Berta Sándor

Okostelefonnal átlátni a falon

Egy megfelelő szoftverrel és egy átlagos készülékkel be lehet pillantani egy lakásba.

A Kalifornia Egyetem kutatói (Yanzi Zhu és Zhijing Li), valamint a Chicagói Egyetem munkatársai (Zhujun Xiao, Yuxin Chen, Max Liu, Ben Y. Zhao, Haitao Zheng) egy olyan módszert dolgoztak ki, amellyel egy lakás belsejét a WLAN-jelek segítségével lehet felmérni. A szakemberek a nyilvánosságra hozott anyag szerint a sikeres kísérlethez elegendő egy kereskedelmi forgalomban kapható okostelefon és az általuk kifejlesztett szoftver. Az már korábban is kiderült, hogy a WLAN segítségével követni lehet például egyes személyeket és akár még a karmozdulataikat is a lakásokon belül, de minden ilyen esetben meg kellett szerezni a vezeték nélküli router feletti ellenőrzést vagy különleges antennákra volt szükség. Zhu és kollégái viszont egy olyan módszert dolgoztak ki, amelyhez nem kellenek ilyen megoldások.

Abból indultak ki, hogy miután a vezeték nélküli routerből kibocsátott jelek visszaverődnek a falakról, az ablakokról, az ajtókról és a különböző személyekről, ezért akár arra is alkalmasak lehetnek, hogy pontos (tér)képet és pozíciós adatokat kaphassanak az épület belsejéről. Emellett felismerhető, hogy egy személy merre mozog, feláll éppen vagy leül, illetve kinyit vagy becsuk egy ajtót vagy ablakot. Amennyiben pedig valaki még az adott épület alaprajzával is rendelkezik, akkor ezek az információk azon szintén megjelenhetnek.

A sikeres kísérlethez az is kell, hogy valaki többször elsétáljon a kiválasztott épület előtt, mert a mobiltelefonja csak így tudja pontosan érzékelni a vezeték nélküli router helyét. Amennyiben több router is van egy lakásban, az növeli a rendszer megbízhatóságát. A kutatók eddig 11 épület esetében tesztelték a módszert és minden esetben kikérték a lakók beleegyezését. Azt is sikerült megállapítani, hogy ha senki nem mozgott a lakásokon belül, akkor a rendszer sem látott semmit, mert a jel állandó maradt. Az egyetlen lehetséges védelmi mechanizmus az volt, ha valaki mesterségesen keltett zajokkal zavarta össze a WLAN-jeleket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #2
    A cikk kisse hazudik, csak az latszik, hogy van mozgas a lakasban, egesz pontosan az, hogy a router es a telefon kozott van-e valaki eppen. Ez a jelerossegbol laszik. Abbol, hogy ez tenyleg hasznalhato legyen, eloszor korbe kell jarni az ingatlant, hogy meglegyen a router-ek pontos helye (haromszogelessel), aztan a mereshez is korbe kell jarni folyamatosan, hogy a router-ek es a telefon kozti savrol legyen info. Ez meg mindig keves csak azt latszik, hogy vannak bent, de ha minden pozicioban feljegyezzuk minden lakason beluli mozgas jelszintjet, akkor mar lehet kovetkeztetni arra, hogy ki merre van. Persze csak akkor ha az adatgyujtes soran latjuk hogy ki hol van vagy legalabb ket router alapjan legalabb 3 telefon vegzi egyszerre az adatgyujtest.

    Ez egyebkent nagyon jol mukodik barmilyen radios jel eseten, tehat akar a mobiltelefontornyok jelet is fel lehet hasznalni erre a celra. (a passziv radar alapu legvedelem ezt teszi nagyban) Az egyetlen amit itt kihasznalnak, az az, hogy a wifi jelerosseg lekerdezheto modositatlan telefon eseten is barmilyen erre felhatalmazott alkalmazasbol.

    A biztos vedekezes egyebkent az, hogy ha nem megy ki a lakason kivulre a jel. Ezt el lehet erni megfelelo arnyekolassal vagy a jelszint minimalisra csokkentesevel, hogy a keritesnel/utcan allva mar ne legyen merheto, de az is jo megoldas ha nincs aktiv wifi a lakasban. Mindezeken kivul azert eleg gyanus egy telefonnal fel ala es korbe korbe rohangalo ember a haz elott, marpedig amennyi meres ehhez kell, az alatt az ido alatt boven lebukik valaki.
  • esztyopa #1
    Én még megvárom,amig az okostelefonnal át is lehet menni a falon !