Berta Sándor

Elkészült az ipari robotok különleges borítása

Az öt éve fejlesztett speciális bőr először volt látható egy bécsi rendezvényen.

A Blue Danube Robotics által megalkotott AIRSKIN nevű szenzorrendszer segítségével az ipari robotok reagálni tudnak az érintésekre. A különleges borítás azonnal felismeri ha hozzájuk ér valaki, és ezeknek megfelelően reagál is azokra. A rendszer bármely ipari robotra felszerelhető és a meglévő robotok is kiegészíthetők azzal, így egy teljesen hagyományos robotból is együttműködő és az érintésekre reagáló masina alakítható ki. Továbbá nincs szükség bonyolult beállításokra, mindössze egyetlen kábelt kell csatlakoztatni a vezérlést végző rendszerekhez és az AIRSKIN máris működik.

A megoldást először a szeptember 14. és 16. között megrendezett Bécsi Kutatási Fesztiválon mutatták be egy együttműködő roboton (kobot, azaz kooperatív robot), amely nem csupán látható, de akár megérinthető is volt. Az AIRSKIN rendelkezik az emberekkel való együttműködés területén jelenleg elérhető legmagasabb tanúsítvánnyal. Walter Wohlkinger, a Blue Danube Robotics ügyvezetője és társalapítója kiemelte, hogy a robot a beépített légnyomás-változást mérő szenzor segítségével érzékeli, ha hozzáér valaki vagy valami és azonnal leállítja az éppen végzett tevékenységét. Ezáltal soha nem okozhat sérülést például az embereknek. A beépített szenzorok össze vannak kötve egymással és mindegyik robotot akár 15 AIRSKIN-csomaggal láthatják el.


A kobotok olyan együttműködésre képes ipari robotok, amelyeket nagyfokú rugalmasság jellemez és rendkívül egyszerűen kezelhetők. Éppen az utóbbi miatt bármely laikus képes arra, hogy mindössze 15 perc után üzembe helyezzen egy kobotot és megírjon az adott alkalmazáshoz megfelelő programot. Erre szükség is van, mert ahogy Wohlkinger utalt rá, szakemberhiánnyal küzdenek azok az üzemek, amelyekkel együtt dolgoznak és azt szeretnék, hogy az alkalmazottaik minél tovább maradjanak náluk. Ezért olyan gépeket szereznek be, amelyek át tudják vállalni a dolgozóiktól a veszélyes és az ergonómiailag kedvezőtlen feladatokat, például a nehéz tárgyak emelgetését. A kobotok akár egy táblagépről is vezérelhetők és programozhatók.

"A kobotok előnye, hogy kisebb üzemekben is jól használhatók, mert több tevékenységet is el tudnak végezni. Éppen ezért úgy gondoljuk, hogy ezeknek a robotoknak hatalmas piacuk van és lesz" - ecsetelte az üzletember. A Blue Danube Robotics az elmúlt években a kétszeresére növelte a csapatát, de további programozókat és más szakembereket keres. Az AIRSKIN már most sikeres, hiszen azt jelenleg többek között a Universal Robots, a Mitsubishi, a Denso és az Epson is alkalmazza.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #7
    Egy szalag melle nem gondolkodo robot kell, hanem olcso szalagmunkas ami ugyanazt az egy lepessort ismetli ameddig kell. A tomlos veszleallitas tunik a legolcsobb megoldasnak hogy a robotokkal dolgozo embereket minel kevesebbszer csapjak agyon. A demo robotok suketek es vakok, tovabba egy atlagos gepi szovoszek intelligenciajat hozzak. Cserebe a veszleallito szenzorok is csak par gumibelso araba kerulnek es megis mukodik az egesz.

    Intelligens robotot meg csinaljon akinek a terminator volt a dajkaja... (igen, sajnos olyat is fejleszt valaki, mar egy ikeas szeket osszeraknak a rajz alapjan)
  • molnibalage83 #5
    Te valami félelmetesen el vagy szakadva a valóságtól. Minden topikban megjelensz és olyanokat fantáziálsz, hogy az ember nem tudja, hogy sírjon vagy röhögjön.
  • overseer-7 #4
    rossz irányba fejlődik a dolog..

    a fejlesztési pénzt értelmesebb dolgokra kell elkölteni.
    Hol vannak a legnagyobb problémák?

    olcsóbbá kell tenni a robotokat.. egyszerűbben működőkké.

    még precízebb finomságú és gyorsabb mozgások kellenek
    a robotból hiányzik az autonóm mozgás megtervezés..
    saját maga észleli a környezetét.. felfogja mi történik éppen, alkalmazkodik a jelen és változóban lévő környezetéhez..ezért megtervez egy optimális mozgási tervet egy előre megadott cél szerint.

    Tehát saját maga észlel és cselekszik.
    Ez még hiányzik...és erre érdemes tovább fejlődni.
    miközben lehet gyorsítani a roboton.. és finomítani a mozgását.

    Olyan robot kell ..amelyiknek mutatsz egy kész biciklit.. és elmondod neki, hogy ezt akarom..ezt csináld meg.
    Majd egy zsákból elé szórsz bicikli alkatrészeket.. és a robot, gondolkodik.. majd elkezdi összeszerelni a biciklit az alkatrészeiből..
    miközben tévedhet.. megáll, visszabontja a bicajt.. majd korrigálja a tévedését... de a végén összeszereli és lerakja a lábad elé.

    ilyen robot kell.. ilyen hülye műbőrborításokra kár volt kidobni dollár milliókat.
  • norbre #3
    júúúj.. és ebben mi az újdonság? évek óta van már ez a technológia
  • kvp #2
    Igen. A ket karosszerialemez kozze beheggesztett patkany nem tul jo marketing, foleg ha a festorobotok nem veszik eszre es szinrefujva kerul beepitesre es leszallitasra. Arrol nem beszelve, hogy ha valahol megragja a robotot, ami a szalagra rakas helyett vallbol elodbja az autot, akkor az sokkal nagyobb baleseteket okozhat, mintha minden leallt volna idoben.

    Tomoren szolva ezek a legparnak sima erintesszenzoros veszleallitok, csak igy olcsobban oldhato meg mintha mikrokapcsolokat szerelnek mindenhova.
  • ostoros #1
    Szóval, ha mondjuk patkány van az üzemben, simán leállítják a technológiai folyamatot, ha megérintik a robotot? Akár úgy is, hogy az közben kárt is okozhat a robotban?