Berta Sándor

Bitcoin-nagyhatalommá váltak az északi országok

A titok nyitja, hogy Svédországban, Norvégiában és Izlandon olcsó és nagy mennyiségben érhető el a termeléshez szükséges áram.

A Northern Bitcoin nevű cég egy Frankfurt melletti ipari parkban rakta össze 110 négyzetméteres konténerét, amelyet 3 méter magas szögesdrót kerítéssel vett körbe. A vállalat itt 39 690 nagy teljesítményű processzor és bonyolult algoritmusok segítségével bitcoint termel. A chipek folyamatosan működnek és rendkívül sok áramot fogyasztanak. Miután az áram Németországban nagyon drága, így ez a kirendeltség csak egy tesztállomás a Northern Bitcoin számára. Az igazi központ Norvégiában van.

A kibervaluták termelésére felhasznált árammennyiség hatalmas. A Morgan Stanley elemzőinek becslése alapján 2018-ben a fogyasztás 130 terawattóra lesz, ez körülbelül Argentína teljes évi fogyasztásának felel meg és több annál, mint amennyit a globális elektromos autóágazat várhatóan 2025-ig elhasznál majd. Skandávia már a nagy kínai bitcoin bányász társaságok körében is egyre népszerűbb, főleg azóta, hogy az ázsiai állam egyre jobban szabályozza a tevékenységet. A skandináv államban az áramot 95 százalékban vízenergia segítségével állítják elő és ezáltal az áram nem csupán nagyon olcsó, de hosszú távon is rendelkezésre áll nagy mennyiségben.


A Bitmain nevű kínai cég svéd és norvég ökoáram-kapacitásokat keres, míg a helyi riválisa, a Canaan már tavaly szerződést kötött a Vattenfall nevű svéd energiaóriással. Olivier Roussy Newton, a Hive kanadai csoport alapítója a mostani helyzettel kapcsolatban kiemelte, hogy valóságos verseny zajlik és mindenki annyi áramot akar biztosítani magának, amennyit csak lehetséges. A Hive január óta Svédországban ethereumot termel.

A Hydrominer nevű cég az Alpokból származó vízenergiát használja és így egyetlen kilowattóra áram csak 5 eurócentbe kerül. Egyetlen megtermelt bitcoin költsége 1000 euró, ehhez jönnek még az eszköz- és egyéb költségek, ennek ellenére bőven megéri a projekt. Összehasonlításul: a Morgan Stanley elemzői úgy számoltak, hogy egy bitcoin termelési költsége 2500-5500 euró. Az energiaszolgáltatók nagy része támogatja a bitcoin bányászatot, vannak ugyanakkor kivételek is. Ilyen például az olasz Enel, amely azzal érvelt az elutasító álláspontja mellett, hogy a kibervaluták termeléséhez szükséges energia biztosítása nem illik a stratégiájába.

Izlandon szintén nagyon kedvezőek a feltételek, egyrészt rengeteg a természetes hőforrás, másrészt az alacsony hőmérséklet segíti a számítógépek hűtését. Egyre több vállalkozás települ a szigetre azért, hogy kihasználja a megújuló energiaforrásokban rejlő lehetőségeket. Mindez pedig azt eredményezte, már többet fogyasztanak a bitcoint és más virtuális fizetőeszközöket termelő rendszerek, mint az összes háztartás együtt. A termeléssel párhuzamosan megjelent a bűnözés is, a szigetországban március elején 600 bitcoin bányász szervert loptak el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fonak #25
    Pl. Németország?
  • dyra #24
    Miért az nem újul meg?
  • ostoros #23
    Hazudsz. A vízerőműveket ne mosd össze a többi baromsággal.
  • dyra #22
    A hozzád hasonló figurák szerint meg az atomnál olcsóbb nincs. Erre hol termelik a bitcoint? Olyan országokban ahol szarásig van megújuló. Vajon miért? :D
  • paragic #21
    Nem a betiltásról beszéltem, hanem a manipulálásról.
    Jelenleg nincs politikai akarat a betiltásra.
    Mellesleg Amerika világszinten betiltatta a kábítószereket (1961-es New York-i Egyezmény) és a prostitúciót (1950-es New York-i Egyezmény). Na és sikerült nekik?
    Utoljára szerkesztette: paragic, 2018.04.01. 23:46:45
  • paragic #20
    Megújulókról volt szó. Vízi, geotermális = megújuló.
  • Tetsuo #19
    Ha Ámerika be akarja tiltani a Bitcoint, akkor betiltja az összes "demoratikus" ország, a többit pedig "megkérik", hogy ugyan már, ne engedjenek ők se semmilyen Bitcoin-tevékenységet az országuk területén.
  • paragic #18
    A tranzakciók végrehajtásához a bitcoinnak sem kell sok energia, a kliens elfut bármilyen gépen. A Lightning Network pedig lehetővé teszi az azonnali tranzakciókat is, fillérekért.
    Amit a nagy áramfelhasználás biztosít, az a manipulálhatatlanság. Ahhoz, hogy manipuláld a hálózatot, nagyobb számítási kapacitásra van szükséged, mint amekkora az egész hálózatnak van, tehát minél több áramot használ, annál nehezebben manipulálható.
    Vegyünk egy példát: az amerikai kormány arra kötelezte a Visát (és a többi kártyakibocsátót,, valamint a Paypalt), hogy ne továbbítsanak fizetéseket a Wikileaksnek. Kész, ennyi, el vannak vágva mindentől. Kivéve a bitcoint, amelynek decentralizált rendszerébe viszont még az amerikai kormány sem fog tudni belenyúlni anélkül, hogy irdatlan mennyiségű energiát használna fel.
  • gforce9 #17
    Jószokás szerint összemosod a vízerőműveket azzal, amit jelenleg Németország tol le a polgárai torkán.
  • paragic #16
    És véletlenül pont olyan helyre mennek, ahol az áram 100%-ban megújuló :D