Berta Sándor

IT-óriások a szélsőséges tartalmak ellen

A Facebook, a Twitter, a YouTube és a Microsoft közösen lép fel a vitatott vagy tiltott anyagok és bejegyzések ellen.

A nagy internetes tartalomszolgáltatókat egyre nagyobb nyomás éri és egyre több kormány részéről, hogy hatékonyabban lépjenek fel az uszító vagy gyűlöletkeltő jellegű tartalmak ellen. A legutóbb a G7-es országcsoport május végén tartott csúcsértekezletén került szóba az internetes cégek ellenőrző tevékenységének fontossága.

A négy vállalat most megalapította a Global Internet Forum to Counter Terrorism nevű szervezetet, amelynek elsődleges célja, hogy koordinálja a társaságok erőfeszítéseit és közösen ismerhessék fel, majd törölhessék a szélsőséges és a terrorista tartalmakat. Közös közleményükben azt hangsúlyozzák, hogy a szélsőséges és terrorista tartalmak terjesztése kritikus kihívás mindenki számára. Nagyon komolyan veszik ezt a problémát és mindegyiküknek vannak irányelvei, illetve törlési eljárásai, amelyek lehetővé teszik, hogy keményen lépjenek fel ezen anyagok és bejegyzések ellen. Hiszik, hogy együttműködéssel, valamint a legjobb technológiai és operatív elemek továbbadásával nagyobb befolyást gyakorolhassanak az online terrorista tartalmak jelentette fenyegetésekre.

Az új fórum olyan meglévő kezdeményesekre épít, mint az EU Internet Forum és a Shared Industry Hash Database, emellett tárgyalásokat folytat a brit kormánnyal és figyelembe veszi a legutóbbi G-7 csúcstalálkozón, valamint az európai uniós állam- és kormányfők legutolsó találkozóján elhangzottakat. Ennek megfelelően a Global Internet Forum nem csupán a Facebook, a Microsoft, a Twitter és a YouTube kooperációján javíthat, hanem a más technikai cégekkel, nem kormányzati szervezetekkel, polgári jogi aktivistákkal, tudósokkal és európai uniós, valamint ENSZ-intézményekkel való információcserén is.

Többek között továbbfejlesztenék a tiltott vagy vitatott tartalmakat felismerő és kategorizáló technikákat, kidolgoznák a terrorista tartalmak törlésével kapcsolatos átláthatósági jelentések szabványait, s a szélsőségesség és a terrorizmus elleni anyagokat terjesztenének. "Összetett feladat ez, hiszen például ha a BBC videót tesz közzé egy terrorista merényletről, akkor ennek hírértéke lehet, de minősíthető az erőszak dicséreteként is, attól függően, hogy ki tette fel a videót." - áll a Google blogjában. Javítani akarják a mesterséges intelligencia alkalmazását, hogy "a számítógépek segítségével a lehető leggyorsabban azonosíthassuk és eltávolíthassuk a szélsőséges tartalmakat".

Jelentős mértékben növelik szakembereik létszámát, hogy segítségükkel gyorsabban megszűrhessék a tartalmakat. "A gépek ugyan segítenek nekünk, de az emberi tapasztalat nélkülözhetetlen annak megállapításakor, hogy egy videó propagandaanyag-e, vagy hírértéke van" - fogalmazott a cég. Nem-kormányzati szervezetekkel és a fanatizmus és gyűlölet ellen küzdő szervezetekkel is az eddigieknél intenzívebben kívánnak együttműködni a radikalizálásra és fanatikusok toborzására alkalmas tartalmak kiszűrésére, továbbá reklám-videókkal próbálja semlegesíteni az eddig nyilvánosságra került tartalmakat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • morguldae #2
    Csak egyetérteni tudok az előttem szólóval! :-)
  • Pares #1
    Hihetetlen, hogy úgy próbálják eladni ezt, mint valami jó dolgot. Manapság minden gyűlöletbeszédnek számít, ami nem polkorrekt (ami csak egy jobban hangzó szinonimája a cenzúrának), ráadásul divattá tették a szuperérzékenységet, ami csak tovább szűkíti a polkorrektség határait. Az internetes szólásszabadság korlátozása és a cenzúra a terroristákat nem fogja megállítani, de nyilván nem is ez a cél, hanem hogy minden olyan hangot elhallgattassanak, ami a mindenkori hatalom leghatásosabb fegyverének, a mainstream médiának az emberek véleménye és gondolkodása fölötti hatalmát, a tömeges agymosást és tömegmanipulációt veszélyezteti.