SG.hu

Retteghetnek a szalag mellett dolgozó munkások az Epson új robotjától

Intelligens „látó, érző, gondolkodó, dolgozó” kétkarú WorkSense robot érkezik Európába.

Nemrég írtunk az emberekkel együtt dolgozó, un. kooperatív robotok látványos előretöréséről, az Universal Robots, az OnRobot és a MiR cégek piaci sikereiről. A most lezajlott 2018-as Automatica kiállításon viszont a nálunk legfőképp nyomtatóiról és projektorairól ismert Epson is odatette magát, és bemutatta legújabb kétkarú robotját, a WorkSense W-01-et. A közel teljesen autonóm, kétkarú robot összetett feladatok automatizálására és kisebb méretű tételek mozgatására készült. Az úgynevezett “látó, érző, gondolkodó, dolgozó” gépet számos szenzorral szerelték fel, a kameráktól az erőszenzorokig. Az iskolát hanyagoló betanított munkásoknak rossz hír, hogy a cég kifejezetten Kelet-Európára fókuszál, mert az itteni összeszerelő üzemek korszerűsítésében látnak nagy bevételi lehetőségeket.


"A robotok munkahelyekbe való telepítése a következő két évben 10-20%-kal növekedni fog a közép-kelet európai országokban. Kína után világszerte ezt a térséget jellemzi a leggyorsabb növekedési ütem ezen a területen. A különböző robotikai programok egyszerűsítésével, az összetett gyártási folyamat támogatásával, valamint a csomagolási megoldások biztosításával célunk, hogy akadály-és zökkentőmentessé tegyük az automatizált folyamatokat." - mondta Volker Spainer, az Epson Robotika Megoldásainak régiós igazgatója.

"Néhány kisegítő eszköz és módszer segítségével a WorkSense W-01 önállóan is képes ellátni azokat a bonyolult feladatokat, amik korábban egyszerre több robotot igényeltek. Újításunkkal immár Európában is rugalmasságot és megbízhatóságot nyújtunk a feladatok elvégzéséhez. Első globális ügyfeleinkkel már megkezdtük az együttműködést, melyeknek célja az európai gyártás egy jelentős részének automatizálása." – tette hozzá Volker Spainer.


Az európai terjeszkedési víziójának részeként a vállalat kibővítette 6 tengelyes és precíziós robotikai eszközpalettáját a belépő szintű gépek tekintetében is. Ezeket az eszközöket kifejezetten a kontinensünkön lévő vállalkozások változó igényeire tervezték. Az Epson már világszerte vezető szerepet tölt be a vízszintes mozgásra tervezett robotjaival, aminek sikere hét egymást követő évben is jelentős volt, és jelenlegi állapot szerint 2020-ra a piaci részesedése a 40%-ot is elérheti. Terveik alapján a cég 2025-re a kompakt, precíziós robotok globális piacvezetőjévé válik majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kotomicuki #12
    De a tulajdonost/részvényest ez nem érdekli, őket csak a haszon vezérli, bármi áron.
    Ez a társadalmi berendezkedés azért fog véresen megbukni, ha nem történik hamarosan változás benne, mert a "választott vezetők" (akik az előbb említettek zsoldjában vannak és csak az ő érdekeiket képviselik - a saját vesztükre is) nem tesznek semmit sem az emberiség megmentése érdekében. Sőt, gyanítom ilyen problémákról nem is hallottak, vagy nem is akarnak tudni...
    Az egyetlen, ami még megmenthetné a helyzetet az emberek kiállása önmagukért, de, ahogy ezt ez a fórum is bizonyítja, ettől nem kell rettegnie a hatalmat bitorlóknak. Sajnos ez nem új keletű dolog..., lásd pl.: "A gonosz diadalához csak annyi kell, hogy a jók tétlenek maradjanak." (Edmund Burke, 1729. január 12. — 1797. július 9.)
  • hypno #11
    Bármely dolog megtermelésének egyetlen oka, az emberek fogyasztási igényének kiszolgálása, vagyis teljesen értelmetlen egy olyan társadalmi, gazdasági modell, ahol nincs fizetőképes kereslet az előállított javakra.
    Másként mondva, a terméket fogyasztó ember az egyetlen olyan elem a folyamatban, ami nem nélkülözhető. Ha nem kell dolgoznia, mert mindent a gépek készítenek el, akkor is biztosítani kell, hogy fogyaszthasson.
  • dyra #10
    Én már öreg vagyok nekem amúgy sincs sok hátra. Annyi kaja még lesz nálam még kitart.
    Utoljára szerkesztette: dyra, 2018.06.28. 21:18:57
  • asgh #9
    Igen messze vagyunk attól, hogy a kétkezi munkások nagy részét lecseréljék robotokra. A beszédfelismerés, fordítóprogramok, okoseszközök is brutálisat fejlődtek az elmúlt évtizedekben, mégsem hallunk titkárnők és asszisztensek tömeges elbocsátásáról.
    Ugyanígy a vésőt és a kalapácsot felváltotta a kompresszoros vésőgép, mégsem kevesebb a kőfaragó, csak ugyanaz a csóka egységidő alatt többet termel.
    Azaz a munka vált hatékonyabbá, nem az emberi munkaerő feleslegessé.

