Berta Sándor

EU - egy órán belül törölni kellene a terrorista tartalmakat

Az illetékes európai uniós biztos nem tartja elegendőnek a közösségi platformok önkéntes kötelezettségvállalásait.

A The Financial Times szellőztette meg azt az információt, hogy az Európai Unió rá akarja venni az olyan webes cégeket, mint a Facebook, a YouTube vagy a Twitter a szélsőséges és a terrorista anyagok egy órán belül való azonosítására és törlésére. Amennyiben ez nem valósulna meg, úgy az érintett társaságoknak komoly pénzbüntetéseket kellene fizetniük. Eddig a szélsőséges és a terrorista tartalmak elleni harc önkéntesen zajlott, azonban az Európai Bizottság jelentése alapján nem volt éppen sikeres. Julian King, az Európai Unió biztonságért felelős biztosa azt nyilatkozta, hogy az eddigi erőfeszítések nem voltak elegendőek, ezért sokkal szigorúbb intézkedésekre van szükség azért, hogy a polgárokat meg lehessen védeni.

Ugyanakkor az Európai Bizottság még nem dolgozott ki konkrét tervezetet a terrorista anyagokkal kapcsolatos szabályozásra. Az egy órán belül való tartalomtörlés lehetősége azonban már felmerült. Egy ilyen szabályozás jogbiztonságot teremt és mindegyik honlapra vonatkozna - függetlenül azok méretétől. A politikus hozzátette, hogy a méret és az erőforrások tekintetében fennálló különbségek azt jelentik, hogy az egyes oldalaknak különböző lehetőségeik vannak a terrorista anyagok elleni fellépésre, azonban az ezzel kapcsolatos politikájuk nem mindig átlátható. Mindez oda vezet, hogy ezek a tartalmak még mindig terjednek az interneten és sokszor a törlésük után is elérhetők maradnak.

Jelenleg komoly vita zajlik az Európai Bizottságban, mert vannak, akik úgy vélik, hogy igenis hatékony lehet az önkéntes törlési kötelezettségvállalás. A Google például a saját adatai alapján automatikusan felismerte a YouTube rendszeréből törölt terrorista videók 90 százalékát. A Facebook az érintett anyagok 99 százalékát felismerte és törölte, még azelőtt, hogy az embereknek egyáltalán esélyük lett volna azokat jelenteni. Az Európai Unió eddig még nem kommentálta a lap értesüléseit.

Dimitrisz Avramopulosz európai uniós belügyi biztos korábban közölte, hogy a lényegesen gyorsabbá kell tenni az online terrorpropaganda eltávolítását, a feltöltésük után legfeljebb egy-két órán belül törölni kellene azokat a tartalmakat az internetről. A politikus az érintett cégek, például a közösségi oldalak felelősségét hangsúlyozta, s felszólította őket, hogy fokozzák erőfeszítéseiket. A Facebook, a Twitter, a YouTube és a Microsoft tavaly júniusban jelezte, hogy közösen lép fel a vitatott vagy tiltott anyagok és bejegyzések ellen. Májusban kiderült, hogy több milliárd fontig terjedő pénzbüntetésekkel sújtaná a brit kormány azokat a globális közösségi médiaportálokat, amelyek nem akadályozzák meg illegális - például zaklató, fenyegető, vagy terrorcselekményre buzdító - tartalmak megjelenítését felületeiken.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • morguldae #13
    Az a legnagyobb probléma, hogy a legnagyobb terrorista az ÁLLAM-KORMÁNY dönti el mi is a terrorista tartalom! Manapság a kormányoknál nagyobb terrorista hatalom nincs is. Kizsákmányol, nyomorba dönt, megmondja mit tehetsz, megöl, bebörtönöz, éhínségben tart, adókkal nyomorítja meg az életed! Ez a TERRORIZMUS!
  • zola2000 #12
    Magyarul pár évtizednyi vallás szabadság után lassan eljut Európa oda hogy lerombolják a mecseteket, az internetből lassan csinálnak nyugati intranetet?
  • kvp #11
    "meg amerikai oldalt hogy köteleznek, ott teljes szólásszabadságot biztosít az alkotmány -helyesen."

    Blokkoljak DNS alapjan az egeszet amig nem teljesitik a kerest, ehhez mar telepitve van az infrastruktura. Mondjuk ha komolyan gondolnak akkor a facebook nagyjabol folyamatosan blokkolva lenne, ami szerintem nem lenne akkora baj, de az emberek nagyresze hamar kimenne az utcara monitort dobalni...
  • zola2000 #10
    meg amerikai oldalt hogy köteleznek, ott teljes szólásszabadságot biztosít az alkotmány -helyesen.
  • zola2000 #9
    de ha egy arab országban működik egy terrorista oldal azt hogy kötelezik?

    csak ne hogy nagy tűzfal legyen itt is...
  • csicso82 #8
    A tartalomszűrés gyakorlatilag cenzúra de nem egy x oldalas behatárolt tartalommal bíró újságban vagy könyvben lévő tartalomról van szó hanem egy teljesen képlékeny meghatározhatatlan kiterjedésű adatfolyamról.
  • csicso82 #7
    Rátapintottál a LÉNYEGRE. Nemrég olvastam egy riportot egy magyar fickóval aki - ha jól tudom Németországban - Facebook tartalomszűrős munkát végez. A lényeg: elképesztően flexibilis az egész. A döntéseit továbbítják az Írországi központba és ott sokszor elemzik azokat az esetleges panaszokat is kivizsgálják néha van egy kis oktatás ami inkább beszélgetés ha jól értette.
  • duke #6
    Es ki donti el mi a terrorista tartalom ? Szerintem a bulvar tevek musorainak 95 % terrorista tartalom, mert oly mertekben robolnak, mint egy bomba. Es az egesz fosbukot torolnem, mert ezerszer pusztitobb mint barmilyen terrorista.
  • overseer-7 #5
    és mi van akkor, ha arról jelentetek meg információs tartalmat a weboldalamon, hogy milyen korrupt az EU parlament és bizottság.. arról informálom az olvasóimat, hogyan játszanak össze a nagytőkés bankárdinasztiák a korrupt europai politikusokkal? ..és arra hivatkozva, hogy terrorista tartalom van a weboldalamon.. törlik a weboldalamat?

    Akkor mi van? Mi van akkor, ha megírom az igazságot és mégis törlik és cenzúrázzák?.. mint megannyi esetben már másokkal is megtörtént
  • overseer-7 #4
    Az, hogy ki a zsidó, én mondom meg. - Göbbels, náci párt.

    Az, hogy mi a terrorista tartalom, én mondom meg. - EU Biztos