Berta Sándor

Harci robotot mutatott be a Kalasnyikov

A négy méter magas mozgásképtelen szobor mintha egy Mechwarrior játékból került volna elő. Állítólag még fejlesztik.

A Kalasnyikov az idei Army 2018 International Forum nevű moszkvai haditechnikai kiállításon mutatta be két lábbal rendelkező harci robot koncepcióját. A gépre két kart szereltek, mindkettőhöz három ujjas "fogókéz" tartozik. A robot 3,96 méter magas, a súlya 4,5 tonna, mérnöki és harci feladatokra tervezték, s a nem hivatalos neve Kicsi Igor.


A vállalat jövőre fog bepillantást engedni azokba a technológiákba, amelyeket felhasznált a robotban. Az viszont egyelőre még kérdéses, hogy a harci robotot hol és milyen formában alkalmaznák először. A gép csupán egy kiállított darab volt, mozgásra nem volt képes. A Gizmodo a bemutatott koncepcióval kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy az olyan, mint ha ötvözték volna a Csillagok háborújában látható AT-ST modellt a Robotzsaruban szereplő ED-209 típusú gyilkos robottal. Az ED-209-hez képest azonban a Kalasnyikov gépe rendelkezik pilótafülkével, amelyben az emberi kezelő helyet foglalhat.


A szobor tökéletesen illeszkedik az utóbbi időben nagyszabású rendezvényeken bemutatott virtuális katonai eszközök közé, melyek elrettenteni hivatottak Oroszország ellenségeit. Putyin márciusban büszkélkedett el "korlátlan hatótávolságú" robotrepülőgépükkel és víz alatt közlekedő nukleáris drónukkal, miközben még az új tankjuk, az Armata hadrendbe állítására sincs pénze az országnak. Trump nemrég nyújtotta be az eddigi legmagasabb, 717 milliárd dolláros katonai költségvetést, és miközben a kínaiak is agresszíven növelik ágazati kiadásaikat, addig Oroszországban meglepő módon, 20 év óta először csökkent ez az összeg, 61 milliárd dollárra. Azt is érdemes megemlíteni, hogy a hanyatló Nyugaton a Boston Dynamics évek óta teszteli Usain Boltnál is gyorsabban futó robotját és teherhordó málhásgépeit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Merces2 #13
  Szerintem az oroszok túsztárgyalási stilusához ez pont megfelelő eszköz.......
 • CairoJack #12
  Ennek az a baja, hogy kicsi. Ha 30-szor nagyobb lenne, és felraknának pár tank ágyút, gatlinget, meg úgy 5000 rakétát, máris potens harci eszköz lenne.
  Mondjuk kéne rá légvédelem is, hogy ne bombázzák és rakétázzák rommá...
  (Gyengébbek kedvéért: irónia volt)
  :):):):):)
 • xyl #11
  Koncepció. Olyan, mint a koncepcióautó. Aztán, ami megvalósul, az egészen más. Egyébként pedig: Ha közvetlen harci feladatokra valószínűleg nem is alkalmas, azért ez nem jelenti azt, hogy haszontalan. Pl. romeltakarításra, mondjuk szétlőtt városban, földrengés, után stb. jó lehet.
 • ostoros #10
  Na!
  https://www.youtube.com/watch?v=IXAoz1JjxL4

  :D
 • kvp #9
  Ez a parasztvakitas. A valosagban meg gyartjak tovabb a kalasnyikovot meg a T72-ot, mert haboru eseten arra van szukseg.

  Mech-bol egyebkent a humanoid design a nyero, kb. ugyanugy tudna mozogni mint egy gyalogos katona. Persze ar/ertek aranyban egy tank vagy 100 gyerekkatona molotov koktelokkal siman lenyomja.

  Az elektromos autojuk meg egy hazilag lefujt regi szovjet kocsi. Hasonlo volt az a feherre fujt villany lada ami sorra nyerte a gyorsulasi versenyeket egy idoben.
 • Voltan #8
  Ez az egész mech dolog nagyon király mindenféle sci-fiben. Én is szeretem, mert látványos, hangulatos, és vicces, de lássuk be, konkrét hadászatban kb. annyira rentábilis, mint a harci dinoszaurusz. Semennyire.
 • mrzed001 #7
  Ez nem a Robotzsaruból van? Mondjuk még az is szofisztikáltabbnak tűnt, mint ez.
  3D-ben egy végzős mérnök jobbat tervez, hihetőbbet is.
 • BladeW #6
  Van elektromos autójuk is
  https://444.hu/2018/08/24/megerkezett-az-oroszok-valasza-a-teslara-a-kalasnyikov-cv-1
 • lammaer #5
  Ez valami prank...
 • CtrlAltHey #4
  Az oroszoknál még mindig nem jelent meg DVD-n a Jedi visszatér? Mert ha megnézték volna, láthatták volna, hogy nem csak az van benne, milyen jól néz ki egy ilyen gép, hanem az is, hogy pisze játékmacik fél perc alatt borogatják fel őket. Magasan van a súlypontja, nagyon nehéz, terepen elsüllyed, kanyarodni nem nagyon tud, kicsik a talpai és a lábai nagyon közel vannak egymáshoz. Ha mérnöki és harci feladatok keretében végig kell mennie 10km/h sebességgel a Vörös téren, arra megfelel, minden egyébre van jobb. Még akkor is, ha még fejlesztenek rajta.