Berta Sándor

A Ripple kriptovaluta milliárdossá tette kitalálóját

A digitális pénz megalkotója a pénzintézeteket partnereknek tekinti és nem legyőzendő ellenfeleknek.

Az 57 éves Chris Larsen a Forbes amerikai magazin milliárdosokat felvonultató listáján a 456. helyen található, míg az egyesült államokbeli milliárdosok között a 150. A vagyonát a Forbes 4,6 milliárd dollárra becsüli. A férfi a Ripple (XRP) nevű virtuális fizetőeszköz létrehozója, és rendkívüli mértékben profitált a kriptovaluták iránt megnövekedett keresletből. A Ripple cég társalapítójaként miután a digitális pénz értéke tavaly 36 000 százalékkal nőtt, így nagyon rövid idő alatt multimilliárdos lett. A tulajdonában 5,19 milliárd Ripple XRP van, ez a teljes mennyiség huszada. A Ripple székhelye egyébként nem a Szilícium-völgyben van, hanem San Francisco szívében.

Míg a Bitcoin feltalálója ismeretlen (a Satoshi Nakamoto csak egy álnév), addig Larsen bármikor felhívható egy interjúra. Pénzügy szakon diplomázott és a Stanford Egyetemen szerezte meg MBA fokozatát. Korábban egy p2p alapon működő kölcsönzőpiac, a Prosper alapító-vezetője volt, később Eloan néven indított hasonló témakörben platformot, melyet 2005-ben felvásárolt a Banco Popular tulajdonosa. LinkedIn profilja szerint az Eloan volt az első cég, mely közölte ügyfeleivel milyen hitelbírálati pontszámokat értek el.


Chris Larsen szerint a világnak valószínűleg nincsen szüksége új fizetőeszközre, de arra hatalmas az igény, hogy a pénzt határokon átívelően egyszerűen mozgatni lehessen. A menedzser gyakorlatilag ezt tekinti élete missziójának. A vállalkozását még 2012-ben hozta létre Jed McCaleb szakemberrel közösen. A céljuk egy globális Ripple-hálózat kialakítása volt, amelynek köszönhetően gyorsabban, biztonságosabban és olcsóbban lehet lebonyolítani a külföldi átutalásokat. Jelenleg a banki átutalások külföldre lassúak és drágák.

Larsen példája szerint jelenleg úgy lehet a leggyorsabban Európából az Amerikai Egyesült Államokba pénzt küldeni, ha az ember készpénzt tesz egy borítékba és továbbítja a címzettnek egy futárszolgálat segítségével. A Ripple pont azt akarja bebizonyítani, hogy mindez másképp is lehetséges, az átutalások A pontból B pontba közvetlenül megvalósulhatnak. A cégnek már több mint 100 ügyfele van, közülük 89 olyan neves pénzintézet, mint a Bank of America vagy a Santander. Az utóbbi a múlt héten - első európai nagybankként - elindított egy alkalmazást, amely a Ripple technológiáján alapul és több millió ügyfél számára teszi lehetővé, hogy az okostelefonjaik segítségével gyorsan és kis költség mellett pénzt utaljanak pénzt külföldre. Egy tranzakció ideje általában öt másodperc.

A Ripple üzleti modellje nem arra épít, hogy a bankokat feleslegessé tegye. A cégvezető szerint a virtuális fizetőeszközzel és a vállalattal nem rombolni akarnak, hanem hidat építeni. Larsen és kollégái az értékek internetét akarják megteremteni, közben mellesleg hatalmas vagyonra tesznek szert. A Ripple-hálózat ráadásul az euróval és a dollárral való kereskedés mellett lehetővé teszi a nyersanyagokkal és akár a repülőgépeken megtett mérföldekkel való kereskedést is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • zola2000 #19
  Más a ripple mint szoftver, és más az xrp mint kriptovaluta.
 • lammaer #18
  Ez igaz, a bitcoin láz viszont nem 2009ben kezdődött hanem jóval később.

  (amúgy a ripple fejlesztése meg 2004-re nyúlik vissza)

 • zola2000 #17
  A bitcoin 2009 óta létezik
 • lammaer #16
  Sztem ha elolvasod mégegyszer a cikket illetve utánaolvasol a hátterének mondjuk a wikin https://en.wikipedia.org/wiki/Ripple_(payment_protocol) akkor észre fogod venni a különbséget az 54. crypo meg eközött.

  Ott kezdődik a történet hogy ez nem a bitcoin láz miatt jött ki - 2012 óta létezik, az más kérdés hogy te most hallasz róla először (bevallom nekem januárban mutatta meg egy kolléga, szóval én se vagyok/voltam okosabb)

  Szóval ez nem egy ilyen lemásolom az eddigieket hátha nyerészkedhetek rajta dolog. Hogy mi lesz belőle az más kérdés, mint ahogy az is hogy a spekulánsok használhatják 54. cryptodevizának.
  Utoljára szerkesztette: lammaer, 2018.04.14. 15:31:48
 • Tinman #15
  Ja a technó használható mögötte és pontosan itt ér véget a történet.

