Berta Sándor

Szabadalmi jogsértésekért fizet az Apple

A kaliforniai konszern ismét vereséget szenvedett a tárgyalóteremben.

Tavaly októberben egy amerikai kerületi bíróság szabadalomsértésben mondta ki bűnösnek az Apple-t, amely köteles 440 millió dollár kártérítést fizetni a VirnetX Holding Corp. cégnek. Az indoklás az volt, hogy a társaság engedély nélkül használta az iOS, a Mac OS X, az iMessage és a FaceTime esetében alkalmazott virtuális magánhálózati technológiákat. Az Apple fellebbezett a döntés ellen.

Most egy texasi esküdtszék további 502,6 millió dollár kártérítést ítélt meg a VirnetX javára, az ok szintén szabadalomsértés. A két fél közötti jogi vita immár több mint nyolc éve húzódik és egyáltalán nem tűnik úgy, hogy hamarosan véget érhet. Az új kártérítés teljesen független a korábbitól. Az új ügyben kizárólag azzal a technológiával foglalkoztak, amelyet az Apple az iOS 7 és 8 operációs rendszerekben használt fel.

Kendall Larsen, a VirnetX vezetője - érthetően - rendkívül elégedett volt a döntéssel kapcsolatban és jogosnak tartotta az ilyen mértékű kártérítést is, miután az kereken 400 millió értékesített Apple-eszközre vonatkozott. A vállalat részvényei az ítélet után 44 százalékkal erősödtek. Az valószínűsíthető, hogy a kaliforniai konszern ezen ítélet ellen is fellebbezni fog, az óriáscég arra hivatkozott, hogy az érintett szabadalmak egy része már hatályát vesztette.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • teddybear #4
  Ami azt illeti, ez a cég tipikus haszonleső vállalkozás. Egy szemét zugügyvéd ideális vállalkozása.
 • speed2006 #3
  Szerintem nem konkrétan erre a cégre értette, hanem csak úgy általában.
 • Fionn #2
  Amit lehet, hogy nem tudsz, az említett cég:
  Nem "kis cég"
  Nagyon sok éve csak a pereskedésből tartja fent magát kifejezetten sikeresen.

  Félre értés ne essék felőlem a kukacos alma elhúzhat a semmibe mert túlárazott szemetet árulnak csak, de az érmének 2 oldala van.
 • NEXUS6 #1
  "Az valószínűsíthető, hogy a kaliforniai konszern ezen ítélet ellen is fellebbezni fog, az óriáscég arra hivatkozott, hogy az érintett szabadalmak egy része már hatályát vesztette."
  Lejárt a szabadalmi idő, vagy mi? Ja értem, simán ellopok bárkitől bármit, a bírósági ügyet meg kihúzom, addig, hogy a kis cég ne tudjon már a szabadalom védelméért fizetni, aztán meg mondom, hogy mifaxt akartok, hiszen már nem is védett a dolog. Majd peren kívül 1/10-ért megegyezek velük, mert már semmi pénzük.