Berta Sándor

2020-ra vezető lenne az innovációban Ausztria

Nyugati szomszédunk kiemelten kezeli a kutatást és az innovációt.

14. alkalommal rendezték meg a texasi Austinban az Austrian Research and Innovation Talk (ARIT) nevű találkozót. A rendezvényen rendszeresen találkoznak az osztrák és az amerikai kutatók, vállalkozók és szakemberek, hogy a jövőbeli trendekről és innovációkról beszéljenek.

Hannes Androsch, az Osztrák Kutatási Tanács elnöke elmondta, hogy Ausztria és a kormány képviselői pontosan tisztában vannak a kutatás és az innováció fontosságával. A célkitűzés az, hogy Ausztria az innováció területén 2020-ra meghatározó legyen. Kérdéses viszont, hogy ezt a célt sikerül-e elérni. Androsch úgy vélte, hogy a legnagyobb probléma az, hogy az osztrák kutatásból hiányzik az "output", az egyetemek alulfinanszírozottak és szükség lenne az adminisztráció reformjára. Az osztrák egyetemek ugyanis túlszabályozottak és a jelenlegi rendszer olyan, mint egy pénzt elnyelő "fekete lyuk".

Stefan Riegler, az osztrák tudományos, kutatási és gazdasági minisztérium képviselője a kutatás és az ipar együttműködésének fontosságát hangsúlyozta. A szakember hisz abban, hogy Ausztria a következő években elérheti a céljait, de ez azonban nem elég. A gazdasági növekedés szempontjából fontosak a startupok, illetve az utóbbiak és a nagyvállalatok közötti együttműködés. Az Európán kívüli országok egyre fontosabbak, elsősorban Ázsiára érdemes figyelni.

Ingolf Schäfer, az osztrák közlekedési, innovációs és technológiai minisztérium munkatársa szerint az ipari kutatás továbbra is fellendülőben van és Ausztriában a kutatás csúcsszintet képvisel. Nyugati szomszédunk vonzó befektetési célpont, ugyanakkor nem elegendő az, ami eddig történt. Szükség lenne a megfelelő szakemberek szerződtetésére is, ez ugyanis eddig nem igazán valósult meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gosub #3
    Tavaly voltunk nyáron Murauban. Alig pár helyi ember, gyerek csak külföldi. Sípályánál lévő falu szinte néptelen, pár török család, néhány középkorú osztrák. Sok helyütt a személyzet magyar, tulaj török.
    Ilyen faxságokat nyomnak ahelyett hogy a gyerekgyártáson agyalnának és dolgoznának. Ezeknek reszeltek, arab, ázsiai, afrikai innovál.
  • mrzed001 #2
    Osztrák kormányzati innováció? Se elektronikus autópálya matrica vásárlás, se normális parkolódíj rendszer.
    Azon szoktunk Bécsben röhögni, hogy mintha a '80-'90-es évek Bp-je lenne (úgy hangulatilag is). Illetve Bp helyett mostanság Isztambul.
  • kvp #1
    Ausztriaban a legtobb egyetemen ugyanazt kutatjak mint nallunk, megpedig hogy hogyan lehet minel tobb penzt kiszedni a palyazatokbol. Igy nem igazan lesz innovacio, vagy ha megis sikerul valamit osszehozni, az pillanatok alatt atkerul az iparba es jo esellyel elhagyja az orszagot. (megveszi egy nemzetkozi ceg vagy kulfoldi, jellemzoen amerikai startup-ot csinalnak belole) Sajnos osztrak vagy magyar tulajdonu multinacionalis cegek hijan szinte minden innovaciora koltott penz a nemzetkozi nagytokeseket gazdagitja csak.