Gyurkity Péter

Tovább gyorsul a mobilos WiFi

A Qualcomm már támogatja az új szabványt, ez a Snapdragon 855-ben jelenhet meg.

A Qualcomm egyszerre több közleményt jelentetett meg saját oldalán, ezek között pedig az új, még fejlesztés alatt álló WiFi-szabvány támogatása is felbukkant, amelyhez a Bluetooth friss változata csatlakozna. Jó eséllyel a soron következő csúcskategóriás chipjükben növekedhet az átviteli sebesség.

A most közzétett anyagban arról olvashatunk, hogy már elkészült a támogatásért felelős, WCN3998 névre keresztelt chip, amely ennek megfelelően kezeli a 802.11ax szabványt, így nemcsak az átviteli sebesség növekedhet tovább (nominálisan 37 százalékkal, de a rendelkezésre álló spektrumok jobb kihasználásával állítólag akár négyszeres is lehet a különbség), de ezzel egy időben a fogyasztás is csökkenhet – ez a hivatalos adatok szerint elérheti a 67 százalékot is. A Bluetooth 5.1 támogatása szintén fontos fejlemény, hiszen ezt többek között a CES alatt bemutatott QCC5100 fülhallgatókban is elérhetővé teszik, ezen eszközökben ugyanis szintén a fenti chip jelenik meg.

A cég partnerei a jelek szerint a második negyedévben jutnak majd hozzá az első példányokhoz, ami azt valószínűsíti, hogy ez a komponens a következő csúcskategóriás mobilchipben kap majd helyet, vagyis a Snapdragon 855 esetében jelenik majd meg a fenti két technológia támogatása, hiszen a jelenlegi menetrend alapján nagyjából idén őszre állra rendelkezésre elegendő példány. Az is előfordulhat, hogy a Galaxy S10 kapja majd meg először ezt a típust, ami nagyjából egy év múlva következhet be, de itt még túl sok a kérdőjel ezzel kapcsolatban.

Az biztos, hogy az átviteli sebesség növekedése nem áll meg, remélhetőleg a fogyasztás leszorítása nemcsak marketingfogás lesz, hanem konkrét eredményekkel és érzékelhető különbséggel is jár majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!