MTI

Bűncselekmény lesz a terrorista honlapok látogatása Angliában

A brit kormány szigorítási tervei szerint a jövőben súlyos bűncselekménynek minősülne az online felületeken megjelenő terrorista tartalmak puszta megtekintése is - mondta a brit belügyminiszter.

Amber Rudd a kormányzó Konzervatív Párt Manchesterben zajló éves kongresszusán felszólalva kifejtette: terrorcselekményekre szító, gyűlöletkeltő, radikalizáló tartalmakat még ma is szinte akadálytalanul fel lehet tölteni a világhálóra, ahol e tartalmak "túlságosan könnyen, másodperceken belül" hozzáférhetővé válnak. Rudd szerint ennek véget kell vetni, mivel a terrortámadási tervek előkészületei is egyes esetekben az ilyen tartalmakat megjelenítő online felületeken történnek. Éppen ezért a brit kormány törvényi szigorítást tervez, amelynek értelmében 15 évig terjedő börtönbüntetéssel lesznek sújthatók mindazok, akik rendszeresen ilyen online tartalmakat nézegetnek - mondta a kongresszusi hallgatóság ovációja közepette a belügyminiszter.

Amber Rudd szerint ezzel be lehet zárni egy jelentős büntetőjogi rést, ugyanis a jelenlegi törvények csak azt rendelik büntetni, ha valaki letölt és tárol terrorista tartalmakat az internetről, de az ilyen tartamak rendszeres megtekintését nem, ami "kritikus jelentőségű különbség". Rudd a konzervatív párti kongresszuson bejelentette azt is, hogy a készülő törvénymódosítás alapján szintén 15 évig terjedő börtönbüntetést lehet majd kiróni azokra, akik terrorcselekmény elkövetésének céljából tesznek közzé információkat a rendőrségről vagy a brit fegyveres erőkről.


A miniszter, aki most első ízben ismertette e szigorítási terveket, felszólította a globális közösségi felületeket üzemeltető internetes vállalatokat - közvetlenül nevesítve közülük a Facebookot, a Twittert és a Google-t -, hogy sürgősen fejlesszenek ki olyan technológiai megoldásokat, amelyek megtisztítják felületeiket a terrorista, radikalizáló tartalmaktól. "Cselekedjenek haladéktalanul, tegyenek eleget erkölcsi kötelezettségeiknek" - üzente e cégeknek keddi kongresszusi felszólalásában a brit belügyminiszter.

Theresa May brit miniszterelnök az internetszolgáltató vállalatokat is sürgős cselekvésre szólította fel. May a The Daily Telegraph című konzervatív brit napilapnak nyilatkozva kijelentette: ha a nagy internetszolgáltató társaságok nem lépnek fel a radikalizáló hatású online tartalmak terjesztése ellen, a brit kormány fontolóra veheti olyan új intézkedési hatáskörök bevezetését, amelyekkel a hatóságok útját állhatják a hozzáférésnek e szélsőséges tartalmakhoz. Március vége óta öt terrorcselekmény történt Nagy-Britanniában; a támadásokban összesen 35-en vesztették életüket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • morguldae #21
  Ez aztán a börtönterror! Az embereknek már véleménye sem lehet ezek szerint. Dolgozz rabszolga éhbérért fel ne emeld a hangod mert börtönbe teszünk! Később meg majd még lehet ki is végzünk.... Undorító! Sokszor szabadságharcosokat neveznek terroristáknak. Mert mindenki terrorista ezek szemében, aki az elnyomó rendszer ellensége! Aki tenni próbál az elnyomó, szegénységbe taszító rendszer ellen, azt gyorsan eltiporják! Remélhetőleg nem kell már sokáig tűrni mindezt!
  „Habár felül a gálya, alul a víznek árja, azért a víz az úr!”
 • Agyturbinikusz #20
  En rendszeres latogatoja vagyok tobb Errorista oldalnak is amit Szeretnek megnevezni: Westpac.com.au, illetve https://www.defense.gov.
  Mert hat ugye ha jol elolvassuk a Terrorista Definiciot akkor Ezek is tokeletesen le vannak fedve alltala. A kerdes melyik orszag szemszogebol szeretnenk nezni, illetve a kormanyok vagy az atlagemberek szemszogebeol. Mert ugye a Penzugyi terror is terror, megfelemliti a polgarokat. Nem is kicsit... :)
 • zola2000 #19
  Illetve: tegnapelőtt csak a pedo és a holokauszt tagadás volt tiltott téma a neten, tegnap a gulag tagadása is, mától a terrorista oldalak is

  Még néhány dolgot kitalálnak, és a fél internet olyan lesz, hogy fellépsz rá és mész a börtönbe.
 • zola2000 #18
  Leginkább 15 év a fura egy honlap látogatásáért. Magyarországon az emberölés alapesete annyi, norvégiában a tömeggyilkos kapott 20évet 100emberért (igen, a 20 év szerintem is kevés)

  a brit törvényekről fogalmam sincs

  Összességében az a baj, hogy most lesz plusz egy dolog ahol csorbul a szólásszabadság Euban ... ja nem, abból kilépnek.
 • Cat #17
  Nem értem mi ezen a fura: például pedofil honlapoknál most is így van, hiába mondod, hogy "véletlenül nézted meg", meg "nem tudod hogy került a gépedre". Simán azonnal házkutatást tartanak, ha egy ilyen lefülelt szerver logjában megtalálják az IP-címed.
 • duke #16
  Egyaltalan mi fog a nem latogathato kategoriaba tartozni, es honnan tudja azt valaki, hogy amit rendszeressen olvasgat, az tiltva van.
  Lesz egy lista a weblapokrol ?
 • cylontoaster #15
  Ha valakit utálsz, elegendő lesz tinyurl-es linket küldeni neki "rendszeresen". Aztán esetleg szólni a néninek, hogy a pityu "radikalizálódott". Boszorkányper XXI. sz.
 • Skylake #14
  Akkor most már csak azt kell tisztázni, mit értünk "rendszeres" alatt. Nyilván egynél több oldalletöltést, kivéve a gyevi bíró kategóriás eseteket, tehát gondolom a pohos p*na esetében nem, mert ő mint képviselő nézi meg a tartalmat - értünk, azaz a britekért.

  Mit értünk a megtekintés alatt? Ha mondjuk az oldal kódját nézi meg az user, akkor az már 15 év börike? Vagy csak feleannyi? Vagy ha text alapú böngészővel, (LINKS) tehát a képi tartalmakat nem élvezi, akkor az felezi a büntikét?!

  Istenem, mekkora f*szfejek ezek.
 • cylontoaster #13
  Rendszeres látogatásról volt szó. Ettől még nagy hülyeség, de pont nem az egyszeri odatévedés miatt.

  "15 évig terjedő börtönbüntetéssel lesznek sújthatók mindazok, akik rendszeresen ilyen online tartalmakat nézegetnek"

  Kérdés mit jelent a rendszeres, és hogy rendszeresért 15 év, de egyszeriért fél év járhat-e (kétlem).
 • zola2000 #12
  Az a baj, hogy a törvény már nem csak a bűn-cselekményeket bűnteti és már nem csak valaminek a leírását is, de az olyan oldalra tévedést is?!

  a következő a gondolatrendőrség lesz? (ala orwell)
  Utoljára szerkesztette: zola2000, 2017.10.04. 14:23:33