    Ha az autógyárakban több robotot fognak használni, akkor ugyanaz a gyár hatékonyabban fog termelni, az emberi munkaerőt meg átcsoportosítják arra, amire a robotot nem lehet / nem éri meg.
    A melósoknak sokkal több okuk van egy újabb gazdasági válságtól parázni, mert ha nem tudnak elég autót eladni, attól valóban feleslegessé válhat a munkájuk, nem attól, ha ugyanaz a gyár akármilyen műszaki beruházásnak köszönhetően többet és hatékonyabban termel.
  • Kotomicuki #8
    Akkor javaslom felütni a 30 éves háború történetét, mert lassan megint megfognak történni azok a sajnálatos események és semmiféle biztosíték nincs rá, hogy te eheted meg a másikat!
    (...és egyáltalán nem személyeskedésnek szántam soraimat, inkább elgondolkodtatónak, amíg még nem késő...)
  • dyra #7
    szerinted mi? Nézzél már szét a világban. Rohadtul nem érdekel senkit mi van a másikkal. Jobban teszed te is ha így állsz hozzá.
    Utoljára szerkesztette: dyra, 2018.06.28. 14:36:07
  • Kotomicuki #6
    Hát, amikor a 0% adóért verik az asztalt multik, akkor nem hiszem, hogy a dolgozók szja-ján kívül bármit is adóznának, sőt: még ezért is állami beruházás/vissza nem térítendő közpénz-injekció kell, hogy egyáltalán kegyeskedjenek ITT gyárat építeni...
    Anno gyúrcsótány bepróbálkozott az Audinál..., és csak pár százmillióba került nekünk az, hogy megbékítse őket és ne tegyék munkanélkülivé a fél Dunántúlt!
    A móri rabszolgatelepekért nem volna kár, csak akinek onnan van az egyedül bevételi forrásra szert tenni (a bűnözésen kívül)...

    Amúgy, azért gondolkozzon el az, aki robotot alkalmaz (és a munkásokon, a dolgozók munkabérén spórol), hogy egy másik robotnak (a miatta a nincstelenség határán létező (volt) dolgozójának) szüksége lesz-e arra, az megfogja tudni vásárolni az általa előállított terméket?
    A politikusoknak vannak már válaszaik, hogy mi lesz az emiatt (is) egyre növekvő nincstelen rétegel? Mert a billgeci féle megoldás (megölni őket), vagy a dél-afrikai élelmezésügyi miniszter "majd megeszik egymást" felvetése sem a legjobb opció az önhibájukon kívül a elszegényedetteknek, szvsz...
    Utoljára szerkesztette: Kotomicuki, 2018.06.28. 14:25:56
  • kvp #5
    Nallunk az olcso munkaeron kivul vannak olcso beszallitok, alacsony iparuzesi ado es meg eppen az eu-n belul vagyunk, raadasul schengenen belul. Ez a kelet europai versenyelony kinaval szemben. Ha az olcso munkaero kiesik a robotok miatt meg mindig megmarad a tobbi es itt kisebb valoszinuseggel lopjak el a technologiat mint Kinaban.
  • TokraFan #4
    Nem látod jól! Az, hogy egy gyár idetelepül, nem a betanított munkások miatt jó. Ezer más, sokkal fontosabb előnye van. Rengeteg beszállító cégnek adnak megrendelést, ezáltal az ott dolgozóknak munkát, a cégek pedig nyereséget termelhetnek, ami által sokkal többet adóznak.
  • Skylake #3
    „Látó, érző, gondolkodó, dolgozó” - az b*azmeg. Érző meg gondolkodó - az b*zmeg. Kicsit sok kokkaint szippantott a bullshitíró copywriter.