Berta Sándor

Korlátozottak a mai mesterséges intelligencia-rendszerek

A mostani megoldások még nagyon távol vannak az évtizedekkel ezelőtt megálmodott robotoktól és rendszerektől.

Roland Siegwart, az ETH Zürich professzora és a Wyss Zurich társigazgatója kritikus véleményt fogalmazott meg napjaink egyik népszerű témájával, a mesterséges intelligenciával kapcsolatban. A szakember úgy vélte, hogy a realisztikus ötletek és az utópisztikus elképzelések keverednek a félelmekkel és a reményekkel.

A professzor kiemelte, hogy a mesterséges intelligencia valóban komoly képességeket villant fel és a gépi tanulás is megfelelő eredményeket szállíthat. Ebben a gépek jobbak az embereknél, mert sokkal gyorsabban tudnak hozzáférni a nagy adatmennyiségekhez és feldolgozni azokat. Ugyanakkor Roland Siegwart szerint néhány mesterséges intelligencia szakértő túlzottan hangsúlyozza a technológia vélt előnyeit és ezzel hamis illúziókat kelt. A mai mesterséges intelligencia rendszerek a képességeiket tekintve még nagyon korlátozottak és csak strukturálható problémákra alkalmazhatók. Siegwart rámutatott, hogy jelenleg egyetlen olyan mesterséges intelligencia projektet sem ismer, amely képes lenne a valódi környezet összetettségét akár csak részletekben is megérteni vagy teljesen új ötleteket kifejleszteni. Persze hogy mit lehet majd megvalósítani tíz év múlva és mit nem az más kérdés.

Technológiai értelemben már most is megoldható, hogy egy autó önállóan közlekedjen az autópályán vagy parkolóhelyet találjon egy parkolóházban. De a gépkocsik még mindig nem képesek arra, hogy például csúcsforgalomban korrekt módon közlekedjenek egy nagyvárosban. Az autópályák és a parkolóházak nagyon strukturált környezetek, amelyeket kifejezetten a közúti járművek számára építettek. Ezeken a helyeken egy autonóm autónak csak néhány objektumot és helyzetet kell megbízhatóan ismernie. Ezzel szemben egy zsúfolt városban haladó gépkocsinak figyelnie kell a járókelőkre, a kerékpárosokra, a villamosokra, más közlekedési résztvevőkre, hogy a forgalom tempójáról már ne is beszéljünk.


A professzor hangsúlyozta, hogy az elmúlt évtizedek átfogó kutatási erőfeszítései ellenére sem lettek a robotok intelligensek. Az autonóm robotoknak nem csupán érzékelniük kell, de meg is kell érteniük a környezetüket. A robotika többet jelent jó mesterséges intelligencia algoritmusoknál és az igazán okos rendszerektől még nagyon messze vagyunk. Éppen ezért egyszerűen túlzónak és nevetségesnek tartotta azt, ha bizonyos előrejelzések azt mondják, hogy a robotok a következő 10 vagy 20 évben sok helyen ki fogják váltani az embereket. Egyúttal feltette a kérdést, hogy a felhasználók hány hajat vágó vagy mosógépet javító robottal találkoztak már.

A szakember úgy véli, hogy a digitalizálás, a mesterséges intelligencia és a különleges robotok kis lépésekben lehetővé fogják tenni bizonyos feladatok hatékonyabb és megbízhatóbb elvégzését. Ezek a következő évtizedekben megjelenő megoldások viszont biztosan nem lesznek olyan kreatívak és interaktívak, mint az emberek. Éppen ezért nincs ok aggodalomra amiatt, hogy a robotok elveszik a munkahelyeket vagy hogy világuralomra törnek.

A digitalizálás a mindennapi élet számos részét meghatározza. Az adatok hatékonyabban és biztonságosabban elemezhetők, egymással hálózatba köthetők és - a mobil készülékeknek köszönhetően - gyakorlatilag mindenütt használhatók. A felhasználók megszokták mindezt, kényelmesebb így az életük és nem akarnak lemondani például a Google Térkép vagy az elektronikus menetrendek használatáról, s azok előnyeiről. Ez a trend a jövőben is folytatódni fog, mivel megkönnyíti az emberek életét. Siegwart kiemelte, hogy ha tíz év múlva nem kell unalmas nyomtatványokat kitöltenünk és biztonságosan szavazhatunk elektronikusan, akkor ő lesz az utolsó, aki ez ellen fel fogja emelni a hangját.

A mesterséges intelligencia és a robotika technológiáját kritikusan kell figyelni, de az általa kínált lehetőségeket ki kell használni, hogy a megalkotott rendszerek valóban átvehessék a veszélyes munkák elvégzését az emberektől, biztonságosabbá tehessék az utakat és a mezőgazdaság is hatékonyabbá váljon. Amennyiben a mesterséges intelligenciát és a robotikát észszerűen alkalmazzák, akkor mindannyiunk számára jobbá tehetik a világot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #4
    Az arányokkal van gond, 1 korrekt, kritikus hangvételű cikkre jut 20 hurráoptimista, "csináljuk meg"! stílusú.

    Ahogy a cikk is megfogalmazza, nem a perspektiívával van gond, igen előbb-utóbb lesz használható/általános célú MI, hanem annak reális értékelésével, ahol most tartunk. Az az érdekes viszont, hogy közben államok/cégek hosszútávú stratégiákat építenek az inkább hurráoptimista szemléletre, ami viszont nem lesz olcsó mulattság.
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2018.01.09. 14:40:20
  • TokraFan #3
    Aki nem a bulvár sajtóból "tájékozódik" a témáról, az eddig is helyén tudta kezelni a kérdést és a szakember által elmondottakat eddig is tudta.
    Még ezen a nyomorult SG fórumon is százszor leírtuk már ezeket az érveket és tényeket.
  • HuMarci #2
    Fogalmazzunk úgy, hogy még mindig nem létezik és csak a részletesebb programokra hazudjuk azt hogy MI pedig messze nem.
  • petrov144 #1
    Ez egy reális kompromisszum, és egy normális vélemény "a mostani autód lesz az utolsó, amit még te vezetsz" féle hurráoptimista hangulathoz képest