Berta Sándor

A felhasználókat semmire sem lehet kényszeríteni

A közösség erejében hisz a Vivaldi böngésző fejlesztőcsapata, amely egyetlen funkciót sem akar rákényszeríteni az emberekre.

Jon von Tetzchner, az Opera Software társalapítója évekkel ezelőtt távozott a norvég cégtől. 2014-ben úgy nyilatkozott, hogy sokkal többet érhetett volna el az Opera. A szakember létrehozta a Vivaldi.net nevű új vállalkozását, amely egy új böngészőt készít.

"Amikor 2011-ben elhagytam az Operát, akkor tovább akartam használni a böngészőt, hiszen minden barátom ott dolgozott és meggyőződésem volt, hogy továbbra is egy nagyszerű programot fognak készíteni. Azután az Amerikai Egyesült Államokba költöztem és más vállalatokba kezdtem befektetni. Ekkor született az Operánál egy döntés, hogy minden addigi dolgot kidobnak és teljesen új alapokra helyezik a fejlesztést. A felhasználók csalódottak voltak, miként én is. Nekem nem tetszett az új irány és ekkor határoztam úgy, hogy ismét egy olyan böngészőt fejlesztek, amely arra az elvre fog építeni, hogy a felhasználó az első."

"Természetesen az Operánál felfigyeltek a kritikákra és néhány területen eszközöltek is javításokat. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy ők teljesen más irányba haladnak. Nem hiszem, hogy létezik még egy olyan böngésző, amely ennyire nagy hangsúlyt fektetne a beállítási lehetőségekre, mint a Vivaldi, nálunk ugyanis tényleg az emberek vannak az első helyen. Amennyiben valaki a közösségből valami értelmes dolgot javasol, akkor megvalósítjuk azt. A reklámblokkolók használata ellen szavaztunk, aki akar, az majd feltelepít egyet. Az oldalak jobb olvashatósága miatt van a Vivaldiban olvasó üzemmód, de ennek használata is az emberekre van bízva. Ez nem véletlen, nem akarunk semmilyen funkciót sem automatikusan aktiválni." - jelentette ki a menedzser.


Jon von Tetzchner ezután kitért a Windows operációs rendszerekre. Mint kiemelte, az az érdekes, hogy volt rossz és jó Windows-kiadás. A Vista nem volt jó, de a Windows 7 sikeresnek bizonyult, miként a Windows 10 is. Azt szereti, hogy a redmondiak megpróbálnak innovatívak lenni és új módon gondolkodni, például az érintőképernyők tekintetében. Az új frissítési modell szerinte jó döntés, hiszen jobb egy operációs rendszert folyamatosan frissíteni. A Microsoft ugyanakkor követett el hibákat is, például, hogy hosszú időn keresztül nem fejlesztette tovább az Internet Explorert, ráadásul sokáig arra összpontosítottak, hogy az embereket - kompatibilitási okokból - szabályosan bezárják a szoftverbe.

Az IE teher lett a cég számára, túl sok idő telt el az Edge megalkotásáig, amely ugyan javulást hozott ezen a területen, de vannak hibái, például akadnak kompatibilitási nehézségek. Egyszerre mulatságos és szomorú, hogy ezeket a problémákat a Microsoft bizonyos szempontból magának köszönheti. Szerinte a társaság mindig ott követi el a hibát, hogy kényszeríteni akarja az embereket, ahelyett, hogy megpróbálná őket megnyerni magának. A végfelhasználónak mindig első helyen kell szerepelnie és az nem segít, ha az alapértelmezett böngészőjét néhány hetente újra be kell állítania.


"Mi még mindig meglehetősen kicsik vagyunk és most közeledünk csupán az egymillió aktív felhasználóhoz. Összesen körülbelül ötmillió letöltésre került eddig sor. Még hosszú út vár ránk addig, amíg nyereségessé válunk, de én már most is elégedett vagyok. A finanszírozás gyakorlatilag csak rajtam keresztül történik, nem akarunk más befektetőt. Voltak ugyan érdeklődők, de nem az a célunk, hogy befektetőket hozzunk be a csapatba, mert ők bizonyos eredményeket akarnak elérni. Mi is szeretnénk nyereséget termelni, mert ki kell fizetnünk a számláinkat, de elsősorban nem ez hajt minket előre."

