Gyurkity Péter

Lehallgatják Trump beszélgetéseit

Három telefonja van, abból kettőt biztonságossá tett a titkosszolgálat, de a harmadik személyes használatúhoz nem engedte, hogy hozzányúljanak.

Hónapokkal korábban már felmerült a sajtóban, hogy Trump elnök komoly biztonsági kockázatnak teszi ki magát (pontosabban, hogy maga az új elnök a biztonsági kockázat), mivel a személyes tulajdonát képező iPhone okostelefonon keresztül számos alkalommal folytat hosszabb beszélgetéseket, az itt elhangzó bizalmas információk pedig idegen hatalmak kezébe kerülhetnek. Azóta némileg bonyolódott a helyzet, a friss beszámoló szerint azonban a probléma tovább él.

Az elnökön folyamatosan fogást kereső amerikai mainstream sajtóban jelent meg egy hosszabb cikk, amelyben már belső forrásokra, a Fehér Házban dolgozó munkatársak információira hivatkoznak. Eszerint Trump megtagadta, hogy felhagyjon saját iPhone-ja használatával, azt továbbra is gyakran veszi elő, hogy magánbeszélgetéseket folytasson, így az állítólagos közeli munkatársak csak abban reménykedhetnek, hogy ezen beszélgetések során nem hangoznak el szenzitív, bizalmas részletek.

Az elnök némileg módosította ugyan szokásait, manapság már gyakrabban használja a biztonságosnak tartott hagyományos vonalat, amely kifejezetten az ő rendelkezésére áll az ovális irodában, azt azonban senki nem tudja ellenőrizni, hogy személyes okostelefonján keresztül pontosan mi hangzik el (kivéve persze ha valamelyik amerikai szolgálat is lehallgatja az elnököt, ami számunkra egyáltalán nem lenne meglepő).

Az nem egészen világos, hogy az okostelefonon keresztül lebonyolított beszélgetéseket pontosan miként hallgathatják le, a New York Times szerint azonban nem a telefon típusa és márkája a lényeg, a kínai és orosz ügynökségek ugyanis az amerikai távközlési szolgáltatók hálózatán a szervereken át továbbított adatokra vadásznak, tehát nem a kiinduló pont a fontos elem. Felmerül itt az SS7 esetleges alkalmazása, amely kifejezetten a szolgáltatói hálózat réseit használja ki, miközben Trump gyakorlatát élesen szembeállítják Obama szokásával, ő ugyanis annak idején egy ultrabiztosnak tartott, mindenfajta hálózati funkcióra képtelen BlackBerry okostelefont használt a beszélgetések során.

Manapság persze minden vezető és minden eszköz ki van téve az esetleges támadásoknak, még maga Merkel német kancellár is kénytelen volt még évekkel ezelőtt szembesülni azzal, hogy (talán Csád kivételével) gyakorlatilag mindenki lehallgatja. Ez belátható időn belül nem fog megváltozni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Archenemy #5
    Ez simán lehet egy taktika része. Pl. a lehallgatható telóján olyanokat mond, amik nem feltétlen igazak, de azt akarja hogy igaznak higgyék őket a lehallgatók, akkor máris lépéselőnyben van.
  • gosub #4
    "gyakrabban használja a biztonságosnak tartott hagyományos vonalat, amely kifejezetten az ő rendelkezésére áll az ovális irodában, azt azonban senki nem tudja ellenőrizni, hogy személyes okostelefonján keresztül pontosan mi hangzik el"
    Hahaha! Micsoda elszólás. Tehát az a baj, hogy az iphonját nem tudják lehallgatni.
  • kvp #3
    Mindenki lehallgatja az osszes tobbi ellenfelet es szovetsegeset. Trump egyszeruen ugy dontott, hogy akkor legyen publikus az osszes kommunikacioja, ugysincs titkolni valoja. Ami meg titkos lenne, azt offline vegzi elektronikus eszkozok nelkul. Pont tisztaban van vele hogy minden rogzitheto info kikerul elobb vagy utobb, szoval kar probalkozni.

    Nem mintha a magyar miniszterelnok nem ezt tenne. Mondjuk neki van meg egy filozofiaja, semmi olyat ne mondj soha, meg maganbeszelgeteskent sem ami nem lenne vallalhato nyilvanosan. Sokkal egyszerubb mint megprobalni titkolozni aztan magyarazkodni amikor lebukik valaki. Anno a szocializmusban is ez volt a megszokott es azota csak romlott a helyzet hala a modern technikanak.
  • Omega #2
    Éppen azért nem egyezett bele, hogy ne hallgassák le.
  • TokraFan #1
    E egy több napos hír...Kicsit nagy a fáziskésés itt SG-n.