Berta Sándor

Futórobotot ötvöztek kvadrokopterrel

A futás még meglehetősen nehéz feladat a robotok számára, ezen a problémán próbáltak meg segíteni japán kutatók.

Azumi Maekawa, a Tokiói Egyetem projektvezetője, valamint két kollégája, Ryuma Niiyama és Shunji Yamanaka megalkották az Aerial-Biped nevű gépet, amely egy kvadrokopter és egy futórobot ötvözete. Az Aerial-Biped a többi robothoz képest meglehetősen elegánsan tud mozogni.

A futórobotok működésével kapcsolatban az az egyik legnagyobb probléma, hogy hajlamosak az elbotlásra, elesésre. A japán szakemberek erre a problémára egy olyan érdekes megoldást találtak, hogy ötvözték a gépet egy kvadrokopterrel - utóbbi gondoskodik a megfelelő stabilitásról és egyensúlyról.


Az új modell a két hátrafelé hajló lábával egy madárnak tűnik. Nem véletlenül nyilatkozta azt Azumi Maekawa, hogy őt a gép leginkább egy flamingóra emlékezteti és nem csupán a mozgása, hanem az alakja miatt is. A mozgása ugyanakkor inkább lebegés, amit kiegészít a két lábára való támaszkodás, mintsem valóban futna. A futást egyébként szimulálják, majd átviszik a robotra, így egy külső szemlélőnek a haladó robot képe realisztikusabbnak és hihetőbbnek tűnhet, s a kutató elismerte, hogy pontosan ez utóbbi volt a projekt célja.

A futórobot és a kvadrokopter ötvözete a kevésbé tapasztalt felhasználók számára is megkönnyíti az irányítást. Az új modell olcsóbb a hagyományos futórobotoknál és az alkalmazási területe elsősorban a szórakoztatóipar lehet. A gépet használhatják különböző előadásoknál, animációknál. A távlati cél az, hogy az Aerial-Biped ne csupán futni és menni, hanem akár táncolni is tudjon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • morguldae #4
    Hát, a futáshoz ennek semmi köze!....
  • overseer-7 #3
    a fejlesztési pénzt mért nem adták inkább nekem?
    hasznosabb dolgokra tudtam volna költeni.. kaját meg új kocsit vettem volna belőle
  • Zulu12 #2
    Hasznos fejlesztés... Jah nem :D
  • wraithLord #1
    Tehát akkor semmi másról nincs szó, mint hogy egy drón vonszol magával két hosszú lábat, ami közben kapálózik. És az egész olyan összhatást kelt, mintha kétlábon járna. Az hasznos. :D