  A 54. crypto amúgy mennyire forradalmasít bármit is? A shithole country Venezuela is próbálkozik vele kínjában és hát a hit az hegyeket képes megmozgatni, azt tudjuk...
 • lammaer #14
  Pontosan, nagyon jól megfogalmaztad. Az arany is csak a hit miatt érték, nem azért mert bármire jó lenne. Mondjuk jó elektromos vezető, de nyilvánvalóan nem ezért annyi az ára amennyi.

  Most is, mert sziriában ugy nézett ki trump hupákol, megindult az arany ára, azt másnap meg is állt mert nincs hupák. Ez is csak az emberi hit és érzelmek miatt mocorog.
 • lammaer #13
  Hát... osztalékot nagyon sok részvény nem fizet, és igazából amikor megveszed a részvényt, akkor már nem is a cégnek fizetsz hanem a részvény éppen aktuális tulajdonosának - aki valószinüleg ugyanúgy spekuláns mint te :)
  (mert ha jól tudom, a cég csak arészvény kibocsájtáskor kapja meg a pénzt, mondjuk ha kiad 1 millió részvényt 10 USDér, akkor ugye lesz 10 milkája, de ha 1 évvel később már 100 USDt ér, akkor az csak a részvénnyel kereskedőknek jó (illetve a részvények egyrészét birtokló tulajnak), de közvetlenül a cégnek már nem megyvissza.

  Ráadásul a részvénypiac hasonlóan erősen emócionális... hiába termel egy cég konstans teljesitménnyel, jön valami hir, azt hirtelen leesik a részvényár (legutóbb márcisban, amikor az egész részvénypiac megijedt, hogy túl jól megy minden, és egyből leesett mindennek az ára 10-20%ot)

  Valóban ezek a coinok egy lépssel szarabbak, de a részvénypiac sem egyértelműen arról szól hogy mi egy cég valódi értéke. Közel sem.
  Utoljára szerkesztette: lammaer, 2018.04.13. 23:18:20
 • Sequoyah #12
  Ezek kozul az arany sem kepvisel objektiven valodi erteket, mert az sem termel penzt. A gazdasagnak (egy-ket iparagat leszamitva) semmi szuksege az aranyra, ez csak egy darab haszontalan csillogo fem.
  Viszont az arany az egyetlen olyan dolog amit a teljes emberi tortenelem folyaman elfogadtak mint ertektarto es fizetoeszkoz. Tehat a tortenelme miatt remenykedhetunk benne, hogy a jovoben is igy marad.

  Az arany valsag eseten jol jon, mert tartja az erteket es mindig elfogadjak fizetoeszkozkent. De amikor nincsen valsag, es a gazdasag fejlodik, akkor az arany tartasaval penzt veszitunk.
 • Sequoyah #11
  Ha reszvenyed van akkor egy ceged van, ami a te penzedet felhasznalva termel valami termeket, eszkozt vagy szolgaltatast, es ezaltal profitot. Reszvenyt nem az ara miatt vesz a befekteto, hanem a nyereseg, es ezaltal az osztalek miatt. A reszveny ara akkor emelkedik, ha tortenik valami a ceggel ami miatt a jovoben tobb nyereseg varhato.
  (Persze ha valaki ezt figyelmen kivul hagyva day-tradel, csupan az armozgasokat figyelve, az pont ugyanugy spekulal mint a bitcoinosok. A dotcom-lufinal is az volt a baj, hogy csupan a reszvenyarakat neztek, es senkit sem erdekelt, hogy az IT cegek nem nagyon termeltek valodi nyereseget)
  Ha valutad van, akkor ennek az ellenkezoje zajlik. A nalad tartott valuta semmifele erteket nem termel, sot azaltal hogy a tartogatassal kivontad a piacrol, meg gyengiti is a gazdasagot. Valutat akkor kell venni, ha hasznalni akarjuk. Japan Yent akkor veszek, ha Japannal akarok kereskedni, vagy Japan gazdasagba akarok befektetni. A forex persze valamilyen szinten fontos, mert az biztositja a likviditast es az arakat ehhez.

  Masik fontos szempont a penz szerepe ugy altalaban:
  A gazdasag szamara olyan penzre van szukseg, ami lassan inflalodik, kulonben nem lesz fogyasztas. Ha a penzem minden nap egyre tobbet er, akkor nem veszek semmit, hanem elteszem, hiszem holnap tobbet er. Es ha senki nem vesz semmit, akkor a gazdasag oszeomlik, es a penz se fog akkor semmit se erni...
  Ezzel ellentetes, hogy a penznek ertektarto szerepe is van, tehat holnap nem erhet sokkal kevesebbet sem, mert akkor az ellenkezoje fog tortenni. A fenti ketto egyensulya a fontos.
 • Neocortex #10
  a részvények mögött valódi érték van, egy jól menő cég részvényei, olaj, arany, államkötvény. Ezek mögött a coinok mögött nincs semmi, fejlett fizetőeszközök amiket senki nem használ fizetésre