SG.hu

Nincs verseny a magyar távközlési piacon

A távközlési szolgáltatások folyamatosan drágulnak, a helyenkénti javulást csak az EU-nak köszönhetjük. A magas mobiltarifák miatt inkább vezetéken vagy interneten át beszélgetünk.

A napokban egymás után jelentették be a szolgáltatók, hogy örülhetnek az ügyfeleik, mert olcsóbbak lesznek náluk a roamingdíjak. "Újabb kedvező roamingdíjak a Telekomtól", illetve "Vodafone: roaming díjak nélkül az EU-ban" - a kiadott sajtóközlemények címéből is látható, hogy a marketingesek igyekeztek sikerként eladni azt, amit a cégeknek muszáj volt megtenniük. Az uniós szabályozás értelmében szombat óta ugyanis a tagállamokban működő mobilszolgáltatók egy perc beszélgetés és egy megabyte adatforgalom után legfeljebb öt centet számolhatnak fel, SMS-enként pedig legfeljebb két cent lehet a roamingdíj.

Már az elmúlt években is fokozatosan csökkentek ezek a tarifák az EU-n belül, véglegesen pedig jövő év közepén tűnnek majd el, de két dologból egyértelműen látszik, hogy a hazai szolgáltatók a külföldi nyomás hiányában sosem törölték volna el ezeket. Az egyik egy szintén a hétvégén megjelent jelentés, mégpedig a Központi Statisztikai Hivatal Magyarországgal foglalkozó átfogó tanulmánya. E szerint a hírközlési szolgáltatások (telefon- és internethasználat) lakossági árai 2009 óta fokozatosan emelkedtek, 2015-ben 0,5 százalékkal kerültek többe az előző évhez képest. Ez azért különleges dolog, mert mindeközben a fogyasztói árak átlagosan 0,1 százalékkal csökkentek.


Már vagy egy évtizede ilyesmi a hazai mobilpiaci helyzet

A másik dolog, ami a verseny hiányát mutatja a szolgáltatók sok év óta szinte változatlan piaci részesedése. Visszalapoztam lapunk archívumában, és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2009-ben közölt adatai szerint a T-Mobile 52 százalékát birtokolta a piacnak , az (akkor még) Pannon 24,5, míg a Vodafone 25 százalékkal vigasztalódhatott. A hatóság valamiért egy idő után abbahagyta a friss havi adatközlést, a honlapjukon a legfrissebb mobil gyorsjelentés 2014 júniusi. E szerint akkoriban a T-Mobile 47 százaléknak örülhetett, míg a Telenor 30, a Vodafone pedig 23 százalékon állt - tehát míg a Voda stagnált, addig a Telenor nyert egy kicsit a T-Mobile kárára.

Viszont az imént említett KSH-jelentés friss adatokat közöl (151. oldal), e szerint még mindig 45 százalékon ül a T-Mobile - jól mutatja a nihilt, hogy két év alatt mindössze 2 százalékkal módosult a helyzete. Kiemelik, hogy a magyar mobiltelefon-előfizetések piaca uniós összehasonlításban nagyon koncentráltnak számít, a hetedikek vagyunk ebből a szempontból a tagállamok rangsorában. Pedig ha a szolgáltatók árai között bármilyen érdemi különbség lenne elég sokan viszonylag egyszerűen válthatnának, hiszen a hatóságilag kikényszerített számhordozás jól működik, és a magyarok 40 százaléka prepaid kártyát használ (12 millió SIM-ből 5 millió ilyen).

A mobiltelefonálás árának növekedésére adott egyfajta válasz lehet egy csak a periféria országaiban tapasztalható dolog, mégpedig a vezetékes telefonvonalak számának emelkedése. Az otthoni vezetékes telefonvonalak lemondása egészen 2010-ig töretlen volt, akkor 2,9 millió körül ingadozni kezdett, majd most már ismét 3 millió 86 ezer készüléknek "örülhetünk". Ilyen emelkedés az EU-ban csak Magyarországon, Portugáliában és Romániában történt. A magas árakra adott másik lakossági válasz az ingyenes internetalapú csatornák, mint például a Hangouts, a Skype vagy a Viber használatának terjedése. Használatuk aránya az elmúlt két évben gyorsult, az elküldött SMS-ek száma pedig már 2012 óta csökken.