"A virtuális valóság nem új dolog, két évtizeddel ezelőtt már létezett a Virtual Reality Markup Language (VRML), majd a Second Life és az ehhez hasonló megoldások. Minden egyes alkalommal arról volt szó, hogy ezáltal megváltozik a böngészés. Ezeknek a dolgoknak van egy funkciójuk, de a kérdés az, hogy javulást hoznak-e a meglévő megoldásokkal szemben. Természetesen vannak érdekes alkalmazási területek, de vajon valóban a Különvélemény című filmből megismert olyan interfészt akarja-e bárki is használni, amelynél a tartalmak folyamatosan eltolódnak és a környéken keresztül repülnek? Ebben egyáltalán nem vagyok biztos" - fejtette ki az Opera társalapítója.

A szakember végül azt hangsúlyozta, hogy a beszédfelismerés attól függ, hogy mit akar valaki tenni. A felhasználók többsége gyorsabban gépel, mint ahogy beszél. A gépelés közben sokkal pontosabbak is lehetünk, de a beszédfelismerés sokszor nagyon észszerű, például a lassan gépelők számára. Már akkor foglalkoztak ezzel az Operánál, amikor a technológia még sokkal kiforratlanabb volt, de még mindig vannak problémák. Általánosságban véve, fontos, hogy a dolgokat észszerűen csináljunk másként és ne azért, mert kényszeresen valami mást akarunk tenni. Sokan pont itt viszik túlzásba a dolgot, nem veszik figyelembe az emberek szokásait és ez irritálja a felhasználókat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gforce9 #15
    Újabb tapasztalat: 24órás futás után 800Mb memóriahasználat az FF sokszor 2Gb fölé kúszó memhasználatával szemben. Eddig gondba nem ütköztem vele. Érdemes kipróbálni.
  • gforce9 #14
    Eddig amit látok benne az, hogy normálisan beállítható rajta minden, nem hülyegyerek féle beállítási felülete van. Kevesebbet eszik mint pl az ff. Gyorsabbnak is tűnik.
  • gforce9 #13
    "a másik részről nem tud tabot különálló ablakba leválasztani"

    Jobbklikk a kívánt tabon -> Lap áthelyezése -> Új ablak

    Ha valamit eleve úgy akarsz megnyitni ctrl+shift+klikk a linkre.
  • jkedzs #12
    az egyetlen brózer amiben egy kattintással ki lehet kapcsolni a tabok bezárógombját.
    a többi fejlesztőcsapata annyira korlátolt, hogy nem képes felismerni, hogy egy gyakorlott felhasználó, aki gyorsan szeretné az UI-t használni, az nem akar felesleges UI elemeket kerülgetni és erre figyelmet és időt pazarolni.
    https://forum.vivaldi.net/topic/6322/option-to-disable-the-x-button-that-closes-a-tab/4

    a másik részről nem tud tabot különálló ablakba leválasztani, ezért 10 év felett használhatatlan, kuka. még kell neki egy-két év és majd akkor talán...
  • end3 #11
    Kérdés, tud 400-500 preview-t kezelni a gyorsindítójában emberi sebességgel, valamint 6-8 ezer URL-t a bookmark-menedzsere? (Nem, nem kell az "előképeknek" folyamatosan frissülnie...)

    Mert az Opera 12.17-est a mai napig így használom. Eltelt egy "kis" idő, az utolsó frissítése óta, de ahol én "járok-kelek", ott, (a fenti alap 6-8 ezer cím + heti pár tucat bővülés.) nem okoz problémát. Az utolsó "mohikánja" a szinte tökéletesre fejlesztett böngészőknek. - ("Facebook"-időtöltésem, persze, ="0"!)
    Utoljára szerkesztette: end3, 2016.11.18. 10:42:48
  • ZenMillitia #10
    na bo ora hasznalat utan mondhatom,hogy meg az OSX Safarit is lenyomja sebessegben a cto maxos 2015 mid 15 inch retina macbook pron. a PCs laptopomon is hasit. (Win 10)
    Olyan mintha vettem volna egy jobb laptopot, pedig csucskategorias (milla feletti lenovom van a munkamhoz,izmos xeon proci, 64GB ECC ram, 8 GBos Quadro videokartya, PCIe SSD) es meg ezen is tudott gyorsulni. Hogy lehet ez?
    Alom.
    Utoljára szerkesztette: ZenMillitia, 2016.11.17. 21:09:01
  • kissssss #9
    lófasz nem ér...
  • lck #8
    Kiforratlan. Majd egy év múlva ránézek újra.
  • NEXUS6 #7
    Az operát szerettem, mobilon ma is azt használom. Kíváncsi vagyok ez mit tud.
  • paby88 #6
    na adok neki egy esélyt én is