78
  • Fionn
    usdt
  • Fionn
    Legjobb amikor valaki a levegőbe hablatyol oltári baromságokat, úgy hogy meg is van győződve róla.. eh... mind1

Lehet itt mindenféle "okosságot" felhozni pro és kontra de aki nem mer 1 kis rizikót se bevállalni (ésszel persze) az élheti a középszerű életét. Mindig is így volt és így is lesz.
  • Fionn
    megfelel. mennyit fizetsz?
  • paragic
    Na ebből is látszik, hogy milyen okos vagy.
    1. De ugyanaz, nagyokos. Le tudnád vezetni, hogy mi a különbség aközött, hogy azelőtt váltom át a nekem járó pénzt mielőtt megkapom, vagy azután, miután megkaptam?
    2. Megint az erkölcsi magas ló. Ja persze odafigyelsz. Ezzel nyugtatgatod magad. Nem tudsz mindenre odafigyelni, ilyen nincs. Amúgy is kit érdekel a te erkölcsi mércéd? Nem a világnak kell hozzád igazodnia.
    3. Én nem ágáltam a részvények ellen, ezt a fasságot te találtad ki. Én amellet érveltem, hogy minden képviselhet értéket valaki számára.
    4. Irán: azt nem fogod fel, hogy Iránban nincs Paypal, sem Kubában, sem Szíriában. Nem azért mert nincs rá igényük, hanem embargó alatt élnek. Akkor ennek most fuss neki még egyszer, mert te állítólag nagyon érzékeny vagy az emberek sorsára. Vagy minden iráni és kubai gonosz és megérdemlik?
    5. És most jön a java: a sötétzöld energia. Ha elolvastad volna a hozzászólásaim, akkor látnád, hogy leírtam, hogy nem a környezetvédelem érdekel, hanem a technológia. Sehol nem írtam a klímaváltozásról, viszont annál többet a költségekről. Te és a többiek próbáljátok ezt zöldnek beállítani.
    6. Eddig is tételesen válaszoltam, szóval ez is csak bullshit. Ja persze, amikor jogszabályi hivatkozással megcáfoltam az állításaidat, ott eldöntötted, hogy hazudok és trollkodok.
  • paragic
    Az hogy bitcoinban kapom vagy bitcoint veszek rajta, egy és ugyanaz, ezt benézted, nagyokos.
    Mi az hogy semmi nincs a részvények mögött? Te normális vagy?
    Ki a fenét érdekel, hogy hova megy a pénzem? Téged se érdekel, csak egy hipokrata, képmutató troll vagy. Le lehet szállni az erkölcsi magas lóról, mert nevetséges és izzadtságszagú. Ugye nem hordasz Ázsiában készült ruhákat, mert gyerekmunkával készültek. Csak olyan import élelmiszert veszel, amin ott virít a fair trade címke.
    Ezeket mindenki leszarja, te is leszarod, csak hirtelen akkor lesz fontos, amikor valamiről eldöntöd, hogy nem tetszik.
    Ennyi, egy hipokrata vagy.
    Mondd egy iráninak, hogy ő elenyésző.
    Szóval akkor hol is hazudtam meg trollkodtam?
  • Dante73
    Leírtam fél oldalon, hogy a 18 év nem fasság, hogy a halava is egy rendszer, hogy a törvények, nem véletlen vannak.
    De tudod mit, már nem izgat. Higgy a bitcoinban, meg a többi marhaságban. A Te dolgod. Én meg hadd tartsam már lufinak.
  • paragic
    Elolvastam, kétféle lehetősége van, vagy nyitnak a szülővel egy közös számlát, ami nagyszerű, ha egy normális családba születtél, ha nem, akkor így jártál (lásd még: diszfunkcionális családok). A másik egy letéti számla, amihez nem férsz hozzá nagykorúságodig. Pazar. A bitcoinhoz meg nem kell más, csak internet, pár perc és mehet a biznisz.
    A többiről meg már sokat írtam az előző hozzászólásaimban, javaslom az elolvasásukat. De végig megyek rajta tételesen:
    "Ez neked megéri? Nem hiszem. Ha meg igen miért nem költöd az egész fizetésedet bitcoinra?"
    Ami azt illeti, bitcoinban keletkezik a jövedelmem (szabadúszó vagyok), ami az alternatívákhoz képest olcsóbb és sok fejfájástól megkímél.
