Berta Sándor

Pénztár nélküli szuper­marketeket nyit az Amazon

Az üzletek elsősorban az Amerikai Egyesült Államokban működnének.

A Bloomberg értesülései alapján a kereskedelmi konszern 2021-ig háromezer pénztár nélküli AmazonGo szupermarketet akar nyitni - minderről bennfentesekre hivatkozva számoltak be. Az alkalmazandó stratégia Jeff Bezos alapító-vezérigazgató nevéhez fűződik, aki úgy gondolja, hogy a forgalmas városokban ez a legjobb módja annak, hogy az Amazon újrafeltalálja az e-kereskedelem helyett a fizikai boltokba járást, azaz az úgynevezett brick-and-mortar vásárlási élményt. A hírt az Amazon szóvivője nem akarta kommentálni.

Bezos Washingtonban kijelentette, hogy nagyon érdekli őket hagyományos üzletek nyitása, de csak akkor, ha igazán új dolgokat tudnak kínálni a vásárlóknak. Amennyiben nem egyedi termékeket kínálnak, akkor a dolog nem fog működni, ráadásul egy ilyen terjeszkedés visszaviszi az Amazont a befektetési korszakba. A menedzser kész pénzeket veszíteni egy hosszú távú program keretében, ha ezzel új lehetőségekhez jut. Jó példa erre az Amazon Web Services, amely a konszern most már rendkívül gyorsan növekedő és nyereséges felhőkörnyezeti üzletága, amely éveken át veszteséges volt. Az Amazon az év végéig 10 pénztár nélküli boltot akar nyitni, 2019-ben pedig több mint ötvenet pedig a fő városokban.


Az ilyen boltokban szenzorok regisztrálják, hogy a vásárlók pontosan melyik termékeket veszik le a polcokról és hogy azokból hány darabot tesznek a kosaraikba, a végösszeget pedig az adott személyek Amazon-számlájáról vonják le. A legnagyobb problémát a magas költségek jelentik, hiszen az egyes szupermarketekhez számos kamera és érzékelő kell. A legelső AmazonGo bolt hardverei több mint egymillió dollárba kerültek, ráadásul a rendszer még messze nem kiforrott.

Az óriáscég az első AmazonGo boltját a székhelyén, Seattle városában nyitotta meg 2016 decemberében, amit aztán további kettő követte, egy-egy Seattle és Chicago területén. A társaság agresszív és rendkívül költséges terjeszkedése veszélyeztetné többek között a 7 Eleven áruházláncot, az olyan szendvicseket kínáló üzlethálózatokat, mint a Subway és a Panera, valamint a független pizzérialáncokat és a tacót teherautóról árusító vállalkozókat. Az eredeti terv arról szólt, hogy az Amerikai Egyesült Államokban több mint 2000 ilyen szupermarket nyithat a társaság.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #11
    A nyit az jelenidőben van. :-P
  • Szefmester #10
    Nyit? jövő időben?



    Januári a videó.
    Utoljára szerkesztette: Szefmester, 2018.09.24. 13:35:32
  • Tetsuo #9
    "Le kellene "húzni" az árukat..." Az a pénztár.

    A koncepció lényege, hogy egyáltalán nincs pénztár, vagyis az árukat csak összeszedjük, fizetünk és megyünk.
    Ez valószínűleg akkor lesz elterjedt, amikor valóban biztonságos lesz.
    Pl. nem kell lassan mozogni bizonyos kapuk vagy kamerák előtt, hanem még rohanva, tíz egyéb termékkel eltakarva is felismeri, mit viszünk ki a táskánkban.
    A következő lépés a fizetés automatizálása úgy, hogy arc-, illetve bankkártya-felismerés alapján levonja a táskába pakolt termékek értékét a számlánkról, sőt hanggal figyelmeztet, ha egyenlegünkhöz képest nagy értékű az adott portéka.

    Az ezutáni lépés pedig, ha egyenlegünkhöz, illetve jövedelmünkhöz mérten ajánl áruházi sorokat a rendszer, vagy lizingszolgáltatás fejében bizonyos osztályú lakást, bútorokat, berendezési tárgyakat kapunk és ha az elromlik, nem kell vennünk, hanem házhoz jön az ellátó cég és lecseréli ugyanarra a minőségűre.
  • fonak #8
    Ott is megoldható lenne, hogy a pénztár helyett automatikus fizetés legyen a kijáratnál. Annyi a különbség, hogy le kellene "húzni" az árukat a vevőnek.
  • kvp #7
    Igen, valahol ez lenne a terv... Amig van annyi fizetokepes dolgozo es nagytokes hogy ez megerje a nagytokeseknek, addig a rendszer mukodik egyre kevesebb aktiv fogyaszto bevonasaval is.

    ps: Lasd luxus ruhak, 100 dollarbol gyartjak, 1200 dollarert adjak, kevesebb kiadas nagyobb haszon, az egyik nagytokes gyartja a masiknak. Vagy akar az uj iphone-ok...
  • zola2000 #6
    (az árut önvezető autók szállítják, robotok pakolják a polcra, az új gépromboló mozgalom tagjait meg a robotzsaru fogja elvinni)
  • Tetsuo #5
    Eddig pénztár nélküli boltokról volt szó.
  • fonak #4
    A Tesco által tesztelt modellben meg kapsz egy wifis vonalkód- és QR-kód olvasót a bejáratnál, és azzal lehúzod a kocsiba tett árukat. De telefonos applikációt is használhatsz ugyanerre. A kijáratnál meg az önkiszolgáló pénztárnál fizethetsz.
  • kvp #3
    A kinai modell szerint meg minden aru kap egyedi nfc tag-et es a kijarati zsilipnel osszeirja a rendszer mit viszel ki. Ha fizetsz a telefonoddal kifele nyilik az ajto. Ebbol a bolt tipusbol mar tobb uzemel minimalis befektetessel.
  • xAlterego #2
    "a Mom & Pops pizzérialáncot"

    Az hogy "mom-and-pop", az nem egy márkanév, hanem egy bevett kifejezés arra hogy független kisvállalkozói üzlet.