Berta Sándor

Mindent tud mobilozó lakosairól Észak-Korea

Napjainkban már hárommillió észak-koreai rendelkezik mobiltelefonnal, az ő ellenőrzésükről nem akar lemondani a rezsim.

A helyi mobilelőfizetők az egyik állami szolgáltató által üzemeltetett Koryolink-hálózaton keresztül kommunikálnak egymással. Észak-Koreában ugyanis nincsenek magánszolgáltatók. Az amerikai kabinet által támogatott, de nem kormányzati szervezetnek minősülő InterMedia megpróbálta rekonstruálni az észak-koreai viszonyokat és ehhez felhasználta az országból kimenekült személyek beszámolóit. A szervezet munkatársai összesen 34 menekülttel készítettek interjút.

Az észak-koreai állampolgárok elmondták, hogy a szolgáltató minden okostelefonra kémprogramot telepített és az automatikusan képernyőmentéseket készít, majd azokat egy nem eltávolítható memóriakártyán tárolja el. A hatóságok így bármikor megnézhetik, hogy az adott személy mikor, milyen tartalmakat nézett meg a készülékén. Emellett az intézkedés célja az volt, hogy erősítse a megfigyelés érzését. A helyi titkosszolgálat külön lehallgatta a kommunikációs hálózatokat.

Azért, hogy a felhasználók ne tudják megkerülni az ellenőrzéseket, például azzal, hogy átváltanak a kínai hálózatokra, a határokon rádiójel-blokkoló berendezéseket szereltek fel. Ezek hatásait a kínai lakosság is megérzi. A Red Star OS észak-koreai operációs rendszer egyébként magától is keresi a rezsim számára kellemetlen mondatokat, ha pedig talál ilyeneket, akkor azokat törli az érintett dokumentumokból. A kémprogram letörlésére irányuló törekvések és az ellenőrzés elleni védelmi intézkedések azt eredményezik, hogy a készülékek újraindulnak. Az észak-koreaiak mindenesetre találtak egy kiskaput az illegális tartalmak megtekintésére: USB-kulcsokat használnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Akva #5
    "Az észak-koreai állampolgárok elmondták, hogy"

    Persze, mert a szökött észak-koreaiak kivétel nélkül olyan képzett informatikusok, akik csalhatatlanul felismerik a kémprogramokat, azt hogy ki telepítette, védekezni viszont nem tudnak ellene, mert annyira már nem képzettek. Micsoda véletlen egybeesések!
  • Akva #4
    "Mindent tud mobilozó lakosairól Észak-Korea"

    MINDEN ÁLLAM! Mi a tököm ez az észak-koreázás?
  • A1274815 #3
    Nem kell Észak-Koreáig menni, hogy ez legyen.
  • Archenemy #2
    Jó de amerika demokratikusan csinálja ezt, nem gonosz diktatórikusan :D
  • Tetsuo #1
    Tiszta Ámerika.