MTI

Lassulhat a brit IT-beruházások növekedése

A brit kilépés nem lesz lényeges hatással az informatikai beruházások alakulására az Európai Unióban, Nagy-Britanniában azonban évi két százalékkal is lassíthatja a növekedést - írja az IDC Europe informatikai és távközlési piackutató vállalat elemzése.

Az IDC Europe elemzői három forgatókönyvet állítottak fel az informatikai beruházásokra gyakorolt Brexit-hatásra. A legnagyobb, 70 százalékos valószínűséggel kezelt első változat a brit GDP-növekedés kezdeti lassulásából kiindulva az informatikai beruházások csökkenését feltételezi 2017-ben és 2018-ban, majd mérsékelt növekedését 2019-ben és 2020-ban. A brit informatikai kiadások 2020-ban érik el ismét a Brexit előtti szintet. Ebben a forgatókönyvben a brit IT-beruházások évi átlagos növekedési ütemére (Compound Annual Growth Rate, CAGR) vonatkozó előrejelzést két százalékkal kell lefelé módosítani.

A 20 százalékos valószínűséggel kezelt második, egyben "legpesszimistább" változatban a Brexit az uniós működési mechanizmusra gyakorolt áttételes hatásával gazdasági bizonytalanságot gerjeszt az egész régióban, ami rövid távon az informatikai kiadások jelentős csökkenését vonja majd maga után elsősorban Nagy-Britanniában, de részben Európában is. Az IT-beruházások az előrejelzési periódus második felében indulnak nehézkes növekedésnek. Ebben a vállalati központok és üzemek áttelepítését, valamint elbocsátásokat is feltételező modellben a Brexit miatt a brit IT-növekedési előrejelzést 5 százalékkal kell lefelé módosítani.

A legkisebb, 10 százalékos valószínűséggel kezelt forgatókönyv gyorsan, szakszerűen lebonyolított politikai átmenetet feltételez. A brit IT-piac csak átmeneti zavarokat él majd át az idén és 2017-től gyors fellendülésnek indul. Az európai IT-piacra pedig a Brexit semmiféle hatással nem lesz. A jelenleg már felfüggesztett projektek, például a londoni és a frankfurti tőzsdék fúziója, vagy a Siemens brit szélerőműpark beruházásai a piacon uralkodó nagy bizonytalanságra utalnak - mutatott rá Douglas Hayward, az IDC szakértője. A második, legpesszimistább verzióban az ilyen és hasonló fejlemények súlyos hatással lehetnek a brit és az európai informatikai beruházásokra.

A Brexit következményeként elsősorban a pénzügyi szolgáltatók, a feldolgozóipar és a kiskereskedelem IT-beruházásai csökkenhetnek az esetleges megszorításoknak leginkább kitett közüzemi szektorral együtt - mutatott rá Andrea Siviero, az IDC European Industry Solutions szakértője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • stoppos #2
    Jaja. Az összes eső takaroggyon kija zejuból, azt vissza angliába.
  • Pares #1
    Még az eső is többet fog esni.