    Az így befolyó bitcoin egy részét eladom, hogy a számláimat fizessem, egy másik részét azért adom el, hogy diverzifikáljam a megtakarításaimat (készpénz, részvények, stb.) a harmadik részét bitcoinban hagyom. Mivel régen kezdtem el gyűjtögetni, amikor még igen olcsó volt, nem igazán izgat, hogy most feleannyit ér, mint decemberben, hiszen így is pluszban vagyok. Ha esik az árfolyam, semmi gond, olcsóbban jutok hozzá, ez igazán jó hír. Emelkedik az árfolyam? Remek, többet ér a portfólióm. Lemegy nullára az ára? Éhen halni akkor sem fogok (lásd még diverzifikáció) Ez utóbbiban azonban nem hiszek. Már hatodik éve hallgatom, hogy nemsokára semmit nem fog érni, de ettől csak távolabb kerültünk az elmúlt években.
    "Ja , a bitcoinos tranzakcióknál hogyan is reklamálsz, ha átvernek"
    Először is, hallgatok a józan eszemre és minimalizálom az esélyét az átverésnek.
    Másodszor, semmi akadálya, hogy egy hasonló escrow szolgáltatást hozzon létre valaki, mint amit a Paypal nyújt.
    Harmadszor: ha mégis átvernek, akkor így jártam. Tudod én voltam a másik oldalon is, amikor az ebayen adtam el dolgokat.
    Volt egy vevőm, aki azt mondta, hogy üres volt a csomagja. Tuti, hogy hazudott, de semmit nem tudtam tenni, a Paypal visszadta neki a pénzt.
    Más vevőim (több ilyen is volt) azt mondták, hogy visszaéltek a kártyájukkal. Semmit nem tudtam tenni, a Paypal visszaadta nekik a pénzt.
    Eladóként baromira nem biztonságos Paypalt elfogadni, soha többet Paypalt!
    "Kitöl veszem?Kinek megy az "igazi" pénz?" Pl. tőlem, vagy a Facebook megfelelő csoportjaiban sokan hirdetnek eladó bitcoint, vannak váltással foglalkozó cégek (mrcoin.eu) és vannak bitcoin ATM-ek (Budapesten).
    Utoljára szerkesztette: paragic, 2018.04.28. 21:04:07
  • paragic
    Miért nem mondod már rögtön azt, hogy egy 6 éves ne üzletelje? Úgy hatásosabb. Persze hogy egy 12 éves ne üzleteljen, de 16 évesről beszéltem.
    Baromi jó, hogy a testvéred nyitott egy számlát a fiának, de mi van azokkal, akik diszfunkcionális családba születtek? Akinek az apja nem nyit számlát, mert azzal van elfoglalva, hogy kiüsse magát minden nap?
    Mi van azokkal, akik ugyan normális családba születtek, csak nem jó országban? Mondjuk Iránban vagy Kubában, ahol nincs BIZTONSÁGOS Paypal?
    Mi van azzal a 2 milliárd emberrel, akik nem férnek hozzá semmilyen banki szolgáltatáshoz?
    Nekik mit mondasz? Hogy így jártál, haver, miért nem születtél valami normális helyre? Meg azt hogy, ha bitcoint használsz, akkor te is biztos bűnöző vagy, hiszen azt csak bűnözők használják?
    A törvény meg had ne legyen már mérce, ha pl. törvénytelen dolog bírálni a kormányt (Kína), alkoholt inni (Szaud Arábia) vagy megsérteni a királyt (Thaiföld) és a többi agyrém. A törvény nem egyenlő az erkölccsel.
    Azt kéne már megértened, hogy nem születik mindenki a te tündi bündi rózsaszín világodba.
  • Dante73
    Már bocs. De a 12 éves fiam, nekem ne üzleteljen már a neten, a tudtom nélkül. Pláne ne bitcoin alapon, aminek az árfolyama olyan szilárd, mint az ingovány. Én is dolgoztam 14 évesem, (apámnak alá kellett írnia) és bizony a fizut a kezembe adták. (Más kérdés, hogy hazamentem vele, és odaadtam anyámnak...)
    Apropó. a három éves unokaöcsémnek is van számlája. Testvérem, (az apja) nyitotta neki. Nyugodtan vásárolgathat vele a neten, ha akar. (Más kérdés, hogy még kicsi hozzá.)
    Paypal szabályozott rendszerben, BIZTONSÁGOSAN szolgáltatást nyújt. Emberek, bankárok dolgoznak a cégnél. Legjobb tudomásom szerint, a bitcoin, és a többi hasonló mögött nincsen egy konkrét cég, alkalmazottakkal, irodákkal, reklamációs lehetősséggel világ szerte.

