Berta Sándor

USA - nyomozás indult a Cambridge Analytica ügyében

Az FBI végre észbekapott, és megvizsgálják az adatfelhasználás jogszerűségét. A bizonyítékok ellenére tagadja bűnösségét az elemzőcég.

Az amerikai igazságügyi minisztérium és az Amerikai Egyesült Államok Szövetségi Nyomozó Irodája nyomozást indított a Cambridge Analytica ellen. Az eljárások középpontjában a vállalat pénzügyi üzletei és adathozzáférései állnak. Emellett vizsgálnák a társaság üzleti praktikáit és a nyomozók felvették a kapcsolatot a Facebookkal is - erről számolt be a The New York Times a vizsgálatok részleteit ismerő forrásokra hivatkozva.

Brian Kidd, az amerikai igazságügyi minisztérium értékpapír- és pénzügyi csalás részlegének helyettes vezetője Londonba utazott és egy másik nyomozóval, valamint egy FBI-ügynökkel együtt kihallgatta a Cambridge Analytica-ügyet kirobbantó Christopher Wylie szivárogtatót. A férfi megerősítette, hogy valóban kapcsolatba lépett a Szövetségi Nyomozó Irodával és az amerikai igazságügyi minisztériummal, s válaszolt az előzetesen felmerült kérdésekre. De a közeljövőben találkozni akar a nyomozókkal, hogy érdemi válaszokat is adhasson nekik.

Korábban már a brit National Crime Agency (NCA) is nyomozást indított a Cambridge Analytica és annak egykori ügyvezetője, Alexander Nix ellen lehetséges vesztegetési kísérlet, bizonyítékok megsemmisítése és több számítógépes bűncselekmény miatt. A cég vehemensen tiltakozott azon vád ellen, hogy illegálisan megszerzett Facebook-adatokat adott tovább Donald Trump amerikai elnök és számos republikánus politikus 2016-os választási kampányába. A mostani hírt egyelőre a Cambridge Analytica, az igazságügyi minisztérium és az FBI sem kommentálta.

Márciusban vált ismertté, hogy 50 millió profil adatait szerezte meg a Cambridge Analytica és ezeket politikai célokra használták fel. Később kiderült, hogy nem 50 millió, hanem 2 milliárd Facebook-profilhoz férhetett hozzá a vállalat, amely nemrég csődöt jelentett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!