Berta Sándor

Már London Európa startup-fővárosa

A brit metropolisz Berlint taszította le a képzeletbeli trónról.

Az Ernst & Young pénzügyi tanácsadócég tanulmánya szerint Európa jelenlegi startup-fővárosa London, amelynél a befektetési összeg 1,3 milliárd eurót tett ki. A második helyen - 1 milliárd eurós befektetéssel - Stockholm található, míg a harmadik Párizs (673 millió euró) és csupán a negyedik helyen szerepel Berlin (520 millió euró).

Nem csupán a német főváros csúszott vissza, hanem a német startupok is, amelyek az első félévben sokkal kevesebb támogatást szereztek a finanszírozási körökből. Az összérték közel 2 milliárd euróról 957 millió euróra mérséklődött. Ugyanakkor ezzel párhuzamosan 60-ról 249-re emelkedett a finanszírozási körök száma. Az adatok az Ernst & Young startup-barométeréből származnak és az európai kockázatitőke-befektetések elemzésein alapulnak.

Peter Lennartz, az Ernst and Young partnere azt emelte ki, hogy minél több vállalatalapításra kerül sor, annál nagyobb az esélye annak, hogy unikornis startupok is létrejöhetnek - különösen a digitális területeken. Az unikornis startupok egymilliárd dollárt vagy annál többet érnek.

Európa tekintetében a kockázatitőke-befektetések összértéke 4 százalékkal csökkent és 7 milliárd dollárról 6,4 milliárd euróra esett vissza, ezzel szemben a finanszírozási körök száma 40 százalékkal, 1113-ra nőtt. Az élen Nagy-Britannia van, amelynél a teljes befektetési összeg 2,2 milliárd eurót tett ki. Ez mindenekelőtt a Skyscanner brit repülőjegy kereső-szolgáltatásba és az ír Future Finance Loan invesztált pénzeknek (177 millió euró, illetve 154 millió euró) köszönhető. A második helyen Svédország (befektetett összeg: 1 milliárd euró) található, ami elsősorban a Spotify sikerének köszönhető.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Cryalot #6
    Kezdjük ott hogy ezt a buzzword mániát ami a cikkben van leginkább csak önbecsüléshiányos emberek érzik magukénak, akiknek egyéni sütnivalójuk nem sok van, de egy kis csordaszellemes fondorlatos állvállalkozós sztorira őrült mód kezdenek klikkelni, szóval inkább click bait mint flame.
  • Tetsuo #4
    Flame-keltő a cím illetve a cikk. London sosem volt Európában, a Brexit miatt pedig még messzebb kerültek. :-)
  • Tikal #3
    és akkor most kérdezzük meg őket most....brexit után
  • kvp #2
    Jo esellyel a toke eloszor Angliaba vandorol, aztan vissza az USAba, ugyanis Berlinben tobb a menekult mint San Fanciscoban es sokkal szigorubb a torvenyi hatter az egesz EUban.
  • AnuluWork #1
    A végleges Brexitig?