Tudom, szép egy olyan pénz tudata, ami független, meg lázadó. De civilizációban élünk, a szabályok nem véletlen vannak. Nem csak engem védenek Tőled, de Téged is tőlem...
    Megismétlem. Vannak a kriptovalutáknak TULAJDONSÁGAI. amik egy szűk, (többnyire nem tisztességes úton járó, de minimum spekuláns) rétegnek értéknek TÜNNEK. De nem azok. Mert valós, a többségi társadalom számára értékes tulajdonságai nincsenek. Az egyetlen valós érték mögötte a spekulatív tőke.
    Azt meg, hogy megkerüli a törvényeket, hadd ne tartsam már értéknek...
  • paragic
    Magyarországon pedig: a munkavállalás alsó korhatára 15 év (Munka Törvénykönyve 34. § ), egy hatéves cselekvőképtelen, így szerződést nem köthet, vagyis számlát sem nyithat. Helyette a törvényes képviselő járhat el (Ptk 2:14. §)
  • paragic
    Paypal:
    "For an individual to open a U.S. PayPal account and use the PayPal services, you must be a resident of the United States or one of its territories and at least 18 years old, or the age of majority in your state of residence."
    Bankszámla Amerikában:
    A checking account may be opened by an individual who has reached the age of majority (age of majority is 18 in most states).

"For people under the age of 18, opening a bank account is hard. The problem is that you need to sign a contract to open an account, and contracts signed by minors are complicated."
  • paragic
    Azt már több soron is elmagyaráztam, hogy van mögötte érték, lásd:
    #41 és #24 -es hozzászólásom.
    És nem kell ahhoz terroristának vagy pénzmosónak lenni, hogy valakinek értéket jelentsenek ezek a tulajdonságok. Elég az, ha egy diktatúrában élsz, vagy egy Venezuela szerű bukott államban, vagy csak egyszerűen libertáriánus vagy, nem bízol a bankokban, vagy ha nem vagy még 18 éves, de szeretnél pénzt küldeni vagy fogadni az interneten, és sorolhatnám még.
    Vegyünk egy egyszerű példát az utóbbira: egy 16 éves ameriakai srác a nyáriszünetben szeretne egy kis zsebpénzt keresni. Felad egy hirdetést, hogy online angol nyelvtanítást vállal. Jelentkeznek az ügyfelek, de hogyan fizethetnek? A Paypalhoz még túl fiatal, bankszámlát sem nyithat, bitcoint viszont gond nélkül fogadhat. Innentől kezdve a bitcoin számára értéket képvisel, míg a Paypal nevű cég szolgáltatásai teljesen haszontalanok, hiába ér milliárdokat a tőzsdén.
    Ezzel szemben te mondjuk a Paypalt használod, amikor rendelsz valamit Kínából, és boldogan fizeted nekik a jutalékot, mert a fizetési szolgáltatásuk megkönnyíti a vásárlást, ezért értéket jelent számodra. Amikor azt olvasod az újságban, hogy a Paypal részvényei 2%-ot erősödtek, arra gonolsz, hogy ez természetes, hiszen egy jó kis cég, remek szolgáltatásokkal. Bitcoinra viszont nincs szükséged, hiszen minden amit meg akarsz venni, megvásárolható kártyával vagy Paypallal, és a Tescoban sem lehet vele fizetni. Az újságban is azt olvastad, hogy azt csak a spekulánsok és bűnözők használják. Így aztán az egész számodra értéktelen és kétes hírű.
    Majd megjelenik egy cikk az sg.hu-n, ahol valaki bekommenteli, hogy a bitcoin igenis képvislhet értéket becsületes emeberek számára is. Az illető bizonyára bolond, hiszen amit állít, ellentmond a tapasztalataidnak. Csakhogy másoknak meg mások a tapasztalatai, a szükségletei, a lehetőségei. Ha ezt el tudod fogadni, akkor azt is el kell fogadnod, hogy nekik jelenthet értéket. És ha van töbmillió ilyen ember, akkor indokolt, hogy legyen a bitcoinnak egy piaci ára a spekuláción túl is.
    Utoljára szerkesztette: paragic, 2018.04.28. 11:54:21
  • Dante73
    Könyörgöm...
    Biztos van néhány olyan dolog is a tőzsdén, ami mögött semmi nincsen, de nem ez a jellemző. Egy cég, egy termék, egy szolgáltatás. A kriptovaluták mögött meg konkrétan semmi nincsen. Az egyedüli, ami mozgatja az árát, a spekuláció. A spekuláció pedig előbb-utóbb összeomlik. 1, 5, 10 év múlva majd arról beszélünk, mekkora kárt okozott a világ gazdaságának a kriptovaluta, melyik országok mentek emiatt csődbe, melyikek adósodtak el, stb.

