Berta Sándor

Az EU pótolná a digitalizálás miatt megszűnő munkahelyeket

Az európai uniós tagállamok pénzügyminiszterei azt a kérdést vizsgálták meg, hogy miként lehet kompenzálni a robotok és az automatizálás növekedése miatt kieső munkahelyeket.

Christopher Pissarides gazdasági Nobel-díjas tudós az európai uniós pénzügyminiszterek bécsi találkozóján tartott előadást a munka jövőjéről. A brit szakember megosztva kapta meg az elismerést 2010-ben a „a munkaerőpiacok hatékonyságával kapcsolatos, a munkakeresés költségeire vonatkozó piaci elemzéseikért”. A két másik kutató az amerikai Peter Diamond és Dale Mortensen volt. Pissarides kijelentette, hogy a digitalizálás és a robotok alkalmazása miatt várhatóan a jelenlegi munkahelyek 10-30 százaléka szűnik meg. A kormányoknak fel kell készülniük erre a helyzetre és megoldásokat kínálniuk az érintetteknek, például támogatniuk kell őket az új munkahelyek keresésében.

A közgazdász szerint három fő terület van, amelyeken új és jövőképes munkahelyeket lehet és kell teremteni. Úgy véli, hogy a jövőben elsősorban több mérnökre, technikusra és számítógépes szakértőre lesz szükség. Mind a három terület jövőképes állásokat kínál és fontos a digitális technológiák fejlesztése, megvalósítása és alkalmazása szempontjából. Mindezt úgy tudnák támogatni a kormányok, ha erősítik a megfelelő műszaki szaktudással bíró egyetemeiket és fejlesztik az együttműködést a felsőoktatási intézmények és a vállalatok között. Emellett az iskolákban is nagy teret kell adni a matematika, a természettudományos, a műszaki és az informatikai (MTMI) oktatásnak.

A második ilyen terület az állásukat elveszítő dolgozók megtartása és a szervizelésbe való bevonása, a gépek karbantartására ugyanis szakemberek kellenek majd. Pissarides példaként említette a banki tanácsadói munkát, ahol személyes beszélgetésekkel szorosabb kapcsolat építhető ki az ügyfelekkel, míg a pénzek ki- és befizetése történhet bankautomaták segítségével.

A harmadik és kétségkívül legnagyobb terület az egészségügyi és a szociális szolgáltatásokat, a szórakoztatóipart és a kreatív ágazatokat, valamint a nevelést foglalja magába, de ide tartoznak a háztartási szolgáltatások is. Ezek a szektorok a gazdagabb társadalmakban növekvő fontosságúak lesznek, viszont a produktivitásukat alig lehet növelni, mert ezeket a munkákat nem lehet automatizálni. Probléma viszont, hogy ezeknek a szakterületeknek jelenleg alacsony a presztízse és rosszul vannak megfizetve, a jövőben ezért jobban meg kellene becsülni és értékelni azokat, mert a társadalom számára fontosak. Amennyiben az emberiség meg akarja nyerni a robotok elleni háborút, akkor ezeknek "jó munkákká" kell válniuk.

Pierre Moscovici, az Európai Unió gazdasági és pénzügyi biztosa kiemelte, hogy a robotikában és a mesterséges intelligenciában megvalósult előrelépések nagy lehetőségeket kínálnak, de biztosítani kell, hogy az új helyzethez alkalmazkodó oktatási ajánlatok jelenjenek meg és minden olyan embert támogassanak, akiket a munka világában bekövetkező változások negatív módon érintenek. Fontos lenne, hogy a társadalom elkerülje a "nyertesek" és a "vesztesek" közötti szakadék növekedését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ostoros #8
  Amint ráveszed a multikat, hogy adózzanak, lesz realitása. Addig nem.
  Mellesleg ez a kommunizmus újratöltve lesz.
 • HUIrnok #7
  Már a megoldás is kézen fekvő. Csak az alapjövedelem lehet a megoldás!

  Aki ellenzi, az nincs észnél, mert közben emberiesség ellenes cselekményt is elkövet. Amikor a pénzt használni nem lehet kötelező, csupán csakis javasolható. Ezért már az EU-ban is csak gumicsont ez a téma.
 • Tetsuo #6
  Ez a züllés (degenerálódás) a szisztemtikusan terjesztett kultúrmarxizmus és modernizáció eredménye; emiatt nem találják helyüket sokan a világban, emiatt nincs abszolút erkölcs és lesz minden relatív, emiatt bomlanak szét a közösségek és öregedik el társadalmunk stb.
 • nlght #5
  a wiggerek megjelenése egész eu-ban észlelhető, ez kulturális mellékhatás... fiatalként az én időmben az volt a menő ha rocker voltál, manapság az a menő ha wigger vagy

  egyszerű a képlet: amíg a segghülye emberek vannak a média által példaképnek beállítva és nem az igazán értelmes, sikeres emberek addig a fiatal generáció a segghülyékre akar hasonlítani
 • Sir Cryalot #4
  Ide nem oktatás kell hanem tehetséggondozás , sokkal célravezetőbb, de szó szerint milliószorosan,
  pl
  finnország a híres oktatásával wiggereket nevel mérnökök helyett
  Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2018.09.12. 08:28:33
 • dyra #3
  Azok akkor is lesznek ha oktatásba fektet. Elöregedünk. Bevándorlók nélkül konkrétan nem lesz aki kenyeret süssön.
 • Tikal #2
  Majd hoznak még pár autógyárat...
 • Cat #1
  Ezzel szemben a magyar kormány mindenbe fektet, csak oktatásba nem, pedig előre lehet látni, hogy 10-15 év múlva nagyon nagy bajok lesznek.