Berta Sándor

Miért nincsenek vírusirtók iOS-re?

Az Apple jelenleg nem engedélyezi a szoftverboltjába a valóban hatékony biztonsági programok feltöltését.

A kaliforniai társaság a kétségkívül szokatlan lépést azzal indokolta, hogy a mobil platformja biztonságos és ezért egyáltalán nem szükséges egy külön vírusirtó feltelepítése azt iOS-t futtató eszközökre.

Nos, az iOS valóban meglehetősen biztonságos, ami elsősorban annak köszönhető, hogy az alkalmazásokat kizárólag un. homokozóban, vagyis egy biztonságos elszigetelt környezetben lehet futtatni. Ezáltal például a kártevők nem tudják megfertőzni és módosítani az operációs rendszert vagy a fájlokat és nem tudnak adatokat sem lopni. Szintén a biztonságot erősíti, hogy az iOS-re kizárólag a hivatalos App Store kínálatából lehet letölteni szoftvereket. Kivételt csak azok a készülékek jelentenek, amelyek cégesek és amelyeket egy mobil eszközmenedzsment (MDM) rendszeren keresztül lehet vezérelni. Az MDM megoldásokon keresztül ugyanis feltelepíthetővé és letörölhetővé válnak a nem az App Store rendszeréből származó alkalmazások is.

A Kaspersky Lab a blogbejegyzésében kiemelte, hogy azok a termékek, amelyeket az iOS esetében internetbiztonsági szoftvereknek neveznek nem valódi vírusirtó programok, éppen ezért azok rendszeresen rossz minősítéseket is kapnak a felhasználóktól, mert ők elsősorban vírusok elleni funkciókat várnának el ezektől az alkalmazásoktól. Ennek ellenére e megoldások mégsem nevezhető áltermékeknek, hiszen a vírusvédelmen túl is vannak biztonsági mechanizmusok, amelyek észszerűek lehetnek. Ilyenek például a virtuális magánhálózatok (VPN), az online követés elleni és a gyermekvédelmi modulok, a jelszómenedzserek, a hirdetésblokkolók, a lopás elleni vagy más funkciók, illetve ezen mechanizmusok ötvözetei.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • skinnyman #12
    Otletem sincs, hogy mirol beszelsz.
  • igazamvanvagyig #11
    Nekem biztonságos az android is,mindenféle bizonytalan forrásról származó appok,torrent,pornó stb,igaz fennt van a kaspersky de még így is tőbb üzemidőm van mint egy ipone-on:)
    Az iphone meg jalibreak nélkül buta telefon és akkor már az sem biztonságosás,oda is kell internet security.
  • M2 #10
    - Ez a telefon mennyire biztonságos?
    - Megha biztonságos.
    - ???
    - Biztonságos, ha 80 feletti az iq-ja, meg ha nem telepít külső apk fájlokat, meg ha csak biztonságos Store-okat használ, meg ha nem másol rá ismeretlen fájlokat, meg ha kivár az újonnan megjelenő appok letöltésével, meg ha nem látogat gyanús weboldalakat, meg ha nem fogad ismeretlentől üzeneteket, meg ha...
  • skinnyman #9
    "A zártság előnye a teljes biztonság"
    Ez igy hulyeseg, akinek 80-nal tobb iq-ja van, es pl nem telepit fel gondolkodas nelkul random helyekrol apk file-okat, azok szamara semmi elonye nincs az ios zartsaganak biztonsag szempontjabol. Nincs teljes biztonsag, nem adtak meg ki olyan ios verziot, amit kiadas utan rovid idovel ne tortek volna romma biztonsagi hianyossagok miatt, exploitokkal.
    Tovabba android-on is sandbox-ban futnak az appok. android-ra is vannak persze idonkent exploit-ok, de a tenyleges os-t es minden keszuleket erinto sebezhetosegekbol sokkal kevesebb volt eddig, mint ios-en.
  • M2 #8
    Ilyen logikával a legkényelmesebb autó szerinted az, ha otthon maradsz. Ez poénnak jó, de semmit nem mond az autókról.
  • Sequoyah #7
    Nem kenyelmesebb, ha egyaltalan nem akarsz fajlt kezelni:) Ha csak kepeket es dokumentumokat kezelsz, azt is foleg online, akkor egy fajlkezelo csak bonyolitja az eletedet.
  • M2 #6
    Fájlok kezeléséről van szó, az nagyságrendekkel kényelmesebb Androidon.

    Például múltkor egy weboldalról leszedhető túraútvonal gpx fájlját kellett egy térkép alkalmazásba eljuttatni. Vért izzadtam iOS-en, mire négy fájlkezelő appon keresztül sikerült megoldani (számítógép nem volt a közelben). Androidon pár kattintás.
  • Sequoyah #5
    A kenyelem az relativ. Nekem tokeletesen kenyelmes az iOS, de en nem is akarok semmi olyat csinalni amit az Apple nem ugy tervezett, sot meg irrital is az Android tul sok lehetosege, szoval nekem az a kenyelmetlenebb. Masnak meg nem, nem vagyunk egyformak:)

    Lenyeg, hogy szerencsere mind2 koncepciora vannak jo minosegu keszulekek, szoval van mibol valasztani.
  • M2 #4
    Látom a sandboxing vírusokra gyakorolt hatását nem sikerült megértened. Nincs értelme vírusirtónak ott, ahol egy vírus maximum csak magának tudna kárt okozni.
  • kvp #3
    Lehetne rendes antivirus programot is irni. IOS alatt is van egy bizonyos kategoria ami kilat a homokozokbol, a rendszerprogramok. Viszont ilyet a definicio szerint csak az Apple irhatna, ha akarna. De nem akar, mert akkor erosebb hardver kellene es az csak kiadas. Mint ahogy a virusirto szoftver kifejlesztese is az lenne, amit ugyancsak szeretnenek elkerulni. Sokkal egyszerubb alapbol letiltani valamit mint rendesen megcsinalni.