Igen, lehet gyakorlatilag névtelenül terrorizmust, bűncselekményeket finanszírozni vele, (hurrá! milyen boldoggá tesz ez minden épeszű embert) pénzmosásra is alkalmas stb. Marha jó szemmel nézik azok az országok, amik ezek ellen küzdenek. Már csak ezért sem érdemes neki nagy jövőt jósolni. Néhány gazdag fazon, még gazdagabb lesz, aztán ha az érdekeiket elkezdi sérteni, (hiszen a névtelenséggel az irányítás kicsúszik a kezükből) olyan gyönyörűen fogják lenullázni az értékét, hogy nézni is rossz lesz.
    Utoljára szerkesztette: Dante73, 2018.04.28. 02:57:46
  • WoodrowWilson
    Te kontráztál rá a 33-as kommentre, ami a bitcoin bányászatáról szólt. Ha te mégse a bitcoin, hanem általában a kriptovaluták bányászatáról akartál beszélni, akkor neked vannak problémáid a szövegértelmezéssel.
  • Sequoyah
    Te tenyleg trollkodni vagy itt...
    Meg egyszer elismetlem a gyengek kedveert, hogy azt banyaszik amit epp megeri... Nem mondtam olyat hogy ma eppen bitcoint banyaszik. Lehet hogy epp a ripple vagy az etherum vagy a dogecoin jobban megeri. De tud bitcoint banyaszni, es a multban banyaszott is bitcoint. Nem a bitcoin volt a lenyeg, hanem hogy kriptovalutat banyaszik, te akarod mindenaron rameroszakolni hogy marpedig o bitcoint banyaszik. Ez csak egy a sok kriptovaluta kozul.

Lehet hogy a bitcoint erted, de a szovegertelmezessel igencsak hadilabon allsz...

https://a.te.ervelesi.hibad.hu/szalmabab
  • WoodrowWilson
    Értsd már meg, hogy a bitcoin nehézségét az ASIC-ok már évek óta elvitték olyan tartományba, ahol nem _lehet_ gpu-val bányászni. Nincs olyan, hogy valamikor megéri. Soha, ismétlem, soha nem éri meg már BTC-t gpu-val bányászni. De mivel fingod nincs a dologról, ezért nagyon magabiztosan állítod az ellenkezőjét.
  • Sequoyah
    A "Mikor melyik eri meg jobban" melyik reszet nem ertetted? Nyilvan amikor lent van az ara es nem eri meg az aramot akkor nem ezt banyassza...
    De nem is ertem miert kellett ebbe most belekotnod, mit ad ez hozza a temahoz? Erre mondjak, hogy okosabb maradtal volna ha meg se szolalsz...
  • WoodrowWilson
    Akkor szólj neki, hogy amikor bitcoint bányászik, akkor pénzt veszít, ugyanis drágább az áram, mint amit kitermel.
    Ajánlom a #40-es hozzászólást.
    Utoljára szerkesztette: WoodrowWilson, 2018.04.27. 22:11:07
  • Sequoyah
    Nahat, hogy te jobban ismered a baratimat mint en magam, hogy ilyen jol tudod mit is banyaszik:D
    Meg 1x: valamelyik nap Bitcoint banyaszik, masik nap meg valami mast. Mikor melyik eri meg jobban. Szoval DE, Bitcoint IS banyaszik, es igen, masokat IS banyaszik.
  • WoodrowWilson
    De azzal a géppel nem bitcoint, hanem valamilyen altcoint bányászik.
  • paragic
    Az érték meg az ár két különböző dolog, amikor az ár jóval nagyobb az értéknél, akkor lufiról beszélünk, amikor kevesebb, akkor meg alulárazottságról.
    Hogy mi adja az értékét, arról már sokat beszéltem én is meg Sequoyah is. Az árat a spekuláció mozgatja, mint bármilyen tőzsdei termékét.
    Az érték nagyjából egy egyenes vonal (nem feltétlenül vízszintes), az ár meg egy színuszgörbe, ami mindig próbál visszatérni az egyensúlyi állapothoz. A piac így működött már az ókorban és nincs okunk feltételezni, hogy ezután másként fog, csak azért, mert arany vagy rabszolgák helyett bitekkel kereskedünk.
  • Sequoyah
    Teny, hogy most azert lenyegesen egeszsegesebb format mutat a bitcoin ara 2017 masodik felehez kepest. Akar azt is mondhatnank, hogy a lufi kipukkant, az arfolyam megfelezodott, es stabilizalodott a 7-10 ezres arfolyamsavban, a szakembereknek pedig igazuk volt. Az esz nelkuli novekedes megallt, de a volatilitas azert meg mindig oriasi.

