Berta Sándor

Ausztria kiadná az egészségügyi adatokat is

Egy enyhítésnek köszönhetően a jövőben a cégek könnyebben hozzáférhetnek akár a bizalmas információkhoz is.

Az Osztrák Nemzeti Tanács jelentősen enyhítette az európai uniós tagállamban hatályban lévő adatvédelmi szabályokat és ennek következtében a jövőben kizárólag a visszaeső adatvédelmi jogsértéseket büntetnék. Emellett a hatóságok szabadon kiadhatnák a felhasználók adatait, sőt, még az is előfordulhat az új szabályozás miatt, hogy például külföldi kémek büntetlenül szaglászhatnak az ausztriai információk körül. Mindez a jelenlegi kormány két koalíciós tagjának, az Osztrák Szabadságpártnak (FPÖ) és az Osztrák Néppártnak (ÖVP) köszönhető.

Egy másik terv is borzolja a kedélyeket a nyugati szomszédunknál: a kutatási intézmények tudományos és kutatási célokra hozzáférést kapnának bizonyos adatbázisokhoz, köztük az Elektronikus Egészségügyi Akta (ELGA) rendszerhez. Az egyetemek, a múzeumok és a tudományos intézetek mellett a lehetőséggel élhetnének a különböző óriáscégek kutatási részlegei is. A tervezetet szintén az ÖVP-FPÖ koalíció dolgozta ki.

Thomas Szekeres, az Osztrák Orvosi Kamara elnöke azt nyilatkozta, hogy ezek az információk dönthetnek akár arról is, hogy valaki megkap-e egy állást vagy sem, ráadásul az adatokat az illegális kereskedelemben sokkal drágábban adják el, mint a hitelkártya-információkat. Az ELGA tartalmazza az adatokat azzal kapcsolatban, hogy valaki depressziós, krónikus betegségben szenved, HIV-pozitív, rákos vagy vannak-e implantátumai.

Thomas Lohninger, az epicenter.works nevű adatvédelmi szervezet igazgatója a visszaélési veszélyekre hívta fel a figyelmet. Korábban a Facebook esetében a Cambridge Analytica adatelemző cég is kutatási intézetként lépett fel. A rendkívül érzékeny egészségügyi adatok globális piackutatási célokra való elérhetővé tétele nagyon rossz ötlet, a Cambridge Analytica típusú vállalkozások ugyanis könnyen megtalálhatják az egyes személyeket az adataik alapján. A kormánykoalíció minderre úgy reagált, hogy a nagyvonalú szabályozással erősíteni akarja Ausztria szerepét kutatási helyszínként. Indoklásuk szerint az adatminőség javításával a tudomány versenyképesebb maradhat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • jozsi031 #3
    Hülye degenerált politikusok !!!!
  • kvp #2
    "Azért az elég durva, hogy a HIV fertőzés is benne lesz az adatban. Ez még most is úgy van kezelve, hogy teljesen anonim. Erre itt meg szépen nevesíteni fogják."

    Mondtal egy jo peldat amikor a tarsadalomnak pont hasznos lenne a publikus info. Mondjuk nekem van eleg bajom hogy egy uzleti alapu tb rendszer mar visszautasitana a kezelest (tul draga alapon), de egyik se veszelyes masokra.

    Ettol fuggetlenul az EU adatvedelmi iranyelvei alapjan az egeszsegugyi adatok bizalmas maganjellegu adatok amikrol csak a beteg rendelkezhet. Kivetel jarvanyugyi veszhelyzet lasd elso bekezdes.
  • Macropus Rufus #1
    az eü adat az nem szmeélyes adat? Meg különben is: ez nem az, hogy merre jártam tegnap basszus! Ezekkel komolyan ki lehet csinálni bárkit. Ha jó kezekben van akkor nincs gond. De ha nem (lásd CA botrány) akkor viszont ez egy komoly fegyver lehet.
    Nem is értem, hogy hogyan is képzelik a politikusok, hogy csak úgy kiszolgáltatják az emberek adatait valakinek. Ha rossz fiú lennék, akkor megkeresném ennek a két majomnak párt tagjainak az eü adatait és tele szórnám vele a fél netet. Twitertől kezde az FB-n át mindehol. Amikor a fél világ röhög a hülye betegségükön.
    Azért az elég durva, hogy a HIV fertőzés is benne lesz az adatban. Ez még most is úgy van kezelve, hogy teljesen anonim. Erre itt meg szépen nevesíteni fogják.

    Mondom ilyenkor szét b@sz az ideg, hogy egy ilyen degenerált hülyékkel telelévő világban kell élnünk.