Berta Sándor

London és Berlin verseng a startupokért

Ebben a két városban lévő vállalkozások szerezték meg a legtöbb támogatást.

A Londonban lévő startupok - Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépése ellenére - az elmúlt egy évben 4,9 milliárd euró támogatást kaptak, míg a berlini székhelyűek 3 milliárd eurót. A rangsorban a harmadik helyet Párizs szerezte meg, a francia fővárosban lévő startupok 2 milliárd euró támogatást gyűjtöttek össze - ez derült ki az Ernst & Young (EY) tanácsadócég legújabb tanulmányából. Az európai startupok még soha nem könyvelhettek el annyit támogatást, mint 2017-ben, a vállalkozások 19,2 milliárd eurót kaptak, ami a 2016-os képest 84 százalékos támogatásnövekedésnek felel meg.

Peter Lennartz, az Ernst & Young partnere szerint érezhetően nőtt a hajlandóság arra, hogy a különböző befektetők és befektetési alapok akár nagyon magas összegeket is invesztáljanak a startupokba. Mindez összefügg az elsődleges forgalomba hozatali (IPO) piacon tapasztalható jó fejlődési folyamatokkal és az ennek megfelelően alakuló javuló lehetőségekkel.

A tanulmányból kiderült az is, hogy tavaly a legnagyobb támogatást a Roviant Sciences nevű svájci biotech-vállalat könyvelhette el. Az összeg közel egymilliárd euró volt. A második helyet a brit Improbable virtuális valóság startup szerezte meg a szintén brit Deliveroo előtt, míg a negyedik a Delivery Hero lett. 2016 óta London Európa startup-fővárosa, amely Berlint taszította le a képzeletbeli trónról. A világ startup-fővárosává válna Lisszabon, Stockholm és Párizs is. A francia főváros 2017-ben Európa leginnovatívabb településének bizonyult.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!