De 4 honap alapjan nem vonnek le messze meno kovetkezteteseket, ez rettento rovid ido. Ez utan lehet hogy a jovoben is stabil marad ebben a savban (esetleg lassu novekedessel), lehet hogy teljesen osszeomlik, de az is lehet, hogy ujra kilo es egy ujabb lufi keletkezik.
  • zola2000
    Igen, most januárban volt valami szinte média kampány hogy "le fog esni az értéke nullára" meg "vége a bitcoinnak" hírek voltak mindenhol kész tényként tálalva, le is esett 5800 dollárra, hogy aztán most 9ezret érjen.

Ez jól mutatja hogy mennyire volt tényleg lufi a 19 ezer dolláros árfolyam, és most mennyit ér valójában egy bitcoin.
  • Dante73
    Csak a lényeg maradt le.
    JELENLEG mi adja a bitcoin értékét? A befektetett munka, hogy valamilyen közösség "felelősséget" vállal érte, egy szolgáltatás mögötte, vagy simán a spekuláció?
    Ha valaminek az értékét a spekuláció tartja magasan, tolja egyre feljebb, na azt hívják lufinak.
    Elég annyi, hogy a ruszkik nekiállnak álhírt terjeszteni, (szoktak) hogy esik az ára. Egy óra múlva a befektetésed pont egy ruppót nem ér. (És nagyon sokáig nem is fog.) Arannyal is meg lehet tenni, de
    1; Nem fog akkorát esni,
    2; nagyon hamar visszaáll az értéke.
    Aki időben szált be, annak megérte. Akik most kezdik, azoknak a kárára...
  • Sequoyah
    Az a "latszolagossag" eleg eros tud lenni. Ez tart fenn rengeteg korrupt politikust es bunozot. Ugyanugy ahogy offshore hattervallalatok soran keresztul anonimma valhatnak, egyanugy a technologiat is hasznalhatjak.
    "latszolagos" olyan tekintetben, hogy ha kormanyzati erovel valakinek nagyon utana mennek, akkor azert az anonim halozatok jelentos reszet fel lehet deriteni. De ez a felderites sokba kerul, es csak a legfobb bunozokre eri meg vegigvinni. A bitcoint viszont emberek ezrei hasznalhatjak nagyobb befektetes nelkul, par kattintassal, es kisebb, kozepesebb meretu bunoket siman penzelhetnek vele a lebukas igen pici veszelyevel.
    A Bitcoin eseten egesz konkret technologiai oka van annak, hogy miert nem teljesen anonim, a penztarcat es a mogottes bankszamlat vegul csak ossze lehet kotni emberrel vagy vallalkozassal. De mar letezik olyan kriptovaluta, ami ezt a hibat kijavitotta, szoval meg ha esetleg nincs is tokeletes anonimitas, van olyan kriptovaluta, ami "anonymebb" a bitcoinnal.

Az ismerosomet nem erdekli, hogy mit banyaszik. Egyik nap Bitcoint, masik nap Etherumot, vagy barminek amit epp legjobban megeri aznap. Es a nagyjat el is adja, realizalva a profitot, es nem szall be a spekulativ piacba. (persze azert hobbibol kicsit megtart, hatha... mintha lottozna vele:))
  • paragic
    Aki kicsit is tisztában van a a technológiával, az már tudja, hogy az anonimitás csak látszólagos (pszeudoanonimitás). Az emberek (és bűnözök) egy jó része viszont tájékozatlan vagy kényelmes, ami sokszor a letartóztatásukhoz vezet. Mindenki másnak ott a Monero... Éppen ez a pszeudoanonimitás az, ami egy-egy szenátusi meghallgatáson ki szokta fogni a szelet azok vitorlájából, akik szerint a bitcoin csak a bűnözöknek jó.
    Az az ismerősöd biztosan nem Bitcoint bányászik, vagy ha igen, akkor lopott árammal.
    Utoljára szerkesztette: paragic, 2018.04.27. 16:18:24
  • Sequoyah
    "A Bitcoin bevétele nulla, a profit szintén nulla."
    Almát a körtével. Egy értékközvetítő, legyen az Euro vagy arany, soha nem rendelkezik bevétellel.

Na igen, viszont az Euro vagy az arany stabilan tartja az arat. A Bitcoin ha igy ugral az arfolyama, alkalmatlan ertekkozvetito szerepre. Csak egy nagyon szuk reteg (az alvilag) tudja hasznalni, akinek meg ezen brutalis kockazotok mellett is megeri.
    A jovo kriptovalutaja onnan ismerszik meg, hogy nem ugral az ara, es igy nem is lesz akkora hype mogotte, mert nem lehet meggazdagodni rajta egyik naprol a masikra.

