Gyurkity Péter

Telefonok milliói bányásznak kriptovalutákat

A böngésző átirányításával, sokszor teljesen nyíltan használják fel okostelefonjainkat.

A különböző kriptovaluták, különösen a Bitcoin előtérbe kerülésével, majd pedig tőzsdei szárnyalásával (az elmúlt hetekben végbement hatalmas esések után is) egyre gyakrabban tűnnek fel az interneten a különböző kártékony weboldalak, amely megkérdezésünk nélkül használják fel telefonunk számításkapacitását, ezt pedig a jelek szerint sokszor teljesen nyíltan végzik.

Nem sokkal azután, hogy egyes kormányzati oldalak érintettségéről, majd pedig orosz kutatók lebukásáról írtak a különböző hírügynökségek, a Malwarebytes biztonsági cég hosszabb, részletes anyagot tett közzé az általunk megfigyelt trendről. Ebből kiderül, hogy számos esetben androidos okostelefonok millióit irányították át a homályos tevékenységet folytató weboldalakra, amelyek egyes esetekben nemes egyszerűséggel közölték a felhasználóval, hogy egészen addig kripto-bányászatra használják a készüléket, ameddig be nem pötyögik a kívánt captcha-kódot. Szó sem volt tehát titkolózásról vagy bujkálásról, az alkotókat nem izgatta a rejtőzködés.


A cég által beazonosított és megfigyelt 5 internetes domén esetében nem volt teljesen világos, hogy milyen módon irányították át az érintett felhasználókat, ezt azonban minden bizonnyal valamilyen módosított app révén valósították meg. Az érintettek számát sem ismerjük, de 2 oldalon is havonta mintegy 30 millió látogatást regisztráltak, az 5 domén pedig naponta összesen 800 ezer látogatást mutathatott fel, és bár ezen látogatók jó része csak nagyon rövid időt (általában 4 percnél is kevesebbet) töltött el az oldalakon, ez mégis szép számokat eredményezett.

Az androidos felhasználók számára webes szűrők és biztonsági appok alkalmazását ajánlják, de ismét kiemelik a Play Store jelentőségét, hiszen itt ritkábban futhatunk kártékony alkalmazásokba, tehát innen érdemes telepíteni a különböző szoftvereket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nlght #2
    Sokkal feltűnőbb hogy forróvá válik a készülék, a cpu-t kevesebben monitorozzák. Hülyék mindig is lesznek akik túl sok szart telepítenek a telefonjukra, aztán csodálkoznak hogy direkt vagy indirekt szopatják őket. A bloatware csak pluszban rádob erre a hatásra.
  • wraithLord #1
    Okostelóval amúgy is meglehetősen nehezen lehetne titokban kriptovalutát bányászni, mert azonnal kibukik, hogy gyorsabban merül az akksi.
    Múltkor pont végignyálaztam minden appot és háttérben futó cuccot, mert valamiért mintha gyorsabban merült volna a telefonom. Aztán kiderült, hogy az állandóan figyelő smart vackok szívják, ki is kapcsoltam a legtöbbet.