Berta Sándor

Jönnek a vezeték nélküli okosfül­hallgatók

Kell a telefonra jack-dugasz vagy nem? Ha a jelenlegi trendeket nézzük, a vezetékes megoldásoknak egyébként sincs sok hátra.

Az iPhone 7 minapi bejelentésével együtt jelent meg az Apple vezeték nélküli fülhallgatója, az Airpod, melyre valószínűleg sokan vártak azért, hogy eldöntsék ezt vegyék-e meg, vagy nyugodtan választhatnak mást. A vezeték nélküli fülhallgatók piaca nagyon új, de már most zsúfolt, az ismert óriáscégeken kivül aprócska startupok is lehetőséget látnak itt a berobbanásra. Ha az új iPhone-hoz hasonlóan később mások is lehagyják a telefonokról a fülhallgató-csatlakozót, akkor ezek a vállalatok fényes jövő elé nézhetnek.


Inkább röhejes fülbevalónak, mint menő fülhallgatónak néz ki

A vezeték nélküli fülhallgatókat nem mérik olcsón, áruk a 150-300 dolláros árkategóriában mozog, szóval az Apple 159 dolláros árképzése kifejezetten konzervatívnak mondható. Csak ez az egy meglepően béna kinézetű kiegészítő várhatóan az OTP Bank teljes éves bevételéhez mérhető összeget hoz majd az amerikai cég konyhájára, és nem is tud sokat, a zenelejátszáson túl lehetővé teszi a telefonálást és a Siri használatát. Formája miatt valószínűleg ugyanúgy könnyen kiesik a fülünkből, mint a vezetékes Earpod, ráadásul a cég nem is szállít hozzá különböző méretű illesztőket.

A Samsung szintén felszállt erre a vonatra, június elején jelent meg IconX nevű fülhallgatójuk. A kényelmes illeszkedését három különböző méretű füldugó és egy apró szárnyacska segíti. Egy apró szenzor által már a behelyezéssel aktiválható, vezérelni pedig külseje megkoppintásával, illetve ujjunk rajta történő húzigálásával lehet. 4 GB memóriájában jópár zeneszám elfér, tölteni pedig saját - egyébként elég jól kinéző - tartójába visszahelyezve tudjuk.


Samsung IconX

Minden ilyen eszköznél lényeges a hozzájuk tartozó mobilos alkalmazás, mert amellett, hogy zenelejátszásra használhatók, egyéb érzékelők is vannak bennük. Ezen követhetjük nyomon például a sportoláshoz köthető adatokat, mint a távolság, a gyorsaság, az időtartam, a pulzus vagy az elégetett kalória. És itt jön be a legnagyobb hátránya ezeknek a fülhallgatóknak, a sok kizárólagos funkció, azaz a saját márkához kötés. Mind az Airpodnál, mind az IconX-nél a zenelejátszáson túli funkciók csak iPhone, illetve Galaxy telefonokkal működnek, mert egyszerűen a szükséges szoftver nem telepíthető fel másra, illetve elvesznek az olyan előnyök, mint a könnyű eszközre másolhatóság és telepítés. A Sony már évtizeddel ezelőtt megbukott a hasonló koncepciójával (emlékezzünk csak, ők saját, semelyik más márkával nem kompatibilis háziszabványokat találtak ki), fura, hogy itt megint ezt erőltetik. Bármennyire is logikus ez üzletpolitikailag, semmiképpen sem elfogadható.

A Bragi nevű aprócska startup Dash nevű megoldása a telefontól jóval függetlenebbül működik. Nikolaj Hviid még 2014 elején indította el a közösségi finanszírozású kampányát, amely a mai napig az egyik legsikeresebb ilyen jellegű kezdeményezésnek számít Európában. A Kickstarteren több adományozó segítségével 3,4 millió dollárt gyűjtött össze, tavaly novemberben pedig befektetők további 22 millió dollárt adtak a cégnek.

A The Dash nem csupán fülhallgató, sokkal inkább egy 13 gramm súlyú miniatűr számítógép. A két fülhallgató 28 szenzorral van ellátva, amelyek szinte mindent mérni tudnak: szívfrekvenciát, kalóriafogyasztást, a megtett lépések számát és a távolságot. Ez az eszköz is.kizárólag érintéssel működik és az okostelefonhoz Bluetooth-kapcsolaton keresztül csatlakozik. Az integrált négy gigabájtos adattárolóra alkalmazások telepíthetők, melyek okostelefon nélkül is működnek.

Hviid az okostelefont kellemetlen, sőt, felesleges kiegészítőnek tartja. Ezek a készülékek szerinte egy napon éppúgy el fognak tűnni, mint a televíziók. Amint a Braginak sikerül mobilkapcsolatot integrálnia a The Dash rendszerébe, nem igazán lesz komoly indok az okostelefonok használatára, kiválthatók lesznek egy "hallható termékkel". Ez lehet egy különleges okosóra, amit az emberek nem a csuklójukon, hanem a fülükben viselnek majd.

Bragi Dash

A termék jelenleg 119 euróba kerül. A Braginak két évvel ezelőtt alig 12 munkatársa volt, ma már irodája van Hongkongban és Chicagóban, a teljes csapat több mint 170 személyből áll, akik 45 nemzetet képviselnek. A vállalkozás decemberig további 50 új dolgozót vehet fel, míg 2017 végéig a teljes létszám elérheti a 600-at.

