Berta Sándor

Dollár­milliárdos IT-befektetési alap jöhet létre

Szaúd-Arábia a jövőben nem csupán az olajbevételeire támaszkodna. 100 milliárd dollár áramolhat a tech-szektorba.

A The Financial Times értesülései alapján a közel-keleti ország állami alapja (Public Investment Fund - PIF) a japán Softbank konszernnel közösen hozna létre egy befektetési alapot, amelynek a pénzéből a két fél számos technológiai vállalkozást támogatna. A résztvevők várják további befektetők jelentkezését is és a háttérben már el is kezdődtek az első egyeztetések az érdeklődőkkel.

A kiszivárgott hírek alapján a japánok és a szaúd-arábiaiak összesen 70 milliárd dollárt adnának össze az alapba. Az összegből a Softbank 25 milliárd, a közel-keleti ország alapja pedig 45 milliárd dollárt biztosítana, az új befektetési alap székhelye pedig Londonban lenne. A cél az, hogy a teljes összeg elérje a 100 milliárd dollárt.

Masayoshi Son, a Softbank elnök-vezérigazgatója a világ legnagyobb ilyen típusú befektetési alapját akarja létrehozni. A National Venture Capital Association adatai alapján az új befektetési alap később akkora lesz, mint azok a kockázatitőke-befektető társaságok, amelyek az elmúlt 2,5 év során az egyesült államokbeli beruházásokhoz gyűjtötték össze a szükséges tőkéket.

A Softbank jelezte, hogy az alap 5 éves időtartamra fog beruházni. Az még egyelőre kérdéses, hogy a befektetések startupok vagy már kiforrott vállalatok esetében valósulnak-e majd meg. Az elmúlt időszakban mind a Softbank, mind a szaúd-arábiai állami alap intenzívebben invesztált az IT-ágazatban. A Softbank 24,3 milliárd dollárért felvásárolta az ARM-et, míg a PIF számos technológiai cégbe fektetett be komoly összegeket, például az Uberbe 3,5 milliárd dollárt. Ezek a lépések az ország stratégiájának részét képezik, ugyanis Szaúd-Arábia szeretné 2030-ra függetleníteni magát az olajbevételektől.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)