Es jol irtad, nem rendelkeznek bevetellel. Es emiatt nem is fektetnek az emberek aranyba vagy Euroba. Megveszik, hogy aztan Europai uzletbe, vagy termekbe tudjanak befektetni. Vagy spekulalnak vele. De nem fektetnek kozvetlenulo valutaba.
    Aki azt mondja, hogy "aranyba fektet" az sem ertekteremto befektetes. Azert vesznek aranyat, mert biztonsagot nyujt valsagok eseten. De cserebe arat fizetnek, mert folyamatosan penzt veszitenek az aranyon. Az arany gyakorlatilag egy biztositas, ami penzbe kerul, cserebe a kis biztonsagert a rossz idokben.
  • Sequoyah
    De van ertek mogotte. Anonimitas, es a nemzetkozi atutalas egyszerusege. Mindkettoert hajlandoak fizetni az emberek, szoval igenis ertek.
    A bitcoin baja nem az, hogy ne lenne erteke. A baja az, hogy brutalisan tularazott, es messze nem annyi az erteke, mint a jelen ara. Ez egy kompetitiv piac, 0 befektetessel letre lehet hozni a Bitcoin2.0-t (dogecoint, etherumot, akarmit), szoval kifejezetten egyszeru letaszitani a tronrol.
  • Sequoyah
    De lehet videokartyakkal vanyaszni. Bar mostanaban jelennek meg a celeszkozok, de a tobbseg ma is GPU-t hasznal. Ezt egeszen biztosan mondom, mert kozeli ismerosom nem reg fektetett be es vett egy "banyagepet", amit bizony GPU-kal tomott ki. Es mukodik, termeli a penzt.
    Na nem lesz gazdag belole, 1-2 eves megterulesi idovel szamol. fuggoen az arfolyamoktol. Elony, hogy ha megvan a gep, barmit lehet banyaszni, ha a Bitcoin eltunik, akkor atallhat masra.
  • Sequoyah
    Igen, pont erre gondoltam, ez is egy nagyon jo pelda. Van egy szukos eroforras, azaz a hirdetesre alkalmas feluletek szama, amit sokan latnak, es van egy csomo ember aki ezt hasznalni szeretne. Persze a munka erteke 0, szoval akkor ingyen kene adni? Akkor lesz 100 hirdeto 10 feluletre. Ki donti el melyik 10 kapjon helyet?
    A kommunista rendszer valasza erre az volt, hogy majd a Part eldonti. De mint kiderult a Partnak lovese sem volt. Senki sem tudja egymagaban a piac osszes szereplojet ertekelni, es eldonteni. Szoval inkabb odaadtak a haverjuknak, vagy aki kenopenzt fizetett...
    A kapitalista rendszerben a piac eldonti maga. Az kapja meg, aki szamara a legtobbet eri a hirdetes az adott helyen, aki a leghatekonyabban tudja felhasznalni azt. Ugyanazon eroforras ugyanis sokkal tobbet erhet egyes szereploknek, mint masoknak.
    Szoval csak azzal hogy a megfelelo embernek adtuk a hirdetofeluletet, erteket hoztunk letre. Az elosztas eszkoze pedig a penz, es eppen ez a penz lenyege, ez az egyik fo ok amiert letrehozta az emberiseg a penzt.

Visszakanyarodva innen a bitcoinhoz es a buborekhoz, a fenti peldaval parhuzamot vonva vilagosan latszik, hogy ha en bitcoint veszek, es tartogatom hogy majd holnap tobbet er, akkor szamomra nem kepvisel erteket, mert csak all a szamlan es semmit nem csinal. Ha ingatlant veszek es kiadom, akkor az erteket kepvisel, mert valakinek fedelet nyujt.
    USD-t normal esetben akkor vesz az ember, ha USA-val akar kereskedni, vagy ott akar befektetni. Bitcoint ki vesz csak azert, mert hasznalni akarja? A bunozok... Gyakorlatilag mindenki mas csak spekulans, es fujja a buborekot. A Bitcoinba "befektetok" barmelyike is kiszamolta valaha is, hogy az alvilag szamara mennyit er a Bitcoin, mennyien akarjak hasznalni milyen ertekben? Es azzal is tisztaban vannak, hogy a Bitcoin nem teljesen anonim, szoval az egyetlen csoport szamara akinek ez valoban ertekes, nem a Bitcoin a legmegfelelobb eszkoz?
  • Sequoyah
    A parkolodij gyakorlatilag egy ado. Van egy erosen korlatozott eroforras (a parkolohely), es valahogy el kell onnan tantoritani az embereket, hogy csak azok hasznaljak, akiknek valoban szukseges. Es mint ado, igy a kozossegre forditjak a bevetelt, akinek a teruletet szennyezi a sok ott parkolo (elmeletben legalabbis, most hagyjuk a korrupciot). A bevetel sokkal tobb, mint a rendszer fenntartasa, de tokmindegy, ez elsosorban nem a profitrol szol, hanem a szukos parkolohelyek szabalyozasarol gazdasagtudomanyi eszkozokkel. (a masik eszkoz az pl a tiltas es engedely az ottlakoknak).
    Elviekben ez egy teljesen jol mukodo rendszer, ha csak a mar letezo, befektetest nem igenylo ures teruleteket nezzuk, ahol fizikailag parkolni lehet.

