Berta Sándor

Minden idők legnagyobb átverése a bitcoin?

Vannak, akik az árfolyam erősödése ellenére sincsenek elragadtatva a virtuális fizetőeszköztől.

Bill Harris, a PayPal egykori vezérigazgatója a Re/Code portálon nyilvánosságra hozott vendégbejegyzésében fejtette ki a véleményét a kriptovalutáról. A szakember finoman szólva sem tartja túl sokra a digitális pénzt. A menedzser mindenekelőtt kijelentette, hogy óvatosan kell bánni a bitcoinnal, mert egyrészt spekulatív, másrészt szerencsejáték, harmadrészt pedig lufi. Éppen ezért úgy összegezte a véleményét, hogy a virtuális fizetőeszköz egy átverés, ráadásul minden idők legnagyobb átverése. A kriptovaluta esetében az úgynevezett Pump and Dump stratégia működik, amely azt jelenti, hogy az árat mesterségesen magasan tartják, hogy azután az árfolyam csúcspontján kerüljön sor az eladásra.

Harris ugyanakkor a többi digitális pénztől sem volt elájulva, hozzátette ugyanis, hogy bizonyos kriptovaluták gyakorlatilag csalásnak nevezhetők. Ezt alátámasztják az Ernst & Young a cég- és adótanácsadó becslései is, amelyek alapján az úgynevezett nyilvános érmekibocsátásokhoz nyújtott összegek tíz százalékát gyakorlatilag ellopták.

A szakember több pontot is felsorolt, amelyekkel a bitcoint támogatók érveire reagál. Jelenleg szinte sehol nem fogadják el a virtuális fizetőeszközt, amelynél ráadásul borzasztóan nagyok az árfolyam-ingadozások. A klasszikus valuták szinte minden olyan dologra jobban alkalmasak, mint amire a bitcoint is kitalálták. A digitális pénzek viszont egy dologra mindenképpen jók: a bűnözői tevékenységek támogatására. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a tranzakciók névtelenek. Éppen ezért a bitcoint mindenekelőtt bűnözők használják többek között a Silk Road nevű drog- és fegyverplatformon, valamint a WannaCry zsarolóvírushoz kapcsolódóan.

Harris mindezek miatt arra szólította fel az Amerikai Egyesült Államok Részvény- és Tőzsdefelügyeletét (SEC) és más testületeket, hogy következetes módon lépjenek fel ezekben a témákban. Ugyanakkor szükség lenne arra is, hogy a hatóságok megfelelő törvényi jogosítványokat kapjanak azért, hogy azok segítségével felléphessenek a félrevezető és csaló ajánlatok és tervek ellen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Fionn #78
    usdt
  • Fionn #77
    Legjobb amikor valaki a levegőbe hablatyol oltári baromságokat, úgy hogy meg is van győződve róla.. eh... mind1

