Berta Sándor

Startup­tanácsok Peter Thieltől

Az üzletember befektetései között volt korábban a PayPal és a Facebook is. A tapasztalatait és a tanácsait most könyvben foglalta össze.

A Donald Trumpot támogató milliárdos könyvének címe: "Facebook, PayPal, Palantir - Ahogy Peter Thiel forradalmasította a világot - A biográfia". Thiel többek között a startupok vezetőinek is segíteni szeretne, hogy mikre figyeljenek. A menedzser legfontosabb tanácsa az, hogy mindenki a saját élete vállalkozója. Prioritásokat kell meghatározni és a lehető legnagyobb szabadság kell az alapvető döntések meghozatalára azzal kapcsolatban, hogy az illető mit szeretne kezdeni az életével. Egy startupnak egyetlen egy dolgot kell kivételesen jól csinálnia és az a legfontosabb felismerés, hogy a technológia globális üzlet. Az igazán jó technológiai cégek valamit sokkal jobban csinálnak mindenki másnál.

A harmadik meghatározó pont, hogy a vezetőknek olyan személyekkel kell körbevenniük magukat, akik legjobban illenek az életükhöz és a vállalkozáshoz. Fontos továbbá, hogy ezek az emberek kiegészítsék egymást. Az alapítóknak és a munkatársaknak harmonikus kapcsolatban kell lenniük egymással és egy irányba kell húzniuk. A negyedik dolog, hogy monopolhelyzetet kell megcélozni. Egy olyan vállalatot kell felépíteni, amellyel senki nem tud versenyezni és amely erősen távol tud maradni a piaci versenytől. Szintén kiemelt szempont, hogy csak olyan társaságot szabad alapítani, amely egy alapvető problémára akar választ kínálni. Senki sem azért alapít céget, hogy híres vagy gazdag legyen.

Fontos, hogy a vezetők hosszú távra szóló döntéseket hozzanak és nem szabad elfelejteniük azt sem, hogy a verseny kétélű fegyver. Összpontosítani lehet arra, hogy valaki legyőzze a körülötte lévő konkurenseket, de ezzel azt kockáztatja, hogy nem fogja elérni a sokkal fontosabb célját. Nem árt az sem figyelembe venni, hogy számos trend túl van értékelve, azaz nem szabad a legújabb témákat követni. Thiel szerint az egészségügyi és az oktatási szoftverek, a Big Data és a felhőkörnyezet jelentősége is túlértékelt. Amennyiben egy befektetői beszélgetésen elhangzanak ezek a szavak, akkor az üzletember szerint azonnal el kell rohanni a helyszínről, az IT-divatszavak ugyanis olyanok, mint a blöff a pókerben.

Végül fontos, hogy nem szabad a nem működő dolgokra és az elemzésekre koncentrálni, ehelyett inkább meg kell találni a saját titkos utat a sikerhez és sosem szabad az általános trendeket követni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #2
    Ha ilyen marhaegyszerű lenne mindenki ezt csinálná :D
  • dzsagon #1
    Nem kell nagy ész hozzá. Befektetsz 100 startupba 1-1 millát és elég ha egy bejön és hoz egy millárdot.