Berta Sándor

Bevetési egységeket segíthet a radarral ellátott robot

A gép akár rossz látási körülmények között is segíthet az embereknek.

A Smokebot nevű európai uniós projekt keretében európai szakértők egy olyan mozgó, távirányítható robotot fejlesztettek ki, amelynek a segítségével a rendőri, a tűzoltó- és a mentőcsapatok információkat gyűjthetnek. A felszerelt kis méretű, hatékony energiafogyasztású radarmoduloknak köszönhetően a gép akár rossz látási körülmények között is képes az akadályok 3D-ben és nagy felbontásban való felismerésére. Az első prototípust éles körülmények között várhatóan még ebben a hónapban tesztelni fogja a dortmundi tűzoltóság.

A robotot különböző szenzorokkal, kamerákkal, lézerszkennerekkel, gázdetektorokkal és egy radarral látták el, amelyek egy mobil rendszerré állnak össze. Így lehetővé válik, hogy a gép egyedül tevékenykedjen és információkat gyűjtsön - akár veszélyes környezetben is. Ezáltal az emberek felbecsülhetik a valódi helyzetet, s összehasonlíthatják a szenzorok által szerzett adatokat a vészhelyzeti tervekkel és a térképekkel.


A radar akkor is megbízhatóan azonosít személyeket és tárgyakat - például ködben, füstben, esőben és rossz időjárási körülmények között -, amikor az optikai rendszerek már csődöt mondtak. A mindössze 25 centiméteres és kevesebb, mint 100 gramm tömegű radart a Fraunhofer mérnökei alkották meg. A nagy felbontást a szilícium-germánium alapú chiptechnológia biztosítja és az egész eszközt egyetlen modulban helyezték el. A radar működéséhez nincs szükség kábelekre és további külső egységekre, ráadásul rendkívül kevés áramot fogyaszt, így számos kis méretű járművön, például drónokon is elhelyezhető.

A program partnerei között van az Örebroi Egyetem Mobil Robotikai Laboratóriuma, a hannoveri Leibniz Egyetem Valós Idejű Rendszerek Csoportja, a Fraunhofer Társaság Radartechnikai Intézete, a Warwick Egyetem Mikroszenzorok és Bioelektronikai Laboratóriuma, a bécsi taurob GmbH és a dortmundi tűzoltóság.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!