MTI

Csődöt jelent a Cambridge Analytica

Beszünteti működését a londoni székhelyű brit-amerikai politikai elemző és tanácsadó cég, amelyet az a vád ért, hogy politikai megrendeléseket teljesítve közösségi portálok felhasználóinak adataival élt vissza.

A vállalat maga jelentette be ma este Londonban, hogy azonnali hatállyal teljesen felhagy minden tevékenységével. Az elmúlt hetekben megjelent brit és amerikai sajtójelentések szerint a Cambridge Analytica csaknem 90 millió Facebook-felhasználó adatainak feldolgozásával igyekezett képet alkotni a célba vett amerikai választók politikai beállítottságáról, és ennek alapján a 2016-os amerikai elnökválasztási kampányban személyre szabott üzenetekkel próbálta befolyásolni őket, tudtuk nélkül. A tevékenység leállításáról szóló ma esti közleményében a cég bejelentette, hogy fizetésképtelenségi eljárás megindítására kért engedélyt a brit hatóságoktól, és ezzel párhuzamosan hamarosan csődeljárást kezdeményez amerikai érdekeltségeivel szemben is az illetékes New York-i bíróságon.

A cég közleménye szerint a Cambridge Analyticát az elmúlt hónapokban számos megalapozatlan vád érte, olyan tevékenységek miatt, amelyek nemhogy törvényesek, de az online hirdetési szakma széles körben elfogadott normái közé tartoznak a politikai és a kereskedelmi küzdőtéren egyaránt. A Cambridge Analytica továbbra is teljes bizalommal állítja, hogy munkatársai etikusan és törvényesen jártak el. A média ostroma azonban a cég gyakorlatilag összes ügyfelét és beszállítóját elriasztotta, és ennek eredményeként született az a döntés, hogy a társaság üzleti tevékenysége nem fenntartható tovább - áll a közleményben.


A kommüniké szerint ebben a helyzetben nem maradt egyéb reális lehetőség, mint az, hogy a céget csődeljárás alá helyezzék. A Cambridge Analytica alapítói, illetve befektetői között van Steve Bannon, Donald Trump amerikai elnök volt tanácsadója, aki egy ideig a cég alelnöke volt, és Robert Mercer milliárdos, az amerikai republikánusok egyik fő anyagi támogatója. Egybehangzó értesülések szerint a cég megpróbálta befolyásolni a brit EU-tagságról 2016-ban tartott, a kilépést pártolók szűk győzelmével végződött népszavazást is.

Christopher Wylie, a Cambridge Analytica egykori kutatási igazgatója a londoni alsóház digitális, kulturális, média- és sportügyekért felelős bizottságának áprilisi meghallgatásán azt mondta: meggyőződése szerint az Aggregate IQ nevű kanadai adatkezelő cég, amelynek szolgáltatásait az EU-népszavazás Brexit-táborát összefogó kampánycsoport használta, gyakorlatilag a Cambridge Analytica társcége volt és merített a CA adatbázisából. Wylie szerint "teljesen ésszerű az a feltételezés", hogy az Aggregate IQ nagyon jelentős szerepet játszott a Brexit-tábor népszavazási győzelmében, és az is, hogy az EU-referendumon más eredmény születhetett volna, ha nem történt volna "csalás".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tetsuo #11
  Ráadásul nem csak azt befolyásolja, hanem a híreket súlyozza, a(z ál)liberalizmust propagálja, a konzervativizmust cenzúrázza stb.
 • ostoros #10
  Aha, és mi van, ha mondjuk abba az irányba tereli az embereket, hogy import termékeket vásároljanak, a saját országuk által előállított helyett? Például. Vagy arra kondicionálja őket, hogy adott ország termékét ne vásárolják?
  Nem hogy teljes iparágak, de teljes országok bedönthetők a vásárlási szokások befolyásolásával!
  Utoljára szerkesztette: ostoros, 2018.05.04. 21:11:50
 • mortep #9
  "Nem csak a Cambridge Analytica terelte a tömeget a választásokon és ideológiákkal kapcsolatban, hanem többek között Facebook is ezt teszi"