A többi fejlett országban egyre kevesebb a vezetékes telefon, nálunk viszont nő a számuk

Rossz hír a magyar (pontosabban Magyarországon működő) szolgáltatóknak, hogy az EU erősen támogatja az internetes telefonálást, azaz a netsemlegességre vonatkozó új szabályok alapján a szolgáltatók nem tehetnek különbséget a különféle szolgáltatások között, nem blokkolhatnak vagy lassíthassanak bizonyos tartalmakat, alkalmazásokat, szolgáltatásokat attól függően, hogy ki a feladó és a fogadó fél. Egy mobiltársaság, amely internet-hozzáférést is biztosít, például szombat óta nem blokkolhatja az olyan internetes telefonálást lehetővé tévő alkalmazásokat, mint a Skype vagy a Viber, illetve azt sem szabhatja meg, melyik internetes zeneszolgáltatás használatát támogatja. A netsemlegesség előírásaitól csak bírósági határozat, törvényi felhatalmazás, illetve a hálózat túlterhelése vagy hackertámadás esetén lehet eltérni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pistike81 #35
    Nem gonosszmultizni akarok, de a kocsmában beszélgető úriembereket sem ítélem el, nekik is szívük joga kifejteni a véleményüket. Sajnos nem tudtál meggyőzni, ha a bérkülönbséget illetve a járulék különbséget hozzáadom a 2975 forinthoz, akkor sem fogok eljútni 15.000 forintig (azért írok 15.000 forintot, mert egyedül a Vodánál találtam hasonló díjcsomagot, 5 giga nettel, és az 15.000 ft/hó. Az összes többi ennél rosszabb.). De szorozzuk meg 2-vel a 2975-öt, ez még mindig 6.000 alatt van.

    De hagyjuk is, úgy látom ez a vita nem vezet sehova, én konkrét érveket írtam, konkrét számításokkal, te pedig állandóan azzal jössz, hogy márpedig mennyire nehéz az élet Magyarországon a multiknak. Ha ennyire nehéz, miért vannak még itt? Mert kétséged se legyen affelől, hogy amint pénzt nem tudnak kiszedni az országból, elhúznak innen.

    Ha pedig a Digi piacot akar szerezni, az sem érdekel. Ameddig ezt a csomagot kínálják, ezt használom (használnám), utána meg legfeljebb váltok. De évekig pénzt spórolok vele.
  • arty #34
    Arra nagyon jó volt a levezetésed, hogy belássuk: magyarországon 50%-al ELEVE drágább lenne még egy ilyen ócsócsomag is ;)
    Welcome to hungary.

    Hol látszik az, hogy mennyiből tud "előállítani" egy ilyen 1800 forintos csomagot itthon a vodafon pl?
    - tudtad, hogy agyarországon 174ft-ba berül egy sárga csekken befizetett 1800ft a telefonszolgáltatónak? és hogy 2014-ben még a befizetések 75%-a így zajolott? (romániát passzolom)
    - hogy X összeg bruttó bér után itthon 28.5, romániában 23% járulék fizetendő a munkáltató által? (kb)
    - ezt tovább súlyosbítja, hogy a magyar átlagbér 246k, a román ennek a fele (se)... s ebből az is adódik, hogy a román vásárló képtelen lenne annyiért szolgáltatást venni, mint az itthoni

    És továbbra se tudjuk, hogy jelenleg a digi nem-e épp piacot szerez és ezért inkább nyomott áron "versenyez" - mint itthon az internetszolgáltatások esetén. Azt se tudjuk, milyen minőségű az az 1800 forintos szolgáltatás.

    Szerintem ezt a topik szintjére, amennyire itt mi értünk hozzá, képtelenség leegyszerüsíteni.
    De ha valakinek van hozzá kedve, nosza hajrá, lehet "gonoszmultizni", ahogy a kocsmában szokás :))
  • pistike81 #33
    Ami a számokat illeti:

    - az ÁFA mindig a végső összegre tevődik rá, ez független attól, hogy mennyi percet beszélsz, ha eleve korlátlan csomagot veszel, kvázi ezek után a percek után a szolgáltató nem fog extra ÁFA-t fizetni az állam felé. Az ÁFA mértéke Romániában 20%, itt ugye 27%. Eddig van egy 7%-os eltérés.
    - A lebeszélt perceknek szolgáltatói oldalon két összetevője van: végződtetési díj + perc alapú különadó, ha még létezik ilyen (ez 2 ft/perc, max. 700 forint). Na most vegyük a következő esetet: amint mondtam, 3.000 perced van EU-s mobilra. Tegyük fel, hogy mind a 3.000 percet magyarországi mobil hívására használod fel. Ebben az esetben ugye a végződtetési díj megegyezik mindkét szolgáltatónál, a különadó sajnos ebben az esetben megdobja a költségeket 700 forint-tal. A kérdés, hogy az adóra kell-e ÁFA-t fizteni, vagy nem, vegyük azt, hogy igen. Ekkor többletköltség 700 Ft + ÁFA = 889 Ft.
    - van 5 giga interneted, ez adó szempontjából ugyanannyi költséggel jár, mivel Magyarországon nincs különadó az internetre.
    - van még egy ágazati különadó, ez 6.5 %, még ezt is hozzáadom

    Számoljunk: 1800 Ft. mínusz romániai ÁFA (20%) = 1500 + magyarországi ÁFA (27%) = 1905 + Különadó (889 Ft.) = 2794 Ft.
    Durva leszek, az ágazati különadót a végső összeghez adom hozzá, de ugye nem ahhoz kellene: 2794 + 6.5% = 2975 Ft.