    Lehet itt mindenféle "okosságot" felhozni pro és kontra de aki nem mer 1 kis rizikót se bevállalni (ésszel persze) az élheti a középszerű életét. Mindig is így volt és így is lesz.
  • Fionn #76
    megfelel. mennyit fizetsz?
  • paragic #74
    Na ebből is látszik, hogy milyen okos vagy.
    1. De ugyanaz, nagyokos. Le tudnád vezetni, hogy mi a különbség aközött, hogy azelőtt váltom át a nekem járó pénzt mielőtt megkapom, vagy azután, miután megkaptam?
    2. Megint az erkölcsi magas ló. Ja persze odafigyelsz. Ezzel nyugtatgatod magad. Nem tudsz mindenre odafigyelni, ilyen nincs. Amúgy is kit érdekel a te erkölcsi mércéd? Nem a világnak kell hozzád igazodnia.
    3. Én nem ágáltam a részvények ellen, ezt a fasságot te találtad ki. Én amellet érveltem, hogy minden képviselhet értéket valaki számára.
    4. Irán: azt nem fogod fel, hogy Iránban nincs Paypal, sem Kubában, sem Szíriában. Nem azért mert nincs rá igényük, hanem embargó alatt élnek. Akkor ennek most fuss neki még egyszer, mert te állítólag nagyon érzékeny vagy az emberek sorsára. Vagy minden iráni és kubai gonosz és megérdemlik?
    5. És most jön a java: a sötétzöld energia. Ha elolvastad volna a hozzászólásaim, akkor látnád, hogy leírtam, hogy nem a környezetvédelem érdekel, hanem a technológia. Sehol nem írtam a klímaváltozásról, viszont annál többet a költségekről. Te és a többiek próbáljátok ezt zöldnek beállítani.
    6. Eddig is tételesen válaszoltam, szóval ez is csak bullshit. Ja persze, amikor jogszabályi hivatkozással megcáfoltam az állításaidat, ott eldöntötted, hogy hazudok és trollkodok.
  • paragic #72
    Az hogy bitcoinban kapom vagy bitcoint veszek rajta, egy és ugyanaz, ezt benézted, nagyokos.
    Mi az hogy semmi nincs a részvények mögött? Te normális vagy?
    Ki a fenét érdekel, hogy hova megy a pénzem? Téged se érdekel, csak egy hipokrata, képmutató troll vagy. Le lehet szállni az erkölcsi magas lóról, mert nevetséges és izzadtságszagú. Ugye nem hordasz Ázsiában készült ruhákat, mert gyerekmunkával készültek. Csak olyan import élelmiszert veszel, amin ott virít a fair trade címke.
    Ezeket mindenki leszarja, te is leszarod, csak hirtelen akkor lesz fontos, amikor valamiről eldöntöd, hogy nem tetszik.
    Ennyi, egy hipokrata vagy.
    Mondd egy iráninak, hogy ő elenyésző.
    Szóval akkor hol is hazudtam meg trollkodtam?
  • Dante73 #70
    Leírtam fél oldalon, hogy a 18 év nem fasság, hogy a halava is egy rendszer, hogy a törvények, nem véletlen vannak.
    De tudod mit, már nem izgat. Higgy a bitcoinban, meg a többi marhaságban. A Te dolgod. Én meg hadd tartsam már lufinak.
  • paragic #69
    Elolvastam, kétféle lehetősége van, vagy nyitnak a szülővel egy közös számlát, ami nagyszerű, ha egy normális családba születtél, ha nem, akkor így jártál (lásd még: diszfunkcionális családok). A másik egy letéti számla, amihez nem férsz hozzá nagykorúságodig. Pazar. A bitcoinhoz meg nem kell más, csak internet, pár perc és mehet a biznisz.
    A többiről meg már sokat írtam az előző hozzászólásaimban, javaslom az elolvasásukat. De végig megyek rajta tételesen:
    "Ez neked megéri? Nem hiszem. Ha meg igen miért nem költöd az egész fizetésedet bitcoinra?"
    Ami azt illeti, bitcoinban keletkezik a jövedelmem (szabadúszó vagyok), ami az alternatívákhoz képest olcsóbb és sok fejfájástól megkímél.
    Az így befolyó bitcoin egy részét eladom, hogy a számláimat fizessem, egy másik részét azért adom el, hogy diverzifikáljam a megtakarításaimat (készpénz, részvények, stb.) a harmadik részét bitcoinban hagyom. Mivel régen kezdtem el gyűjtögetni, amikor még igen olcsó volt, nem igazán izgat, hogy most feleannyit ér, mint decemberben, hiszen így is pluszban vagyok. Ha esik az árfolyam, semmi gond, olcsóbban jutok hozzá, ez igazán jó hír. Emelkedik az árfolyam? Remek, többet ér a portfólióm. Lemegy nullára az ára? Éhen halni akkor sem fogok (lásd még diverzifikáció) Ez utóbbiban azonban nem hiszek. Már hatodik éve hallgatom, hogy nemsokára semmit nem fog érni, de ettől csak távolabb kerültünk az elmúlt években.