  Ezt azért nem tartom sanszosnak, mert ugye nem mindegyik user síkhülye, meg vannak a politikai ellenfelek is, akinek érdeke lehet, hogy kiderüljenek az ilyen ügyek és ha kiderül akkor k*rva sokat veszíthet az ArcKönyv így inkább marad a pl. vásárlási szokások befolyásolásnál ami nem éppen annyira lázító.
  Utoljára szerkesztette: mortep, 2018.05.04. 09:49:29
 • tom_pika #8
  Álszent világ. Csak a szokásos.
 • Skylake #7
  Alapvetően nincs itt semmi érdekes. A 2000-es évek közepétől megkezdődött az informatikai értelemben síkhülye tömegek beáramlása a szektorba mint fogyasztók. Ezt a tömeget négyzetre emelték a mobiltechnológiák. Most őszintén: ott tartunk, hogy reszketeg öregemberek és öregasszonyok nyomogatják az érintőképernyőt, körülbelül annyi tudással, hogy jó esetben be tudják kapcsolni azt a sz*jbakúrt telefont! Miután ezt sikerült megtenniük, a Kék birodalom mindent a lottyadt p*csájuk meg a meszes agyuk alá tol. Beszippantja őket, f*ngjuk sincs mi minden történik pszichéjükkel és aktivitásuk ellenőrzésével, amikor ők csak az "onokákkal" akarnak kapcsolatot tartani. Ugyanez igaz a síkhülye userek minden körére, a négyévesen képernyőért üvöltő kölyköktől kezdve a kényszerbetegségek összes telib*szott tünetét produkáló csírákra és csitrikre, a lilahajú ráncos, kiégett és mindenkire irígy, feltünési viszketegségben szenvedő milfekre, mindenkire. Ezek az emberek, ez a generáció kb. azt hiszi, hogy ez az egész online világ valami kib*szott jótékonysági intézmény, ahol minden őértük van.

  Ebből az alapállásból csoda-e, ha az ilyen CA típusú cégek, illetve a választást mindenáron megnyerni kívánó legaljasabb politikusok, az összes retkes online multi, és hárombetűs f*sszopó szervezet kétpofára habzsolja az adatokat, amit ezek a szerencsétlen hülyék tömegei explicit vagy látens módon előállítanak? K*rvára nem: ez az ő aratásuk, és nemzetbiztonsági céloktól kezdve a bahamai f*szverést, vagy thaiföldi b*szótúrát jelentő profit megszerzése mindent fölülír. Nincsenek ugyanis szabályok, ami ezeket a dolgokat visszafognák.

  A GDPR egyfajta első fecske e szabályozások esetében. Úgy fogunk erre emlékezni 20-30 év múlva, mint egy alkalmazhatatlan, túltolt és egyben erőtlen szabályozásra. De egyben remélhetőleg egy trendfordulóra is. Akárhogy is legyen, amíg a netező populáció síkhülye, minden marad így. Azonban jó jel, hogy az emberek általában tanulóképesek: ha valamit sokat csinálnak, felismerik árnyoldalait is. Remélhetőleg így lesz ezzel, a jelenleg a földbuta ostobaság állapotában lévő online generációval is. Én bízom ebben.
 • Tetsuo #6
  "Ha egy politikus vagy politikai egység a CA szolgáltatásait kivánná igénybevenni az polikikai öngyilkosságot kockáztat... jól van ez így és úgy lenne mégjobb, hogy a CA utódszervezeteire is igaz legyen ez."

  Ez csak a látszat. Valójában a Facebook (és a többi) fő profilja is az állampolgárok adatainak gyűjtése és befolyásolása, a politikusoknak pedig nagyon jól jönnek az efféle lehetőségek.
  Nem csak a Cambridge Analytica terelte a tömeget a választásokon és ideológiákkal kapcsolatban, hanem többek között Facebook is ezt teszi, az előző csupán túl egyértelműen lebukott, ezért a nagy (látszat)felhajtás.
 • mortep #5
  Emerdata, ez kimaradt, köszönöm az infót.

  Pofátlanul nyomják a közleményeket, minden amit tettek az törvényes, meg bevett gyakorlat, ja... a hírhedt, Channel 4 által készített, interjú is ezt igazolja.

  Ha egy politikus vagy politikai egység a CA szolgáltatásait kivánná igénybevenni az polikikai öngyilkosságot kockáztat... jól van ez így és úgy lenne mégjobb, hogy a CA utódszervezeteire is igaz legyen ez.
  Utoljára szerkesztette: mortep, 2018.05.03. 14:28:46
 • Skylake #4
  Igen sajnos, ez is azt mutatja, hogy az internet egy pőre hatalmi eszköz, ráadásul a legundorítóbban alattomos.
 • Skylake #3
  Természetesen a csőd csupán átmentő akció, hiszen a know-how-ot, illetve a tömeges állampolgár-befolyásolási szolgáltatásokat vásárló drágalátos (f*sszopó politikus) ügyfélkört ostobaság lenne elveszíteni. Így a CA helyett itt az Emerdata, valószínűleg tökéletesen ugyanezzel a tevékenységi körrel, maximum néhány petákot beleinvesztálnak a compliance részlegebe: ez itt azt jelenti, hogy ugyanazt az undorító melót csinálják mint eddig, csak jobban odafigyelnek, hogy ez ne derüljön ki. Itt ez a compliance!

  http://www.businessinsider.com/cambridge-analytica-executives-and-mercer-family-launch-emerdata-2018-3
  https://en.wikipedia.org/wiki/Emerdata
 • Tetsuo #2
  Anglia sem az az ország, ahol a valódi felelősök mennek a levesbe.