A parkolohaz persze jobb, ebben egyetertek, de ez mar befektetest igenyel, es akkor lehet hogy az adott teruletre egy irodahaz/apartman az jobb befektetes. Valamint jogos az az erv is, hogy ha parkolohazat epitesz surun lakott helyre, akkor ezzel csak megtobb autot vonzol oda, es rosszabb lesz a helyzet mint volt. Ez a valosagban is gyakran megtortent...
  • paragic
    Hmm, a példád tényleg jó. Amikor fizetsz a parkolásért, nem a parkolóőr munkájáért fizetsz, hiszen a parkolóőrnek csak az a dolga, hogy büntessen, azért meg miért fizetnél? Viszont mégis fizetsz, mert az idő pénz, és neked értéket képvisel az üres parkolóhely, ami azért üres, mert fizetős. A szolgáltatás itt az, hogy távoltartják a csóró tömegeket, hogy legyen szabad parkolóhely.
  • paragic
    Te beszéltél munkáról: "A munkaerő az érték, a szolgáltatás mögött."
    "Milyen munka van mögötte? Semmilyen. Egy bonyolult számítás, és semmi több."
    A számítás is munka, ne gyere már ezzel a marxista maszlaggal. Mi a különbség aközött, hogy egy ember vagy egy gép végzi el?
    "Nincsen mögöttes tartalma"
    De van, már leírtam korábban is, sőt te is rájöttél a korábbi hozzsászólásodban, csak nem terjesztetted ki a bitcoinra.
    Ezt írtad:
    "Az acél rozsdásodik, a búza vagy elfogy, megromlik, elrohad. Az arany nem. Mivel nemes fém. És minden nemesfémnek kúszik lassan fel az ára, mert a készletek végesek."
    Tehát szerinted is azért használjuk értékmegőrzésre vagy értékközvetítésre pont az aranyat, mert más árukhoz képest kedvezőbb tulajdonságokkal rendelkezik: nem romlik meg, aránylag kis helyen elfér, véges, stb.
    A bitcoin is rendelkezik bizonyos tulajdonságokkal, amelyek kedvezőbbek az aranynál: Először is, szintén véges és anonim. Továbbá, az aranyat nehézkes és drága tároln vagy mozgatni. Nem mehetsz pl. át csak úgy át a határon egy táska arannyal. Ehhez képest a bitcoin egyszerűen és olcsón tárolható, mozgatható, és könnyen likvidálható.
    Többek között ezek azok a tulajdonságai, amelyek miatt azok az emberek, akiknek pont ezekre a tulajdonságokra van szükségük, hajlandóak érte pénzt adni és értéket tulajdonítanak neki. Akiknek viszont nics szükségük ilyen tulajdonságokra, mint például neked, azok számára értéktelen, és pont úgy gondolkodnak, mint te.
  • paragic
    Technikailag talán lehetséges velük bitoint bányászni, de senki nem olyan hülye, hogy megpróbálja.
    Vegyük pl. az ASUS AMD Radeon RX VEGA 56-ot, ami $900 és ezért kapsz 32 Mh/s-os hashrátát.
    Ezzel szemben egy Antminer S7 (ASIC miner) kevesebb mint $500 és 4.7 Th/s-ot tud. A különbség százezerszeres.
    De ha valahol valamit elnéztem, akkor is óriási a különbség.
    Eszerint a cikk szerint: A single ASIC miner today is roughly equal to 400 GPUs
    Abban viszont igazad van, hogy a bányászat miatt drágák a GPU-k, csak nem a bitcoin, hanem a többi kriptopénz tehet róla.
  • NEXUS6
    Aha. Tudok egy jó pédát én is erre. A parkoló társaságok, akik pénzt szednek gyak a közterületen olyan partkolásért, amiért esetenként 1 m--rel arrébb már nem kell fizetned. Az összes szolgáltatás, amit végeznek, hogy biztosítják azt a rendszert, amivel be tudod fizetni a parkolási díjat, vagy ha nem fizeted be megbüntessenek, és ha továbbra sem fizeted be, a biróság elött pereljenek és behajtassák.

