Berta Sándor

Obama tanácsára lépett fel az álhírek ellen a Facebook

Az amerikai elnökválasztás után Mark Zuckerberg próbálta kicsinyíteni a közösségi oldala szerepét, de később mégis változtatásokat jelentett be. A két dolog között történt valami.

Az álhírek terjesztésével kapcsolatos vita az amerikai elnökválasztás után lángolt fel. A Facebookot számos politikus vádolta meg az álhírek kritikátlan terjesztése miatt, amelyet maga az alapító is kénytelen volt elismerni. Zuckerberg tavaly decemberben közölte, hogy a jövőben fellépnek az álhírek ellen és többek között tényellenőrzőkkel fognak együttműködni, így egyszerűbbé válik majd az álhírek jelentése.

Mint utólag kiderült, a döntésben alighanem komoly szerepet játszott az, hogy a menedzser egy nemzetközi találkozón Limában beszélt Barack Obama amerikai elnökkel, aki arra figyelmeztette a Facebook vezetőjét, hogy orosz manipulációk történhetnek. A politikus többek között az álhírek és a politikai dezinformációk veszélyeire hívta fel Zuckerberg figyelmét. A távozó amerikai elnök továbbá azt mondta, hogy ha a kormány és a Facebook nem lép fel a jelenséggel szemben, akkor a következő amerikai elnökválasztáson még súlyosabb lehet a helyzet.

Akkor Zuckerberg elismerte, hogy az úgynevezett álhírek problémát jelentenek, de úgy vélte, hogy ilyen anyagok nem túl gyakran jelennek meg a portálon és ők ezekről csak nehezen szereznek tudomást. A hír azért érdekes, mert a menedzser a találkozót követően jelentette be az álhírek elleni intézkedéscsomagot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • csulok0000 #2
    Nem értem mi a problémád:

    1. Álhírek: Rengeteg cikk született arról, hogy az amerikai elnök választást valóban befolyásolhatta az álhírek terjesztése. Ha nincs nagy különbség a végeredményben akkor csupán 1-2 százalék is dönthet. Ennyit pedig az álhírekkel simán össze lehet szedni a bizonytalan szavazókból.
    2. Oroszok: Ez is bizonyítást nyert. Egyrészt az oroszok valóban részt vettek a másik oldal "lejáratásában", lásd az email botrány. Másrészt, rengeteg nagyon pörgő álhírről derült ki, hogy azokat orosz személyek terjesztették, kifejezettén a választás előtti hetekben.
    3. Ufók: ezeket azok szokták elővenni akikre am is sokkal veszélyesebbek az álhírek. A kormányok/politikusok határozottan kerülik a témát és tagadnak minden ezzel kapcsolatos állítást. Vagyis kizárt, hogy valaha bármit is az ufókra fognának :D

    Összegezve: a cikkben nincs semmi félrevezető, hazugság vagy bármi hasonló. Tényeket közöltek.
    Viszont az alapján amit te írtál, ill. az aláírásodból te egy: jobb oldali, oroszbarát, feltehetően kormánypárti konteó hívő vagy. :D
  • Cefet #1
    Hát persze...
    Ha valami nem úgy alakul, ahogy a liberálisok szerették volna, akkor az csak az álhírek miatt lehet. Ha mégsem, akkor meg az oroszok keze lehet a dologban. Ha rájuk sem fogható, akkor maradnak a Zufók. Meg sem fordul a fejükben, hogy ők maguk a problémák okozói...
    Amúgy ez a cikk is csak hangulatkeltés az oroszok ellen, hír értéke semmi.