Berta Sándor

Akár betekinthetnek majd a dolgozók a főnökeik leveleibe

De csak ha az róluk szóló információkat tartalmaz. Az új lehetőséggel május végétől élhetnek majd a felhasználók.

A 2018. május 25-től hatályba lépő új európai uniós adatvédelmi irányelv lehetővé teszi a munkavállalóknak, hogy az eddiginél sokkal könnyebben juthassanak majd hozzá a velük kapcsolatos adatokhoz, akkor is, ha azok például a feletteseik elektronikus leveleiben vannak - minderre a The Guardian világított rá.

Az új irányelv mindenekelőtt a fogyasztók jogait erősíti, különösen a vállalatoknál tárolt adatok tekintetében. A rendeletnek köszönhetően az alkalmazottak megtudhatják többek között, hogy a munkaadóik milyen információkat gyűjtenek róluk, betekinthetnek a velük kapcsolatos e-mailekbe és más dokumentumokba, láthatják a biztonsági kamerák felvételeit, beleolvashatnak az ajtókban elhelyezett biztonsági chipek protokolljaiba vagy tanulmányozhatják a telefonrendszerek feljegyzéseit. Mindez konkrétan azt jelenti, hogy ha valaki azt gyanítja, hogy például a főnökei elektronikus levelekben tárgyalták ki, akkor betekinthet ezekbe az üzenetekbe. Ehhez azonban az illetőnek ki kell töltenie a megfelelő dokumentumot.

Különbséget jelent az eddigi szabályozáshoz képest, hogy eddig 40 napon belül kellett teljesíteni az információk bemutatását, ez az idő a jövőben maximum 30 napra rövidül le. Amelyik társaság nem teljesíti a kéréseket, az nagyon komoly büntetéseket kaphat.

A Der Standard felhívta a figyelmet arra is, hogy a munkáltató ragaszkodhat ahhoz, hogy az információkérés a lehető legpontosabb legyen. Ez biztosíthatja azt, hogy a kért adatok azonosítására és átadására irányuló erőfeszítések minimálisak legyenek. Ezenkívül léteznek aktuális menedzsment-intézkedések és üzleti titkok, amelyek esetében nem alkalmazhatók az információkikérések.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Elmin #4
  "Ezenkívül léteznek aktuális menedzsment-intézkedések és üzleti titkok, amelyek esetében nem alkalmazhatók az információkikérések. "

  Kérdés, hogy ha a főnökök mindig üzleti titkokról is leveleznek akkor a dolgozó megkaphatja ezeket a leveleket teljesen, vagy még valakinek azt cenzúráznia is kell, vagy az üzleti titokra hivatkozva nem fogja megkapni.
  És el is meri azt majd kérni?

  " Akár betekinthetnek majd a dolgozók a főnökeik leveleibe
  De csak ha az róluk szóló információkat tartalmaz."
  Ha nem kapja meg a leveleket azzal az információval, hogy nincs bennük róla szó, akkor ki fogja azt ellenőrizni, hogy ez igaz-e.
  Utoljára szerkesztette: Elmin, 2018.05.08. 22:49:20
 • Macropus Rufus #3
  hidd el, qurva sok ilyen van. Azért amiért valaki főnök, még nem jelenti azt, hogy agya is van amit használ.
 • end3 #2
  Megnézem én azt a főnököt, aki esetleg éppen, a konkrét dolgozót érintve "rosszindulatú" v. elmarasztaló, diszkriminatív megjegyzéseit, tervezett intézkedését e-mail-ek formájában kommunikálja. (Mára már talán az egész világ megtanulta, ha digitálisan: "nem szól szám., nem fájhat fejem sem".)
  Utoljára szerkesztette: end3, 2018.05.07. 08:48:55
 • zola2000 #1
  Kíváncsi vagyok hogy a gyakorlatban hogy tudja ezt megtenni például egy rakodó munkás a szarvasi acélipari kftnél...