Nagyszerű találmánynak tartom. A város építhetne persze őrzött parkolóházakat is, és akkor nem egy közlekedő sávot foglalnál el, meg kapnál szolgáltatást is, de ez így sokkal trendibb. Így kell ezt csinálni!
  • Dante73
    Ki beszélt munkáról?
    A kerítéses példád öngól. Az ugyanis mint szolgáltatás (reklám) értéket képvisel. (És túl sok munka nincsen mögötte)
    Bitcoin; Milyen munka van mögötte? Semmilyen. Egy bonyolult számítás, és semmi több. Azt meg gépek végzik. A végeredmény egy számsor, amire azt mondjuk, hogy ez akkor most érték, mert azt mondjuk.
    Ezt kéne megérteni. Nincsen mögöttes tartalma. Azért ér valamit, mert azt mondják egyesek. Egy sima légvár az egész. Ahogy egy nagyobb tulaj úgy dönt, hogy eladja, (vagy pl az örökösök) úgy bukik a rendszer, hogy nézni is rossz lesz, jön megint egy gazdasági világválság, amit megint évekig fizet majd mindenki.
    De tudod mit? Ne legyen igazam. Mind jobban járunk.
  • paragic
    Ez nem igaz. Ha én pl. pénzért megengedem, hogy a kerítésemre kitegyél egy hirdetést, nincs munka, neked mégis megéri fizetni, ha jó helyen van a kerítésem, mert sokan fogják látni.
    Ez valami marxista szöveg amúgy, miszerint csak a kézzelfogható termékeknek és munkának van értéke?
    Ráadásul az sem igaz, hogy a Bitcoin mögött nincs munka. Sőt, még a működési elv nevében is benne van: proof of work.
    A bányászok végzik el azt a munkát, ami biztosítja azokat tulajdonságokat (ezeket nevezhetjük "szolgáltatásoknak"), amelyekre adott esetben szüksége lehet valakinek. Ezek jó részét lentebb már felsoroltam.
  • NEXUS6
    Most akkor hogy van ez?
    4 napos cikkről beszélünk, átakarják verni csak a nagyérdeműt, hogy próbáljanak olyan videokártyákat beszerezni, aminek az árát a bányászat felverte és amúgy sem lehet kapni, miközben nem is jó bányászatra?
    XD
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2018.04.27. 13:20:40
  • Dante73
    Jó nagyot csúsztatsz.
    A munkaerő az érték, a szolgáltatás mögött. Nem egy sor egyesért, nulláért veszed igénybe, hanem egy frizuráért, tiszta lakásért, kiközvetített munkaerőért, stb. Ezért érték a szolgáltatás. A bitcoin semmi ilyet nem tesz. "nehezen" kiszámolt számsor, semmi más.
    Mert mind a kettő múlékony, azért nem acélban, vagy búzában tartjuk a pénzt. Az acél rozsdásodik, a búza vagy elfogy, megromlik, elrohad. Az arany nem. Mivel nemes fém. És minden nemesfémnek kúszik lassan fel az ára, mert a készletek végesek. A mai napig kibányászott ÖSSZES arany, egy 20x20x20 méteres kockában simán elfér. Az ÖSSZES.
    A lényeg. Minden nemzeti valuta, és egyéb "érték" mögött van valamiféle fedezet. A bitcoin mögött meg semmi nincsen, csak tőzsdei spekuláció. Törvényszerű a bukása.
  • paragic
    Az a cikk hemzseg a valótlanságoktól, aki írta, az alapokat nem érti.
    Csak egy példa: Kiszámoló szerint pl. az egyébként véges mennyiségű bitcoinból végtelen mennyiséget lehet létrehozni forkokkal. Ez nem igaz, mivel egy forkkal létrejövő shitcoin az soha nem lesz bitcoin. Az mindig csak egy altcoin lesz.

"A Bitcoin bevétele nulla, a profit szintén nulla."
    Almát a körtével. Egy értékközvetítő, legyen az Euro vagy arany, soha nem rendelkezik bevétellel.
    Utoljára szerkesztette: paragic, 2018.04.27. 12:18:09