Berta Sándor

A Samsung Gear VR-t is elsodorhatja a ZeniMax botrány

Az Oculustól távozott 3D fejlesztő, John Carmack miatt a vállalat a dél-koreai konszernt is felelősségre akarja vonni.

Az Oculus VR felvásárlása után a ZeniMax Media igényt jelentett be az Oculus 3D-szemüvegébe integrált különleges technológiára. Álláspontja szerint ugyanis John Carmack - aki korábban az ő munkatársuk volt - illegális módon magával vitte és megosztotta az Oculus fejlesztőivel a szellemi tulajdonukat. Miután a két cég nem tudott dűlőre jutni, ezért a ZeniMax pert indított az Oculus VR, Inc. és annak alapítója, Palmer Luckey ellen. Februárban megszületett az ítélet, melynek értelmében a Facebook és az Oculus köteles 500 millió dollár kártérítést fizetni a ZeniMax Mediának. A két társaság jelezte, hogy fellebbez a döntés ellen.

A ZeniMax Media Inc. és az id Software LLC most beperelte a Samsungot (Samsung Electronics Co., Ltd., Samsung Electronics America, Inc., Samsung Telecommunications of America) is, a vita kiindulópontja a Gear VR szemüveg. A vállalat úgy vélte, hogy termékkel szintén sérülhettek a szerzői jogai és ugyanígy sor kerülhetett az üzleti titkai továbbadására. A vád ugyanazt az érvekést építette fel, mint az Oculus elleni per esetében. Miután a Gear VR esetében a technológia nem a dél-koreai konszerntől származik, hanem az Oculustól, így a ZeniMax erőfeszítéseit akár siker is koronázhatja.

A ZeniMax álláspontja alapján a Samsung köteles lett volna leállítani a Gear VR projektjét azután, hogy tudomást szerzett az Oculus VR ellen folyó eljárásról. A Gear VR 2015-ben jelent meg, ennek azonban a felperes társaság szerint nem lett volna szabad megtörténnie. A ZeniMax szerzői jogsértések és üzleti titkok felhasználása miatt licencdíjak és pénzbüntetés megfizetését követeli a Samsungtól, valamint a jogsértő gyakorlat bejezését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • KisKZ #5
  Érdemes megnézni ki eis ez a Zenimax.
  Összekapart/örökölt pár címet, több közülük gyakorlatilag tisztán John munkája.
  Lehangoló, hogy jogi csatározásokat indíthat valaki aki tevőlegesen nem biztos hogy benne volt bármelyik most már alá tartozó projektnél.
  Eleve ez a szabadalni hercehurca...
  Lassan nem fejleszthetsz már semmit, hiszen, hacsaknem valami igazán újat találsz ki, majd minden le van védve.
 • morguldae #4
  Szánalmasak az ilyen dolgok, amikor a semmittevő akárki megpróbálja lenyúlni azt, aki csinál is valamit. Na, az én ősöm akkor egy ősember volt, aki dobokkal üzent a haverjainak, tehát ezek szerint az én ősöm találta fel a telefont! Így ezentúl, aki telefont használ az fizessen nekem jogdíjat!... Szánalmas!
 • muerte2 #3
  Majd kapnak egy kis penzmagot a vegen, aztan eltünnek.
  Peren kivül.
 • asgh #2
  Szabadalom trollkodás a maximumon. A ZeniMax csak azért formálhat jogot bármilyen szabadalomra, mert Carmack még az ő alkalmazottjuk volt, amikor az Oculus prototípuson dolgozni kezdett, azaz a ZeniMax-ban nem is zajlott semmilyen VR fejlesztés.
 • PeeTeR #1