    Ezzel megkapjuk a magyarországi adókkal súlyozott csomagárat. Na most akármennyire keresem, de nem találok ilyen csomagot 2975 forintos áron:

    - 3000 perc magyarországi mobilra
    - 5 giga internet

    A többi korlátlan beszélgetésről nem is beszélve, plusz az 1800 forint a legmagasabb ár erre a csomagra, ha többet veszel, ez akár a fele is lehet.
    Remélem elég koknrét számokat írtam. És kérlek többet ne gyere az ÁFA töblettel, meg a különadóval.
  • arty #32
    A teljes transzparencia megköveteli:
    - dolgoztam a matávnak, tizenévvel ezelőttig (noha az ott eltöltött 7 év csupán színtiszta gyűlöletet hagyott bennem)
    - feleségem most is ott dolgozik (telekom), a semminél minimálisan jobban belelátok a működésbe (ő ott egy senki, mezei alkalmazott, szal tényleg éppcsak tudok többet, mint bárki az utcáról)

    Semmi más érintettségem nincs, ill. ahol lakok, ott CSAK telekom van, tőlük jön a tv-internet-(vezetékes)telefon. Drágán, sokszor szar.

    Viszont a három multinál jobban haragszom a kurmányra: különadóval közvetve a (gonosz)multikkal szedetik be az adókat, adóemeléseket, a sok "hülye" meg nem látja át, hogy miért fizet mindenért olyan sokat ebben a tetves országban. És ezt nem konkrétan a távközlési cégekre értem, mindenhol megfigyelhető ez a féreg megoldás.

    Az olcsó romániai digiről:
    "Kérlek ne gyere olyan baromságokkal, mint hogy olcsóbb a frekvencia, vagy kevesebb az ÁFA. Valami hasonló csomag a Voda Red, 15.000-ért, ez több mint 15x ár, ezt semmilyen adó nem indokolja."

    Tudsz pontos számokat, Románia vs Magyarország vonatkozásában? Ellenkező esetben csak találgathatunk...
    Mert miből is adódik pl egy percdíj? Ebben masszívan ott van az országban alkalmazott adóztatási gyakorlat - nem csak a különadó, de a dolgozói járulékok, az idióta szabályozások miatti extrakiadások, a 27% áfa ... régi cikk, de érdemes elolvasni: EU-ban magyarországon a legmagasabb 1 perc beszélgetés adóterhe

    "Ja, és még valami: vajon miért olyan rohadtul hasonló mindhárom szolgáltató csomagajánlata? Talán megegyeztek a háttérben?"
    Mert akarva, akaratlanul egymást másolják, ezzel téve lehetetlenné, hogy az adott, ÚJ konkstrukcióval a másik "elhúzzon".
    Nem kell ehez megegyezés, elég tudni, hogy a totálisan tehetségtelen termékmanagereknek nincs önálló gondolatuk, ez meg "tuti" megoldás.
  • pistike81 #31
    Nekem nagyon úgy tűnt a hozzászólásaid alapján, hogy nem teljesen független, magánvéleményt fogalmazol meg, de ha te ennek az ellenkezőjét állítod, elhiszem neked. Ami meg a propagandát illeti, én is utálom. Jó pár éve nem is nézek TV-t, sőt, a tech site-okon kívűl más site-okat nem követek, meg sem nyitom őket. De úgy sejtem, hogy a mindenkori kormány egy húron pendül a távközlési szolgáltatókkal, mivel kartelezés hosszútávon a kormány tudta nélkül szerintem nem lehetséges.

    De azért arra még mindig kiváncsi vagyok, hogy mit gondolsz a több mint 15x különbségről? Itt ugye nem 20% pluszról beszélünk, hanem 1500%-ról!

    A digi hátteréről én sem tudok érdemi információt, de amit józan paraszti ésszel le tudok vonni: éldegélnek jó pár éve, még nem mentek tönkre. Ezeket a csomagokat meg már jó pár éve árulják, szóval ha nem érné meg nekik, nem tennék. Ami meg az állami támogatást illeti, úgy tudom, hogy EU-ban tilos bármilyen előnyben vagy hátrányban részesíteni egy magáncéget, ezt nagyon komolyan veszik. Tehát ha a digi-t támogatják, a többit is kellene. De javíts ki, ha tévedek.

