Gyurkity Péter

Békét kötött a Samsung és az Apple

Csaknem egy évtizeden át zajló jogi küzdelem zárul ezzel le.

Az Apple és a Samsung jogi csatározásáról, annak főbb fejleményeiről az évek során többször beszámoltunk, hiszen láthattunk itt már komoly győzelmet, ezt követő fellebbezést, majd pedig az ítéletek módosítását. A véglegesnek szánt döntés után a két fél végre megegyezett egymással.

Hírügynökségi jelentések szerint a riválisok megállapodtak a csatabárd elásásáról, arról azonban nem szól a fáma, hogy pontosan mekkora összeg cserél gazdát közöttük. A cégek nem kommentálták a bejelentést, így azt sem tudjuk, hogy milyen egyéb, további feltételekhez kötötték a mostani megállapodást, bár a korábbi bírósági döntések kapcsán az már kiderült, hogy itt elsősorban szabadalmi vitáról volt szó, pontosabban a szabadalmak engedély nélküli felhasználásáról, valamint az ezzel kapcsolatos kártérítési igényekről és követelésekről.

A két vállalat közötti csatározás eredetileg még 2011-ben indult, akkor Steve Jobs komoly következményekkel fenyegette meg azon androidos gyártókat, akik rosszban sántikáltak – az azóta elhunyt cégvezető egyenesen termonukleáris csapásként aposztrofálta a lépést. Az Apple eleinte 1 milliárd dolláros kártérítést szeretett volna látni, a Samsung a maga részéről mindössze 28 millió dollárt fizetett volna ki, emiatt pedig egészen az amerikai legfelső bíróságig elvitték az ügyet, mivel egyik fél sem akart belenyugodni a korábbi döntésekbe. Május végén kompromisszumos megoldás keretében 538,6 millióban határozta meg egy másik amerikai testület a jóvátétel mértékét, ezt követte most a két cég megállapodása, amihez a jelek szerint 7 év vita és nyilván komoly jogi kiadások voltak szükségesek.

A jövőben tehát az együttműködésen lesz a hangsúly, bár ebben eddig sem volt hiány, hiszen a Samsung mind a chipek, mind pedig a kijelzők terén hajlandó volt közreműködni riválisával.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!