Berta Sándor

A bányáktól venne kobaltot az Apple

Az amerikai óriáscég először tárgyalt arról, hogy közvetlenül vásárolna fémet a bányáktól.

Az Apple így akarja biztosítani, hogy mindig legyen elég kobalt az iPhone, az iPad és a MacBook készülékeihez. A vállalat több éves szerződéseket kötne, hogy garantálva kegyen a folyamatos fémellátása. A kobalt egyre keresettebb, többek között az autóiparban is, mindenekelőtt az elektromos gépkocsik és más eszközök, például az okostelefonok akkumulátoraihoz kell.

A társaság eddig a beszállítóira bízta a fém megvásárlását, de a jövőben a több ezer tonna kobaltot saját maga akarja megvásárolni. Az ezzel kapcsolatos tárgyalások már egy évvel ezelőtt elkezdődtek. A fém ára az elmúlt 18 hónapban több mint háromszorosára nőtt és meghaladta a tonnánkénti 80 000 dollárt.

Az Apple mellett további vállalatokat is érdekel a közvetlen nyersanyag-beszerzés. Az érintett cégek között van a Samsung, a BMW és a Volkswagen is, ugyanakkor még egyik piaci szereplőnek sem sikerült kötnie ilyen jellegű szerződést. A BMW egyébként tíz évre állapodna meg egy bányával. Az okostelefonok lítiumion-akkumulátoraiba 8 gramm kobalt kell, míg az elektromos járművekbe ennek akár az ezerszerese is. A legnagyobb gyártóknak Kína, Kanada, Kongó és számos további afrikai ország számít.

Az Apple tavaly márciusban jelentette be, hogy nem vesz több kobaltot Kongóból, mert ott a fémet kézzel bányásszák. A felszínre hozott mennyiség egyötödét ráadásul gyermekek termelik ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Jawarider #1
    Rájöttetek h. közvetlenül "gyártótól" kell vásárolni ?
    Utoljára szerkesztette: Jawarider, 2018.02.27. 22:04:15