Berta Sándor

Nem lesz büntetővám a Kínában gyártott iPhone készülékekre

Az Apple vezetője jól lobbizott az amerikai elnöknél, de biztosan felajánlott valamit cserébe.

A The New York Times értesülései alapján komoly sikert könyvelhetett el Tim Cook, az Apple első embere, akinek sikerült elérnie, hogy Donald Trump kivegye a büntetővámok által érintett termékek közül a Kínában készített iPhone okostelefonokat. Pedig korábban egyáltalán nem tűnt biztosnak, hogy az Apple ki tud maradni az Amerikai Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi háborúból.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy az Apple vezetője miként tudta elérni, hogy Donald Trump megváltoztassa a döntését. Cook még májusban találkozott az amerikai elnökkel és Larry Kudlow gazdasági tanácsadóval. A menedzser emellett konstruktív párbeszédet folytatott a kabinet más tagjaival is, például Steven Mnuchin pénzügyminiszterrel. Cook az elnökkel való találkozó során kifejezte aggodalmait a tervezett büntetővámokkal és azok hatásaival kapcsolatban, továbbá dicsérte a legutóbbi amerikai adóreformot. Az utóbbi nem csoda, hiszen az már tavaly decemberben kiderült, hogy abból leginkább a társaság profitálhat. Cook rámutatott arra is, hogy az Apple mennyire hozzájárul az amerikai gazdaság teljesítményéhez.

Az egyelőre kérdéses, hogy mit ígért a társaság a kedvező döntésért cserébe. Nem lehet tudni például, hogy az óriáscég kiépíti-e az egyesült államokbeli gyártókapacitását vagy sem. Ez azért érdekes, mert Donald Trump tavaly még azt nyilatkozta, hogy Cook megígérte neki három üzem felépítését az USA-ban. Az Apple vezetője ezt ugyanakkor sosem erősítette meg, miként a The New York Times információi szerint a vállalatnak nincsenek is ilyen jellegű tervei. De az is tény, hogy az üzletember sosem cáfolta vagy korrigálta az elnök szavait.

Cook nem csupán Washingtonban lobbizott, hanem a kínai kormánynál is. Az Apple számára Kína kulcsfontosságú, hiszen egyrészt hatalmas piac, másrészt több százmillió iPhone készüléket gyártanak az ázsiai államban, amelynek a területén összesen 41 Apple márkaüzlet is működik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • end3 #1
    Szerintem egyszerű, és olcsón megúszta, mint anno Mátyás-királynak, galambot vitt ajándékba, - mivel így legalább valamivel olcsóbb tud lenni, több eladott iPhone Kínában, Amerikában és az egész világon - ha ott gyárják, inkább veszik a kínaiak is. - Az = sok amerikai "ügynök" kínában, Amerikában, és az egész világon is. - (Sztem., meggyőző érvelésnek tűnhet, erre szüksége lehet Trump-nak, is(!))