• kvp
    #6
    "Ha minden szarrol az atlag gibbont akarod megkerdezni, akkor megis mi a halal faszanak valasztanak kepviseloket? Egyaltalan minek vannak akkor politikusok?"

    Hogy kepviseljek az atlagos embereket. Ezt regen kotott mandatumnak hivtak, de manapsag is ha valaki igazi populista politikus, akkor azt kepviseli amit az atlagos emberek akarnak. Lasd a jelenlegi miniszterelnokot. Pont azt a velemenyt kepviseli amit az atlag, ezert nagy a tamogatottsaga. Lehet hogy nem 100%-os, de nagyobb minden mas politikusnal, akik nyiltan szembemennek az atlagos emberek akarataval. Szoval a politikus azert van, hogy kepviselje az atlagos embereket az osszes kul- es belfoldi forumon. Es igen, ez lenne a demokracia alapelve.

    Nyugaton a demokraciat ugy fogjak fel, hogy az emberek politikailag korrekt modon megvalasztjak azokat az embereket akik jobban tudjak hogy ok mit akarnak, aztan ezek a politikusok azt csinalnak amit akarnak, azaz amit a vilag nagytokes resze mond nekik. Nem meglepo modon az embereknek ebbol egyre inkabb eleguk van es lehet hogy rossz donteseket fognak hozni, de azt ok akarjak meghozni. Lasd magyar valasztasok, brexit, amerikai elnokvalasztas, stb...

    ps: Svajcban kozvetlen demokracia van, mindenrol nepszavaznak. Meg arrol is amirol a lakossag igazabol nem is akarna. Viszont igy egyetlen politikai dontes eseten sem lehet a kepviseloket hibaztatni, mert ok csak az emberek velemenyet kepviselik. (anno ez volt a kepviselo eredeti jelentese, az adott helyi szavazas eredmenyet vitte szemelyesen osszeszamolni, ez kotott mandatumot jelentett, ami mara mar csak az USA par allamaban, elnokvalasztaskor maradt meg)