    Még egy gondolat a végére: Romániaban sokkal nehezebb a lefedettséget elérni (emiatt sokkal drágább is), mivel vannak eléggé hegyes vidékek is.
  • arty #30
    Az, hogy kijavítom a totálisan tévúton járókat, még nem jelenti, hogy kiskedvencem a három szolgáltató - természetesen a túladóztatásukat egyrészt méltánytalannak* tartom, másrészt tudom, hogy "mi fizetjük meg a végén úgyis". Szal én is pont úgyanúgy szívok (najó, szívtam), mint bárki más aki itt él, itt vesz igénybe szolgáltatást. Az tény, hogy a kormánypropagandánál jobban semmi nem irritál.... (meg az h lám mennyien beszopják - ezt most nem neked!).

    Semmit nem tudok Romániáról, a digi hátteréről, hogy miből élnek, mennyi a profitjuk, milyen adók sújtják őket, esetleg kapnak-e állami támogatást, stb.

    *jelentkezzen az a nagyokos, aki szerint ez okés, attól elveszem a havi bevételének több mint felét júniustól PLUSZBAN a meglévő adói mellett... meg kíváncsi lennék utána meddig lenne még bejelentve teljes fizura, stb.
    Utoljára szerkesztette: arty, 2016.05.03. 23:08:49
  • ostoros #29
    Nem nézek híradót, egyáltalán. Semmilyent. Mert MINDEGYIK propaganda.
  • aru #28
    Jövő év közepétől a teljes roaming díj eltörlésétől hogyan lesznek a dolgok? Fogom magam átbattyogok Szlovákiába vagy Ausztriába és veszek egy sokkal kedvezőbb előfizetést és használom? Vagy miként?

    Én is ugyan azt látom amit a cikk taglal. 2010 óta folyamatosan drágulnak a díjaim... Kapásból már a 2%-os áfa emelésnél 38%-al drágultak a díjaim és akkor még messze voltak a tranzakciós és telekom adók... Jelenleg majdnem dupláját fizetem a 2010 díjaknak... Lenne alternativa a UPC új csomagjaival, gondolkodom is rajta, mert ők az egyetlen akik korlátlan mobilnetet adnak jelenleg.

    #4
    OFF
    "hitelek helyett adóból él az ország" Te hol élsz? 6 év alatt 9000 milliárd hiányt hoztak össze ezek az idióták! Az emútnyócév a 8 év alatt csak 8000 milliárdra volt képes úgy, hogy a gazdasági válságot is a nyakába kapta.
    Utoljára szerkesztette: aru, 2016.05.03. 13:25:00
  • pistike81 #27
    Kedves arty,

    látom nagyon szíveden viseled "szegény" távközlési cégek sorsát. De ha már ennyire témában vagy, kérlek válaszolj a következő kérdésre:

    Miért van az, hogy Romániában az RDS (magyar Digi) a következő mobil csomagot tudja adni bruttó 5.81 EUR-ért (kb. 1800 forint):

    - korlátlan belföldi beszélgetés (mobil és vezetékes irányba egyaránt)
    - 5 Gb. internet
    - korlátlan beszélgetés az EU tagállamokba + USA + Kanada (vezetékes irányba)
    - 3000 perc az EU tagállamokba + USA + Kanada (mobil)

    Ezen felül, ha van egyéb előfizetésed is (pld. kábel TV, internet), akkor az ár 4.84 EUR, ha meg két előfizetést rendelsz, 3.87 EUR/darab, 4 előfizetés esetén pedig 2.9 EUR!!!!, ami 900 forint.
    Kérlek ne gyere olyan baromságokkal, mint hogy olcsóbb a frekvencia, vagy kevesebb az ÁFA. Valami hasonló csomag a Voda Red, 15.000-ért, ez több mint 15x ár, ezt semmilyen adó nem indokolja.
    Ja, és még valami: vajon miért olyan rohadtul hasonló mindhárom szolgáltató csomagajánlata? Talán megegyeztek a háttérben? Ja, hogy azt nem szabad, bocs.

    Link: http://www.rcs-rds.ro/telefonie-digi?t=telefonie-mobila&pachet=digi_mobil_optim_nelimitat
    Utoljára szerkesztette: pistike81, 2016.05.03. 13:26:09
  • arty #26
    Nem lett. Első hsz-ben ott a link.

    Neked is mondom: ne. nézd. az m1. híradót. p-r-o-p-a-g-a-n-d-a.