Berta Sándor

Újabb étterem épít a hamburger-készítő robotokra

A vendéglátóipari egység hamarosan megnyílik, a siker még kérdéses.

A San Franciscóban lévő Creator étteremben hat dollárért lesz kapható a hamburger, amelyet teljesen gépek készítenek majd el. A cégalapító Alex Vardakostas évek óta próbálta elérni a célját: egy olyan robotot próbált meg megalkotni, amely képes elkészíteni a tökéletes sajtburgert. Az erőfeszítéseit végül siker koronázta. A Creator valójában két, körülbelül négy méter hosszú gép, amelyek 7000 alkatrészből állnak és teljesen automatizáltan tudnak húspogácsákat készíteni. A berendezések kb. egymillió dollárba kerülnek és óránként akár 120 hamburgert tudnak előállítani.


Az elképzelés az, hogy a vendégek egy alkalmazáson keresztül rendelik majd meg az ételüket és a személyzet segít nekik, ha problémáik lennének. Ezután kezdődhet a húspogácsa készítése. A zsemléket gépek készítik elő, vajazzák meg, majd elhelyezik egy tálcán. Ekkor kerül rájuk a szósz, a paradicsom, a hagyma vagy az uborka. Minden élelmiszer friss. A húst egy másik robot készíti el. Hőérzékelők és különleges módon beprogramozott algoritmusok gondoskodnak arról, hogy a hús megfelelő módon elkészüljön. Végül minden a helyére kerül és a vendég körülbelül 5 perc után értesítést kap arról, hogy kész a hamburgere. A TechCrunch munkatársai kipróbálták az ételt és nagyon ízlett nekik.

Márciusban a Caliburger döntött a hamburgert sütő robotok alkalmazásáról. A választás a Miso Robotics nevű amerikai gyártó Flippy modelljére esett. Egy robot egyszerre legfeljebb 12 húspogácsát tud sütni és felügyelni, s egy óra alatt maximum 150 hamburgert készít el. A Flippy mesterséges intelligencia segítségével dolgozó vezérlőrendszerét a Miso Robotics fejlesztette ki. A rendszer képes a tanulásra, ezáltal alkalmazkodik a változó menüsorokhoz. Kiderült, hogy bár a koncepció működik, de a gép még fejlesztésre szorul és egyelőre nem tud megfelelően együttműködni az emberekkel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Omega #3
    Az ipari igényeknek megfelelő gépek mindig is drágák voltak, ez nem egy otthoni konyha, ahol elég egy kicsit sutogetni, hanem 7/24-ben kell produkálni több ezer adagot. Ez az egy misi meg kevés is más professzionális robotok árához képest. Az említett gyorséttermekben sem hiszem, hogy vacak felszereléseket használnak.
  • kvp #2
    A prototipus ara elsosorban a fejlesztes koltsegeirol szol. Ha 1 millio dollarba kerult az elso, az azt jelenti, hogy ennyibol fejlesztettek ki. Gyartani mar sokkal olcsobban lehet. Ha keszitenek belole 10 ezer darabot, akkor mar csak 10 dollar fejlesztesi koltseg jut egy gepre. Hany mekis etterem van? Kb. 38 ezer, tehat mar egy negyedakkora halozat szamara is oriasi sporolas lenne az automatizacio. A gepekben az az elonyos, hogy csak egyszer kell kitalalni oket, darabonkent egyszer legyartani es utanna hosszu ideig hasznalhatoak, mig egy alkalmazott eseten mindegyiket be kell tanitani es a magas fluktuacio miatt sokkal gyorsabban cserelodnek mint a gepek.

    A tomeggyartas is errol szol. Van par kepzett mernok, aki kitalalja mites hogyan kell csinalni, aztan a kepzetlen embereket konnyen es olcson be lehet tanitani a gepsor kezelesere es a termek olyan mintha a kepzett mernokok keszitettek volna mindegyiket. Mi tortenik ha kihagyjuk a betanitott munkasokat es automatizalunk? Meg jobb lesz a minoseg, mert a gepek pontosabbak az embereknel, tehat meg a mernokok sem tudnanak kezzel olyan jo minoseget kesziteni, mint a gepek. Mindezt ugy, hogy a mernok (jo dragan) dolgozik rajta par orat hogy megtervezze, majd a gep fillerekert ontja magabol a precizen legyartott termeket.

    A meki ilyen szempontbol a manufakturalis hagyomanyos ettermek es a teljesen automatizalt etelgyarak kozott van feluton, kb. a futoszallagos termeles hoskoranak szintjen. Ha elore haladnak es automatizalnak, akkor eljuthatunk oda, hogy meg gyorsabban, meg kisebb koltseggel allitsanak elo ugyanolyan tomeggyartott termekeket mint most. Raadasul a munkaerohiany is csokken, hiszen sokkal kevesebb ember eleg lesz a gepek felugyeletere.
  • Macropus Rufus #1
    nem értek a lovakhoz. De mi a fene kerűl ebbe a gépbe 1misibe. Nem is gondoltam volna, hogy ilyen rohadt bonyolúlt meló össze rakni egy hamburgert. Igazából az nem jött át, hogy a húspogácsát is ő gyúrja meg a buci tésztáját is. De ha igen, még akkor sem értem a dolgot. Viszont ha ilyen bonyolúlt akkor pl. a Mekibe/Burgerbe/KFC/stb miért keresnek ilyen qurva kevesett, hiszen a munkájukat egy 260-270milliós gép tudja csak pótolni...
    Utoljára szerkesztette: Macropus Rufus, 2018.06.26. 10:26:15