Berta Sándor

Újabb tartalom­törlőket állít munkába a Facebook

A közösségi portál nagy nyomás alatt van, ha nem moderálja elég gyorsan a posztokat több millió eurós büntetést fizethet.

A cég egy második németországi tartalomtörlő központot is létrehoz. Az Arvato cég által működtetett, 700 főre növelt berlini centrum mellett Essenben is kialakítanak egy irodát, melyet a Competence Call Center fogja üzemeltetni. Ez a cég egy szolgáltatóközpont, más cégek nevében végez ügyfelekkel folytatott telefonbeszélgetéseket. Az év végétől 500 új dolgozó vizsgálja majd - és ha szükséges törli - az egyes Facebook-bejegyzéseket.

A közösségi platform az október elsején hatályba lépő új német hálózati törvény miatt kényszerült a lépésre, amely előírja, hogy a nyilvánvalóan jogsértő tartalmakat legkésőbb a beérkezett panasz után 24 órával törölni kell, a kétségesebb esetekben pedig 7 napon belül kell dönteni. A türelmi idő 2018 elején jár le, utána a jogszabályt megsértőknek komoly, akár 50 millió eurós (15,5 milliárd forintos) pénzbüntetéseket kell fizetniük. A törvény a Facebook mellett olyan szolgáltatásokat érinthet, mint a YouTube és a Twitter.

Heiko Maas német igazságügyi miniszter a hírt úgy kommentálta, hogy egyetlen cégnek sem lehet az az érdeke, hogy a platformján visszaélések történjenek és bűncselekményeket kövessenek el. Úgy véli, ideje volt, hogy a Facebook további dolgozókat munkába állítson azért, hogy javítani tudjon a panaszok kezelésén és ezáltal felhasználóbarátabbá váljon. Emellett arra van szükség, hogy a vállalat döntései átláthatók legyenek. Az új rendelkezésnek számos bírálója volt, ellenzői egyebek mellett azzal érvelnek, hogy a fenyegető pénzbüntetés miatt a szükségesnél több bejegyzést törölnek majd a cégek.

A berlini egység tagjai hermetikusan el vannak zárva a külvilágtól, csupán kiszivárgott anyagok alapján lehetett találgatni, hogy milyen kritériumok alapján törölnek anyagokat. Tavaly decemberben a Süddeutsche Zeitung exkluzív anyagában azt írta, hogy pszichikai problémákkal küzdenek az Arvato tartalomtörlői, akik úgy érezték, hogy nem támogatják őket megfelelően. Mark Zuckerberg májusban jelezte, hogy a Facebook további 3000 fővel bővíti a tartalomellenőrző csapatát. Július közepén először kereshették fel újságírók az Arvato tartalomtörlő központját, de amíg a helyszínen voltak, az alkalmazottak nem dolgozhattak és a riporterek mindössze három személytől kérdezhettek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Atisz #7
    Eszméletlen álszent, szánalmasan átlátszó amit ezek az óriáscégek csinálnak.
    Tessék megnézni, hány horogkeresztes profilkép van, aztán megnézni, hány felhasználó található vöröscsillaggal díszítve. Kettős mérce to the face.

    Az meg már vicc kategória, hogy amikor valaki a nemtetszését fejezi ki akkor, amikor egy 13 éves kiskölyök a homoszexuális coming-outjáról beszél, a tiltakozó fiókját függesztik fel (miért is, milyen elv alapján?).
  • Cat #6
    Itt nem feltétlen a szólásszabadságról szól a kérdés, hanem sokkal inkább a kultúrák ütközéséről. Az Egyesült Államokban nyugodtan létre lehet hozni egy nácipártot horogkeresztes szimbólumokkal, birodalmi sassal, míg Németországban már egy karlendítés miatt büntetnek. (Félreértés ne essék, a jog az emberek akarata, Európa más országaira is igaz, hogy kiközösítenek ha ilyeneket csinálsz.)

    Németország azért rágott be, mert Facebookon, Twitteren ömlik a gyűlöletbeszéd (Magyarországon is!), és az amerikai cég leszarja, hogy ott ezt törvényileg tiltják. Hasonló példát minden országban lehet találni, mindenhol van történelmileg, kultúrálisan érzékeny pont.
  • morguldae #5
    Miért kéne bármit is moderálni. Éljen a szólásszabadság! Szóval az embereknek nem lehet saját véleményük, bármilyen is az.... Szaros börtönbe élünk, ideje lenne már a politikai tolvaj zsarnokokat eltávolítani a nyakunkról! Meddig hagyjuk még, hogy rabokként kezeljék az embereket?
  • Andrevv #4
    Pont ezt akartam írni, nagy szívességet tennének az emberiségnek :)
  • end3 #3
    Itt az ideje, hogy a zemberek levonják a következtetést. Törölni kell a profilokat, úgy ott biztosan nem fognak cenzúrázni. (Van még közösségi oldal a net-en, ahol kisebb baráti közösségek "chet"-elhetnek és jól érezhetik magukat, nem kell FB-MI és FB-droidsereg szűrésére bízni a véleményünket.

    Valahol nevetséges is, hogy a közelebbi barátainknak szóló üzeneteinket, képeinket, csak kizárólag 2 milliárd másik ismeretlen ember között érezhetjük megnyugtatónak. (Nem más miatt lehetséges ez, mert a zemberek nem ismerik eléggé a net-et, azaz más kommunikációs alternatívákat.)
  • barret #2
    Ja! Mondjuk 23 óránként,és akkor létszámbővítés sem kell :)