is, aki volt olyan szerencsétlen, és az idióta környékén tartózkodott, amikor éppen nem figyelt.

  Esetleg nem ártana az óvodában, általános iskolában ilyesmire is felhívni a figyelmet, azonkívül, hogy "zsebkendőbe köhögj, tüsszents", meg "ne ásíts bele a másik arcába". :D
 • lammaer #6
  Sztem villognia kéne mert a statikusan világító pirosat nem fogják észrevenni...