Berta Sándor

Campus lesz az egykori börtön­­szigetből

Csak úgy őrizheti meg gazdasági központ szerepét New York, ha információtechnológia terén is az élbolyba kerül.

Az amerikai nagyvárosban - az East River közepén - lévő Roosevelt-sziget korábban helyet adott többek között egy börtönnek, számos kórháznak és egy hírhedt ideggyógyintézetnek. A jövőben a területen alakítják ki a Cornell Tech új campusát, egy olyan technológiai intézetet, amely egyesíti a kutatásokat és új munkahelyeket teremthet. A projekt első fázisának befejezése alkalmából rendezett eseményen megjelent Ginni Rometty, az IBM vezetője is.

A program bizonyítéka annak, hogy New York egyre inkább fontos technológiai központtá válik. A technológiai munkákat végzők száma (350 000) már meghaladja a pénzügyi világban foglalkoztatottak számát. Sokáig az informatikusok és a szoftvermérnökök csak a Szilícium-völgyben találtak érdekes és jól fizető munkahelyeket, de az elmúlt években ez átalakult, New York és a keleti part többi városa is valós alternatívává vált.


A Roosevelt-szigeten létrehozandó új campus a Cornell Egyetem és Technion-Israel Institute of Technology izraeli elitegyetem együttműködésének köszönhetően valósul meg. A projekt még Michael Bloomberg polgármestersége idején kezdődött. A politikus csúcstechnikikai központtá akarta átalakítani a metropoliszt, a családja volt a program legnagyobb támogatóinak egyike. A Bloomberg családi alapítvány 100 millió dollárt adományozott az új campus létrehozására. A volt polgármester a beszédében kiemelte, hogy a Cornell Tech egy befektetés New York jövőjébe. A technológiai innovációk központi szerepet játszottak abban, hogy a metropolisz globális gazdasági főváros lett, úgy véli, New Yorknak továbbra is központi szerepet kell játszania azért, hogy meg is tartsa ezt a pozícióját. Az új campus kialakításának célja az új munkahelyek teremtése.

New Yorkhoz számos híres feltaláló és szakember kötődik, köztük van George Eastman, aki később megalapította az Eastman Kodak vállalatot; Thomas Edison és Thomas Watson, az IBM létrehozója. Ezt a szellemiséget vinné tovább a Cornell Tech. Az egyetlen problémát a meglehetősen rossz közlekedés jelenti. Az F-Train az egyetlen metró, amely megáll a szigeten, de híresen megbízhatatlan vonalról van szó, míg a szigetet érintő kötélpálya javítási munkák miatt csak 50 százalékos kapacitással üzemel, így csak 15 percenként indulnak járatok Manhattanbe. Alternatívát jelenthetnek az új kompjáratok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!