Berta Sándor

A legfelsőbb bíróság előtt az USA kontra Microsoft ügy

Írországban tárolt e-maileket véd a Microsoft, melyekbe nem enged betekintést az amerikai kormánynak. Az igazságügyi minisztérium nem nyugszik ebbe bele.

Tavaly júliusban a Microsoft pert nyert az Obama-kormány ellen, amely azt szerette volna, hogy bármikor hozzáférhessen a társaság egyik ügyfelének összes leveléhez, így az Írországban tároltakhoz is. A Microsoft megtagadta a kérést, ezért az Obama-kabinet megpróbálta jogi úton kikényszeríteni a hozzáférést. A New York-i fellebbviteli bíróság végül a vállalatnak adott igazat. Az amerikai igazságügyi minisztérium ezután azt szerette volna, ha az eljárás folytatódik, a perújrafelvételi beadványt azonban egy nyolc tagból álló testület elutasította. Az ügy nem ért itt véget, most az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága elé került.

Az USA kontra Microsoft perben legkésőbb 2018 nyarán születhet ítélet. A társaság továbbra is azt az álláspontot képviseli, hogy az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusának kell az amerikai kormány jogait törvényileg szabályoznia és ezzel a kérdéssel nem a bíróságoknak kell(ene) foglalkozniuk. Az óriáscég ügyvédeinek véleménye szerint a szabályos megoldás az lenne, ha az USA olyan jogsegély-egyezményeket kötne más országokkal, amelyek a határokon átnyúló adatcserét szabályozzák. A jelenlegi megállapodásokon alapuló eljárások ugyanis gyakran olyan sokáig tartanak, hogy egyáltalán nem segítik a bűnüldözők munkáját.

A Microsoft eddig úgy kerülte meg a problémát, és védte ki a hasonló adatkikérési bonyodalmakat, hogy az ügyfelek adatait - kérésre és külön díj ellenében - egy különleges németországi számítógép-központban tárolta. Ott a hardver ugyan a társaság tulajdonában van, de mégsincs hozzáférése a megőrzött adatokhoz. Ilyen jogosítványa kizárólag a Deutsche Telekom T-Systems nevű leányvállalatának, a centrum üzemeltetőjének van, ilyenformán a Microsoft azt tudja válaszolni a kormányzatnak, hogy tehetetlen az ügyben. Egy ilyen modellt azonban csak azok a vállalatok engedhetnek meg maguknak, amelyek anyagilag erős helyzetben vannak, ezek ugyanis tudnak találni megfelelő külföldi partnereket és számítógép-központokat.

Brad Smith, a Microsoft vezető jogásza blogbejegyzésében azt írta, ha az amerikai bűnüldözők meg tudják szerezni a külföldi emberek külföldön tárolt e-mailjeit, akkor ugyanígy semmi sem akadályozhatja meg más országok kormányait abban, hogy hozzáférhessenek az amerikai állampolgárok azon elektronikus leveleihez, amelyeket az Amerikai Egyesült Államokban tárolnak. Hiszik, hogy az emberek magánélethez való jogát az adott országok törvényeinek kell megvédeniük, és a felhőkörnyezetben tárolt információknak ugyanolyan védelmet kell kapniuk, mint azoknak a papírra vetett anyagoknak, amelyeket egy íróasztalban őriznek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Skylake #1
    Habverés hülyéknek. Gumicsont privacy érzékeny egybites usereknek. Pávatáncika, MS edition. És a PRISM mellett ott van az attitűdje annak a f*sszopó MS-nek, hogy önkéntesen a legteljesebb mértékig bedolgozik az NSA-nak. Plusz a PRISM melletti programok, amit az MS implementál az NSA céljai érdekében valószínűleg.

    https://www.extremetech.com/extreme/157713-making-sense-of-the-nsa-prism-leak-as-the-real-details-emerge