Bármennyire nagyszerű is a kifejlesztett megoldás, vannak hibái. A felhasználók egy része arról panaszkodik, hogy a Bluetooth-kapcsolat gyakran megszakad és a két fülhallgató közötti kommunikáció sem működik mindig megbízhatóan, a kezelés pedig minden, csak nem intuitív. A legtöbb probléma azonban megoldható szoftverfrissítéssel.

A hiányosságok ellenére az ötlet máris felkeltette az IBM érdeklődését. Hviidnek meggyőződése, hogy a "hallható termékek" hasznos kiegészítőkké válhatnak akár a szerelők vagy az irodai dolgozók számára. Ezek a készülékek teljesen megváltoztathatják az emberek munkavégzését és komoly befolyást gyakorolhatnak a jövő munkafolyamataira. A fejlesztő nem ül a babérjain, hanem a következő ötletét is szeretné megvalósítani: okoskontaktlencsét akar kifejleszteni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Cryalot #25
    Az sg-nél manapság ez a "nívó", hogy lehoznak cikkeket, túlfűtött botcsinálta feltalálókról, akik annyira szenvedélyesen önhittek hogy korlátlan mértékben képesek tolerálni , mi több, FALNI a saját halandzsájukat,
    utána jön az sg-s cikkíró, aki az irónia legkisebb jele nélkül úgyszintén képes tolerálni ,falni a halandzsájukat (érdekes kérdéseket vet fel a dolog, pl önkritiktlanságról ),
    utána jön a fórum részleg ahol páran még ki is tartanak mellette hogy spanyolviaszt falni normális dolog, sőt hiánypótló.

  • wraithLord #24
    Nekem is csak egy kb. 30 éves Videoton Super Infra Color TV van fent a szekrény tetején. Kb. 2004 óta én se nézek TV-t (és nem nézek/csinálok TV-n semmit), kivéve, amikor hazamegyek anyámékhoz, mert ott mindenhol van...

    Viszont pont most az IFA-n mutattak be kismillió féle TV-t, többek között 8k-sat is.
    Talán attól, hogy neked meg nekem, meg még x millió embernek nincs TV-je, a TV nem szűnt meg létezni, és ezek szerint még erősen foglalkoznak is a fejlesztők a témával? Lehetséges ez? :D
  • Cat #23
    "Apropó, a televíziók hova tűntek?"
    Nekem már 10 éve nincs.
  • wraithLord #22
    "Hviid az okostelefont kellemetlen, sőt, felesleges kiegészítőnek tartja. Ezek a készülékek szerinte egy napon éppúgy el fognak tűnni, mint a televíziók."

    Igazából addig valamilyen szinten minden kellemetlen lesz, amíg nem önfenntartó implantokról van szó. Szóval ezzel sem, és azzal sem mondott újat, hogy el fog tűnni... Mi nem? (Ami sosem volt...) ...Apropó, a televíziók hova tűntek?
    Továbbá szerintem nagy előrelépés volt, hogy a rádió után feltalálták a tv-t (kijelzőt), nem írnám le olyan hamar (mert ugye az okostelefon egyik nagy előnye, hogy van rajta egy kijelző, amit lehet nézni - és tapperolni is, de ez most annyira nem tartozik ide). Nem mindenki akar daredevileset játszani... A kijelzőt akkor fogjuk leváltani, amikor a (okos)fülhallgatót is leváltjuk agyimplantra, ami közvetlenül az agyban hozza létre az audiovizuális érzékletet. Vagy amikor kifejlesztik a holografikus kijelzőt.
  • Alien69 #21
    Mi mellé? Amiről Te írsz, azok vezetékesek, ráadásul! De, pl PONT a Xiaomi bluetooth-om volt az eddigi legjobb (Original Xiaomi Hanging Wireless Bluetooth 4.1 Earphone Headphone With Mic, deep blue). Nem akadozott a hang, egy töltéssel relative, de bírta az egész napomat, pedig munkába használtam, napi pár óra csevegéssel kibírt kb 1,5-2 napot is. Csak, a fülHÖZ való rögzítéssel volt a bajom. El is hagytam valahol, sajna. De, 5000 forint kínából... Ebben már MINDEN benne van, azaz házhoz szállítva!!!
  • zola2000 #20
    A xiaomi hybrid earphone 20dollár az aliexpressen, a xiaomi piston 3 15dollár, úgyhogy mellé.

    (Igaz, ha onnan rendeli valaki kell egy hónap mire ideér, itthon meg majdnem a duplájába kerülnek de így is ár/érték bajnok füleseknek írják a tesztek)
  • TokraFan #19
    Fasza lesz, amikor egy ilyen -pontosabban benne az akku- felrobban/kigyullad valakinek a fülében...hogy a közvetlen kisagy melletti sugárzást ne is említsem. Sok sikert annak akinek ez kell! Maradok a vezetékesnél.
  • Tinman #18
    Ennél soványabb "rakást", talán akkor láttam utoljára, amikor az elszámoltatott korrupt politikusok névsorát hozták nyilvánosságra...
  • csulok0000 #17
    nem vagyok az elektroszmog híve, de tény, hogy nagyobb erejű elektromágneses sugárzás ideiglenesen képes befolyásolni a szervezet működését, néhány órás kitettség után enyhe fejáfást is okozhat, persze ezek 1-2 órán belül megszűnnek a sugárzás megszűnését követően. Bár igazán hosszútávú tesztekről még nem hallottam :D
  • VolJin #16
    Például sonyericsson p1