    "Ja , a bitcoinos tranzakcióknál hogyan is reklamálsz, ha átvernek"
    Először is, hallgatok a józan eszemre és minimalizálom az esélyét az átverésnek.
    Másodszor, semmi akadálya, hogy egy hasonló escrow szolgáltatást hozzon létre valaki, mint amit a Paypal nyújt.
    Harmadszor: ha mégis átvernek, akkor így jártam. Tudod én voltam a másik oldalon is, amikor az ebayen adtam el dolgokat.
    Volt egy vevőm, aki azt mondta, hogy üres volt a csomagja. Tuti, hogy hazudott, de semmit nem tudtam tenni, a Paypal visszadta neki a pénzt.
    Más vevőim (több ilyen is volt) azt mondták, hogy visszaéltek a kártyájukkal. Semmit nem tudtam tenni, a Paypal visszaadta nekik a pénzt.
    Eladóként baromira nem biztonságos Paypalt elfogadni, soha többet Paypalt!
    "Kitöl veszem?Kinek megy az "igazi" pénz?" Pl. tőlem, vagy a Facebook megfelelő csoportjaiban sokan hirdetnek eladó bitcoint, vannak váltással foglalkozó cégek (mrcoin.eu) és vannak bitcoin ATM-ek (Budapesten).
    Utoljára szerkesztette: paragic, 2018.04.28. 21:04:07
  • paragic #68
    Miért nem mondod már rögtön azt, hogy egy 6 éves ne üzletelje? Úgy hatásosabb. Persze hogy egy 12 éves ne üzleteljen, de 16 évesről beszéltem.
    Baromi jó, hogy a testvéred nyitott egy számlát a fiának, de mi van azokkal, akik diszfunkcionális családba születtek? Akinek az apja nem nyit számlát, mert azzal van elfoglalva, hogy kiüsse magát minden nap?
    Mi van azokkal, akik ugyan normális családba születtek, csak nem jó országban? Mondjuk Iránban vagy Kubában, ahol nincs BIZTONSÁGOS Paypal?
    Mi van azzal a 2 milliárd emberrel, akik nem férnek hozzá semmilyen banki szolgáltatáshoz?
    Nekik mit mondasz? Hogy így jártál, haver, miért nem születtél valami normális helyre? Meg azt hogy, ha bitcoint használsz, akkor te is biztos bűnöző vagy, hiszen azt csak bűnözők használják?
    A törvény meg had ne legyen már mérce, ha pl. törvénytelen dolog bírálni a kormányt (Kína), alkoholt inni (Szaud Arábia) vagy megsérteni a királyt (Thaiföld) és a többi agyrém. A törvény nem egyenlő az erkölccsel.
    Azt kéne már megértened, hogy nem születik mindenki a te tündi bündi rózsaszín világodba.
  • Dante73 #66
    Már bocs. De a 12 éves fiam, nekem ne üzleteljen már a neten, a tudtom nélkül. Pláne ne bitcoin alapon, aminek az árfolyama olyan szilárd, mint az ingovány. Én is dolgoztam 14 évesem, (apámnak alá kellett írnia) és bizony a fizut a kezembe adták. (Más kérdés, hogy hazamentem vele, és odaadtam anyámnak...)
    Apropó. a három éves unokaöcsémnek is van számlája. Testvérem, (az apja) nyitotta neki. Nyugodtan vásárolgathat vele a neten, ha akar. (Más kérdés, hogy még kicsi hozzá.)
    Paypal szabályozott rendszerben, BIZTONSÁGOSAN szolgáltatást nyújt. Emberek, bankárok dolgoznak a cégnél. Legjobb tudomásom szerint, a bitcoin, és a többi hasonló mögött nincsen egy konkrét cég, alkalmazottakkal, irodákkal, reklamációs lehetősséggel világ szerte.

    Tudom, szép egy olyan pénz tudata, ami független, meg lázadó. De civilizációban élünk, a szabályok nem véletlen vannak. Nem csak engem védenek Tőled, de Téged is tőlem...
    Megismétlem. Vannak a kriptovalutáknak TULAJDONSÁGAI. amik egy szűk, (többnyire nem tisztességes úton járó, de minimum spekuláns) rétegnek értéknek TÜNNEK. De nem azok. Mert valós, a többségi társadalom számára értékes tulajdonságai nincsenek. Az egyetlen valós érték mögötte a spekulatív tőke.
    Azt meg, hogy megkerüli a törvényeket, hadd ne tartsam már értéknek...
  • paragic #65
    Magyarországon pedig: a munkavállalás alsó korhatára 15 év (Munka Törvénykönyve 34. § ), egy hatéves cselekvőképtelen, így szerződést nem köthet, vagyis számlát sem nyithat. Helyette a törvényes képviselő járhat el (Ptk 2:14. §)